Όλα τα σενάρια για τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Μπορεί οι θετικές εξελίξεις για το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης να πυροδότησε τα σενάρια για επικείμενο ριζικό ανασχηματισμό από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το παζλ κυβέρνησης και κόμματος είναι αρκετά σύνθετο και ο πρωθυπουργός καλείται να βρει το κατάλληλο timing για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

 

Είναι δεδομένο ότι ένα γερό φρεσκάρισμα του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στα πλάνα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να σηματοδοτήσει μετά την αξιολόγηση και τις οριστικές αποφάσεις για το χρέος την αλλαγή σελίδας και τη στροφή σε πορεία ανάκαμψης, την οποία υπογραμμίζει το Μαξίμου. Εξάλλου, είναι γνωστή και εκπεφρασμένη η πρόθεσή του για αξιολόγηση όλων των υπουργών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θέμα το οποίο επανέλαβε και πριν λίγες ημέρες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ρίχνοντας νερό στο μύλο της σεναριολογίας.

-Advertisement-

Ωστόσο, υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα τα οποία καλείται να συγκεράσει ο πρωθυπουργός και τα οποία ταλανίζουν το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφορικά με τον ανασχηματισμό. Αρχικά, η ίδια η συμφωνία με τους δανειστές έχει προσδώσει ούτως ή άλλως ανάσες στο Μαξίμου μετά από τις φθοροποιές διαπραγματεύσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται εισηγήσεις να μην «κάψει» το χαρτί του ανασχηματισμού σε μία στιγμή που τα απόνερα της συμφωνίας και της επικείμενης ρευστότητας στην αγορά «αρκούν».

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση εισέρχεται μεν σε «απάγκιο» για ένα τρίμηνο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θερινή ραστώνη. Και τούτο διότι όπως διαφάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και είχε τονιστεί και από τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, Μαξίμου και Κουμουνδούρου αναζητούν την άμεση δρομολόγηση δράσεων και νομοθετημάτων με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που φέρνει η συμφωνία.

- Advertisement -

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι γνωστό ότι αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη του νέου διαπραγματευτικού κύκλου για την 2η αξιολόγηση τον Οκτώβριο, καθώς παράλληλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλειάδα προαπαιτούμενων. Ως εκ τούτου, τυχόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επί της παρούσης θα δημιουργήσουν αρρυθμίες την ώρα που στο Μαξίμου θέλουν να τρέξουν τόσο μεταρρυθμίσεις με αριστερό πρόσημο όσο και τα προαπαιτούμενα.

Πέραν τούτου, το μεγάλο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού άμεσα αποτελεί και το Συνέδριο του κόμματος. Η Πολιτική Γραμματεία της Παρασκευής επιβεβαίωσε πως το εξ’ αναβολής Συνέδριο έρχεται πιο κοντά, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Ιουλίου, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στην επόμενη ΠΓ σε δύο εβδομάδες.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν εισηγηθεί να μην προχωρήσει σε Συνέδριο έχοντας ολοκληρώσει τον ανασχηματισμό, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τριγμούς από τους «δυσαρεστημένους» που πιθανότατα θα προκαλούσαν γενικότερες αναταράξεις στο κόμμα. Ως εκ τούτου, πολύ πιθανό θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει πρώτα στο Συνέδριο, προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες και εν συνεχεία στα τέλη του καλοκαιριού να ανοίξει τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό, κρατώντας τον και ως «τυράκι». Σε ένα τέτοιο σενάριο, το φρεσκάρισμα της κυβέρνησης λειτουργεί ντε φάκτο και ως μοχλός πίεσης προς τους υπουργούς, προκειμένου να επιταχύνουν το έργο τους.

Οι μνηστήρες του υπουργικού συμβουλίου

«Δεν μπορώ να αποκλείσω σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη στον ALPHA 9,89, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να εντείνει το «άνοιγμα» προς την κεντροαριστερά ως μορφή πίεσης και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως έντονα ακούγονται για αξιοποίηση τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και τουΦώτη Κουβέλη, με τον τελευταίο να φαίνεται «κλειδωμένος».

