Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Την ελπίδα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, και παρά την εκθετική αύξηση των περιστατικών Covid-19 που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, εξέφρασαν χθες τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Μέχρι χθες το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 του μήνα. Ωστόσο τα δύο κυβερνητικά στελέχη μίλησαν χθες για «θέληση», «ελπίδα» και «διάθεση»  της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την τελική απόφαση θα την υπαγορεύσουν οι αριθμοί της πανδημίας.

«Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα παρακολουθούμε την πορεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Έχουμε ακόμα 10 μέρες καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ η κ. Μακρή πρόσθεσε: «Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».

Οι ειδικοί λένε ότι την συγκεκριμένη περίοδο και με την έξαρση που καταγράφεται λόγω της παραλλαγής Όμικρον, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ρίσκο και για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε  ότι «αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων» και συμπλήρωσε: «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό.  Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η Όμικρον. Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;»

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος συμπλήρωσε ότι θα γίνει συζήτηση στην επιτροπή και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» είπε.

Τα σενάρια που εξετάζονται στην περίπτωση επιστροφής των μαθητών στα θρανία στην ήδη καθορισμένη ημερομηνία περιλαμβάνουν την διενέργεια rapid test σε όλους μια ή δύο ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να εντοπιστούν παιδιά που είναι ασυμπτωματικά. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο εβδομαδιαίος αριθμός self test από δύο σε τρία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αλλαγή του πρωτοκόλλου σύμφωνα με το οποίο μια τάξη θα κλείνει μόνο όταν είναι θετικοί το 50% συν ένας των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εκδρομές έχουν ήδη ανασταλεί, τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν με αφορμή την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *