Σενάρια και ίντριγκες για πριν, ανάμεσα και μετά τις εκλογές – Σχέδιο αυτοδυναμίας στο Μαξίμου ακόμη και με 3ο γύρο – «Θα τολμήσει κανείς να κάνει κυβέρνηση χωρίς τον νικητή;», αναρωτιούνται στη ΝΔ, πιέζοντας έτσι τον Ανδρουλάκη – Και στρατηγική 2ης Κυριακής… από τον α’ γύρο για να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος – Εβδομαδιαία τα γκάλοπ στο κυβερνητικό επιτελείο, δείχνουν 36% ΝΔ, 26% ΣΥΡΙΖΑ και 13% ΠΑΣΟΚ
«Η σκανδάλη για τις φθινοπωρινές κάλπες πατήθηκε, η σφαίρα έχει φύγει από τη θαλάμη και το μόνο που μένει πλέον είναι να δούμε σε πιο σημείο του στόχου θα βρεθεί η βολίδα». Με αυτόν τον παραστατικό τρόπο, πηγή που απηχεί την ατμόσφαιρα η οποία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει την εικόνα του πολιτικού τοπίου, όπως διαμορφώνεται μετά τις επανειλημμένες πρόσφατες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες άνοιξε το παράθυρο για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με το τέλος του καλοκαιριού και πριν από την έλευση του χειμώνα.
-Advertisement-
«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη Κυριακή που να έχει κυκλωθεί στο προσωπικό ημερολόγιο του πρωθυπουργού», επιμένουν άνθρωποι από το στενό επιτελείο των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που χαρακτηρίζουν «απλές εικασίες και εξυπνακίστικες πιθανολογήσεις» όλα όσα διακινούνται -ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές!- για «κλειδωμένες ημερομηνίες». Χωρίς, όμως, να αρνούνται ότι «η δυναμική των πραγμάτων γέρνει πλέον την πλάστιγγα σαφώς υπέρ των εκλογών εντός του τρέχοντος χρόνου», δηλώνουν ότι το μόνο σήμα που έχει εκπεμφθεί από την κορυφή της κυβερνητικής ηγεσίας είναι η παρότρυνση «να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη δεύτερη τετραετία».
«Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται, το εννοεί απολύτως», υπογραμμίζουν. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι «το δίλημμα “εκλογές το προσεχές φθινόπωρο ή την ερχόμενη άνοιξη” έχει μπει στην πρωθυπουργική ζυγαριά», αλλά, όπως προσθέτουν, «είναι πολλά ακόμη εκείνα που πρέπει να σταθμιστούν προτού να ληφθεί η οριστική απόφαση». Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να αποδειχθεί τόσο γρήγορα ότι θα λειτουργούσε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία η προειδοποίησή του στο Συνέδριο του “ΘΕΜΑτος” για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία το τοξικό κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης μπορεί να αποτελέσει την αιτία για επίσπευση της προσφυγής στον λαό».
«Οι ολοένα υψηλότεροι τόνοι που παρεισφρέουν στη ρητορική των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, οι ανοίκειοι χαρακτηρισμοί περί… “Αγίας Οικογένειας” και η κλιμάκωση των προσωπικών υβριστικών επιθέσεων που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του θα υστερούν δημοσκοπικά, καθιστούν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη να πάμε γρηγορότερα στις εκλογές για να προλάβουμε τη μεγαλύτερη δηλητηρίαση της κοινωνίας από τις δόσεις πολιτικής οξύτητας», είναι η επιχειρηματολογία την οποία προτάσσουν κυβερνητικά στελέχη.
- Advertisement -
Εξάλλου, οι πρόσφατοι υπαινιγμοί της ηγεσίας της Κουμουνδούρου που, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, «μαρτυρούν διάθεση αμφισβήτησης της εγκυρότητας του εκλογικού αποτελέσματος» ενίσχυσε έτι περαιτέρω την εκτίμηση ότι «δεν πρέπει να βραδύνουν οι κάλπες». Σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζήτησε να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών τρεις μήνες πριν τις εκλογές και την ίδια περίοδο να ασκείται η εξωτερική πολιτική από διακομματική επιτροπή». Εκτιμούν, όμως, ότι όλα αυτά «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Τσίπρα να οικοδομήσει εκ των προτέρων άλλοθι για τη νέα ήττα που τον περιμένει».
Η κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, με οδηγία του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποδοκίμασε «την κλιμακούμενη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πλήξει τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και τον πολιτικό βίο». Εκανε λόγο, μάλιστα, για «σχέδιο τραμπισμού αλά γκρέκα», παραλληλίζοντας τη ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκείνη του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για να δικαιολογήσει την ήττα καλλιέργησε κλίμα συνωμοσιολογίας περί νοθείας της λαϊκής βούλησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου θεωρούν ότι «θα είναι μάλλον αδύνατο να γίνει προεκλογικός διάλογος σε προγραμματική βάση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αναδειχθούν τα επιτεύγματα της τελευταίας τριετίας, έτσι ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πορεία, η οποία διαγράφηκε μέσα σε μια αλυσίδα κρίσεων ή να διακοπεί για να επιστρέψουμε στα όσα συνέβαιναν στη χώρα την περίοδο 2015 -2019».
Κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα;
Η πεποίθηση που επικρατεί στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι η στρατηγική της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας την οποία έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τη «μόνη βιώσιμη λύση για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης ικανής να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, αλλά και εκείνα που μπορεί να ανακύψουν στην πορεία εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που θα πυροδοτήσει ένα θνησιγενές κυβερνητικό σχήμα ή μια ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων χωρίς συνοχή και έρμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει το ζήτημα μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που άνοιξε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και στην οποία έδωσαν συνέχεια άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, προτείνοντας τρικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 και, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, στήριξη από το ΚΚΕ στην περίπτωση που η τρικομματική συμμαχία δεν έχει πλειοψηφία 151 βουλευτών.