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η βούληση του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει τονΕυκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός εκτιμά το έργο του και αποδίδει στο πρόσωπο του επικεφαλής της κίνησης των «53+» τόσο τη συμφωνία με τήρηση των κόκκινων γραμμών όσο και την αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδος στο Eurogroup. Παρά τα σενάρια που έχουν διακινηθεί, η άκρως επιθετική παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου κατά την ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων της συμφωνίας και η σθεναρή υπεράσπισή της, δείχνει πως και ο ίδιος ο υπουργός φαίνεται να έχει αποφασίσει να παραμείνει επικεφαλής του κρίσιμου χαρτοφυλακίου και να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας που έφερε. Σε περίπτωση πάντως αποχώρησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Οικονομικών, πιθανότεροι διάδοχοί του θεωρούνται η Λούκα Κατσέλη και ο νυν υφυπουργόςΓιώργος Χουλιαράκης.

Κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει στον ανασχηματισμό το υπουργείο Οικονομίας, καθώς σε αυτό πρόσκειται ο τομέας των επενδύσεων που χαρακτηρίζονται ως το μεγαλύτερο στοίχημα πλέον για την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο υπουργικό ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να γίνει το πρώτο υπουργείο». Δεδομένου ότι το φορτίο των επενδύσεων κουβαλά ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δεν αποκλείεται, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το έργο των τηλεοπτικών αδειών, να αναλάβει σε ρόλο υπερυπουργού την πλήρη επίβλεψη των χαρτοφυλακίων με αναπτυξιακό πρόσημο, με τον Γιώργο Σταθάκη να παραμένει στο πόστο του.

Πιθανή θεωρείται η παραμονή της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίληστο Μαξίμου. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναβάθμισής της με την επιφόρτιση του συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το όνομά της «παίζει» και για το Υγείας και το Εσωτερικών σε περίπτωση αντικατάστασης τουΠαναγιώτη Κουρουμπλή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως, πιθανό θεωρείται τη θέση της για το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών να αναλάβει είτε ο Νίκος Ξυδάκης είτε ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος λειτουργεί με αναβαθμισμένο ρόλο το τελευταίο διάστημα.

Αμετακίνητοι φαίνεται πως θα μείνουν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, το έργο του οποίου αξιολογείται θετικά, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, δηλαδή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Για τον τελευταίο, παρά τη γκρίνια από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να τον εμπιστεύεται να συνεχίσει στο τιμόνι της Κατεχάκη.

Επίσης στις θέσεις τους αναμένεται να μείνουν και οι Γιάννης Δραγασάκης καιΑλέκος Φλαμπουράρης, με τον δεύτερο να παραμένει κάτοικος Μαξίμου.

Ικανοποίηση επικρατεί για το έργο στον τομέα της Υγείας από το δίδυμο των γιατρών Ξανθού – Πολάκη. Ωστόσο, για τον δεύτερο λόγω της φασαρίας που έχει δημιουργηθεί από δημόσιες παρεμβάσεις του, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια αλλαγή.

Μόνιμος κάτοικος του Εθνικής Άμυνας αναμένεται να μείνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος πάντως σύμφωνα με πληροφορίες «γλυκοκοιτά» και το υπουργείο Οικονομίας.

Όσον αφορά στην παραμονή του Θεόδωρου Δρίτσα στο τιμόνι του υπουργείου Ναυτιλίας, δεδομένης και της διαφωνίας του με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, η προέλευσή του από τους «53+» και οι εσωκομματικές ισορροπίες, ουσιαστικά ρίχνουν το μπαλάκι στον ίδιο. Τυχόν απομάκρυνσή του πάντως θα ανοίξει την πόρτα της κυβέρνησης πιθανότατα σε άλλο στέλεχος των «53+».

Με «κόκκινο» βρίσκονται στα κιτάπια του πρωθυπουργού από τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση οι Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Μάρδας και Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ ερωτηματικό παραμένει η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία σήμερα έχει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, με τον κ. Κουβέλη να «φλερτάρει» με το χαρτοφυλάκιο.

Στο.. σίριαλ από τα παλιά για τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε περίπτωση που ο Γιάννης Μουζάλας δεν θελήσει να παραμείνει επικεφαλής, το όνομα που καιρό ακούγεται είναι αυτό του Οδυσσέα Βουδούρη.

Τέλος, πέραν του Σωκράτη Φάμελλου από την κοινοβουλευτική ομάδα στα υπόψιν του έχει ο Αλέξης Τσίπρας τον Μιχάλη Σαντορινιό, τον Χρήστο Μαντά που είναι και από τους «53+» και την Ολυμπία Τελιγιορίδου, πιθανότατα για το Αγροτικής Ανάπτυξης ή το Μακεδονίας Θράκης.

Πηγή: newsbeast.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *