ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στον παλαιστινιακό λαό

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
4 Min Read

Μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε σήμερα μια έκθεση με την οποία καταγγέλλει πως το Ισραήλ επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στον παλαιστινιακό λαό, κάτι που όπως σημείωσε είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνει οποιοδήποτε όργανο του συστήματος του ΟΗΕ.

-Advertisement-

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε παρομοιάζοντας την έκθεση αυτή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία (ESCWA) με το Der Sturmer, ένα έντυπο προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας με έντονη αντισημιτική χροιά.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι «το Ισραήλ έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό ως σύνολο». Η κατηγορία περί επιβολής καθεστώτος φυλετικού διαχωρισμού –την οποία διατυπώνουν συχνά από επικριτές της πολιτικής του Ισραήλ– απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η εκτελεστική γραμματέας της ESCWA και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ρίμα Χαλάφ, σημείωσε ότι η έκθεση αυτή είναι η «πρώτη του είδους της» από οποιαδήποτε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που «συμπεραίνει με σαφήνεια και τόλμη ότι το ισραηλινό κράτος είναι ένα ρατσιστικό κράτος το οποίο έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ το οποίο κατατρύχει τον παλαιστινιακό λαό».

- Advertisement -

Στην ESCWA ανήκουν 18 αραβικά κράτη της Δυτικής Ασίας. Μεταξύ των σκοπών της είναι να υποστηρίζει την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη των χωρών μελών της. Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος κρατών-μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τη Χαλάφ.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να υπάρξει καμιά διαβούλευση εκ των προτέρων με τη γραμματεία του ΟΗΕ.

«Η έκθεση, ως έχει, δεν αντανακλά τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα» του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς, ο οποίος ωστόσο επισήμανε πως στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως οι απόψεις που διατυπώνονται δεν αντανακλούν παρά μόνο τις απόψεις των συγγραφέων.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Εμανουέλ Ναχσόν, σχολίασε επίσης στο Twitter ότι η έκθεση αυτή δεν έχει την έγκριση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι συντάχθηκε με «βάση επιστημονική έρευνα και συντριπτικά στοιχεία ότι το Ισραήλ είναι ένοχο του εγκλήματος του απαρτχάιντ»—ο όρος παραπέμπει στο καθεστώς του φυλετικού διαχωρισμού επί των ημερών του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Όμως μόνο μια απόφαση διεθνούς δικαστηρίου ως προς αυτό θα μπορούσε να κάνει αυτή την εκτίμηση αληθινά επίσημη».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο «στρατηγικός κατακερματισμός του παλαιστινιακού λαού» είναι η βασική μέθοδος με την οποία το Ισραήλ επιβάλλει το καθεστώς του φυλετικού διαχωρισμού. Οι Παλαιστίνιοι διαχωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες καταπιέζονται μέσω «διακριτών νόμων, πολιτικών και πρακτικών».

Τα τέσσερα αυτά υποσύνολα είναι: οι Παλαιστίνιοι που είναι υπήκοοι του Ισραήλ· οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ· οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας· και οι Παλαιστίνιοι που είναι πρόσφυγες ή ζουν στην εξορία.

Η ESCWA ελπίζει ότι η έκθεσή της θα επηρεάσει τις περαιτέρω διαβουλεύσεις για το Μεσανατολικό στα Ηνωμένα Έθνη, στα κράτη μέλη της και στην κοινωνία γενικά, καθώς θίγει τις θεμελιώδεις αιτίες του προβλήματος, σημείωσε η Χαλάφ σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση του εγγράφου στην έδρα της Επιτροπής στη Βηρυτό.

Συγγραφείς της έκθεσης είναι ο Ρίτσαρντ Φολκ, πρώην ειδικός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, και η Βιρτζίνια Τίλι, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Southern Illinois University.

Πριν αποχωρήσει από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου το 2014, ο Φολκ είχε καταγγείλει ότι οι πολιτικές του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη φέρουν απαράδεκτα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αποικιοκρατίας, του απαρτχάιντ και των εθνικών εκκαθαρίσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον κατηγορούν ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *