Ο Νικ Τόμας είναι 25 ετών. Εργάζεται ως υπάλληλος καθαριότητας στην Κορνουάλη και ελπίζει όλα να πάνε καλά μετά το Brexit. Συγχρόνως όμως φοβάται ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους, θα ξεσηκωθούν, δεν θα έχουν να φάνε. «Αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται πραγματικότητα, αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο», εκτιμά ο ίδιος. Ο Νικ Τόμας ψήφισε υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, κυρίως λόγω των αρνητικών συνεπειών που έχει η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της αλιείας στην περιοχή του.
Ωστόσο και ο ίδιος έσπευσε, όπως πολλοί Βρετανοί, στα σούπερ μάρκετ για να γεμίσει τα ντουλάπια της κουζίνας με τρόφιμα για την περίπτωση άτακτης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Ρύζι, ζυμαρικά, κονσέρβες με όσπρια και βάζα με λαχανικά έχουν την τιμητική τους. «Και κάποιοι φίλοι μου κάνουν το ίδιο, έχουν γεμίσει μεγάλες σακούλες με ξηρά τροφή και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Αλλά όλοι πιστεύουμε ότι παρόλα αυτά δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας», αναφέρει. Ο Νικ Τόμας παραμένει αισιόδοξος, όμως ταυτόχρονα θέλει να είναι και προετοιμασμένος για την περίπτωση αποτυχίας των διαβουλεύσεων, έχοντας τουλάχιστον γεμάτη την αποθήκη με τρόφιμα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η 29η Μαρτίου πλησιάζει…
Ο Νικ Τόμας δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι. Στο Facebook υπάρχουν διάφορα γκρουπ Βρετανών που ανησυχούν για τη μετά-Βrexit εποχή και τον αντίκτυπο που θα έχει στην καθημερινότητά τους. Η 29η Μαρτίου, η επίσημη ημερομηνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, πλησιάζει και η προοπτική μη συμφωνίας προκαλεί εύλογα προβληματισμό. Μια ξαφνική διακοπή της τελωνειακής ένωσης θα είχε άμεσες συνέπειες στη τροφοδοσία της χώρας με εισαγόμενα τρόφιμα και φάρμακα. Το βρετανικό υπ. Υγείας στο μεταξύ προετοιμάζεται πάντως για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, αποθηκεύοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό σε ειδικούς χώρους. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως το Tesco και το Marcs and Spencer, αυξάνουν επίσης τα αποθέματά τους σε κονσέρβες, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενες ελλείψεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Πάντως ήδη πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit του 2016 πολλοί Βρετανοί είχαν αναπτύξει ένα νέο ένστικτο επιβίωσης, όπως και ο Νικ Τόμας. «Είμαι ήδη έτοιμος για τη συντέλεια του κόσμου. Το Brexit είναι μόνο η αρχή» λέει ο ίδιος σκωπτικά. Και η Ελίζαμπεθ (δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό της), σύμβουλος δημοσίων σχέσεων από το Λονδίνο, ανέφερε στη DW ότι προμηθεύεται επίσης τρόφιμα και άλλα βασικά είδη. «Με το πρώτο άκουσμα της φράσης ‘γεμίζω τα ντουλάπια με προμήθειες’ γελάει κανείς. Αλλά αν διαβάσει προσεκτικά πώς λειτουργεί η αλυσίδα διανομής, πόσα προϊόντα εισάγουμε και πόσο στενά συνδεόμαστε με την ΕΕ, δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει», αναφέρει η Ελίζαμπεθ, που είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Προμήθειες ακόμη και για τα κατοικίδια
Η Ελίζαμπεθ, αν και δεν πιστεύει στην καταστροφολογία του Brexit, θεωρεί ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να παρουσιαστούν ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ. Έχει μάλιστα προμηθευτεί επαρκή ποσότητα τροφής ακόμη και για τη γάτα της αλλά και πολλά αντισταμινικά φάρμακα για τα κρυολογήματα της μικρής κόρης της. Πάντως όσο πλησιάζει το Brexit και όσο παραμένει το αδιέξοδο στη βρετανική βουλή, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες των καταναλωτών. Πλήθος ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, όπως η brexitprepping.com, βοηθούν τους ανήσυχους Βρετανούς, προτείνοντάς τους τι να αγοράσουν και πώς να οργανώσουν τις προμήθειές τους. Μάλιστα η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προσφέρει παραδείγματα με λίστες για ψώνια και υπολογίζει το κόστος των εβδομαδιαίων προμηθειών γύρω στις 111 λίρες Αγγλίας ενώ των μηνιαίων περίπου στις 459 λίρες. Πάντως, ακόμη φαίνεται να επικρατεί σχετική ηρεμία, ίσως όμως να πρόκειται απλώς για την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Μένει να φανεί.
Πηγή: DW