Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προτείνοντας συγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αναδείξει και να διεθνοποιήσει το ζήτημα με τη συμβολή και την κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Οικονόμου μίλησε για την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε ισλαμικό τέμενος, μια κίνηση που προσβάλλει βάναυσα τον Οικουμενικό Ελληνισμό αφού η Αγιά Σοφιά είναι η «ψυχή» του.
Στη συνέχεια ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει στο μέτρο του καθήκοντος η Ελληνική Πολιτεία να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να το συνδέσει με την ευρύτερη στρατηγική έντασης που επιχειρεί η Τουρκία . Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Οικονόμου προτείνει μια σειρά από κινήσεις που θα πρέπει να προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία το επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα για το ζήτημα της Αγ. Σοφίας ο κ. Οικονόμου προτείνει:
Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του οικουμενικού ελληνισμού ώστε να ασκηθεί πίεση με ψηφίσματα, σε κοινοβούλια και φόρα που συμμετέχουν οι ομογενείς μας.
Οι πολιτικές νεολαίες των κομμάτων μας θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την ανάδειξη του ζητήματος σε χώρους, σε κοινότητες και σε ανθρώπους του πολιτισμού και της νεολαίας που είναι διαμορφωτές τις κοινής γνώμης στις χώρες τους, με δράσεις, ψηφίσματα για την καταδίκη της Τουρκίας στα συνέδρια που συμμετέχουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στην πολιτιστική διάσταση του ζητήματος θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού όπως για παράδειγμα μια από τις επόμενες μέρες να σβήσουν τα φώτα για λίγη ώρα σε μνημεία που έχουν μια οικουμενική διάσταση όπως ο Παρθενώνας, ο Πύργος του Άιφελ, το Κολοσσαίο κ.α.
Τέλος, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως θα πρέπει να επιδιώξουμε την ευρύτερη αναγνώριση της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής από την Τουρκία, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα και στο εσωτερικό, ακόμα και προς στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και σε όλες εκείνες τις δομές του ελληνικού κράτους που οφείλουν ή όφειλαν στο παρελθόν να κρατούν ακόμα πιο ζωντανή ουσιαστικά τη μνήμη αυτών των γενοκτονιών. Είναι κρίμα να έρχονται στην επικαιρότητα ζητήματα της γενοκτονίας με αφορμή την προβολή ενός σήριαλ στην τηλεόραση. Η Ελληνική Πολιτεία στο σύνολο των δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση γύρω από εθνικά, πατριωτικά και ιστορικά θέματα έχει αφήσει πολύ χώρο κενό και πολύ χαμένο χρόνο χαμένο.