Με τρείς κινήσεις που αφορούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις αλλαγές στο κόμμα του, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στο μεγάλο στοίχημα της διεύρυνσης.
Κεντρικά πρόσωπα οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης.
Η πρόταση για να αναλάβει την θέση του Γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προωθήσει στην ηγεσία του κόμματος του ένα νέο, αριστερό πρόσωπο, που δεν ανήκει σε καμία από τις δύο μεγάλες τάσεις -ούτε στους κομματικούς, ούτε στους προεδρικούς- που έχει άποψη για τα όσα συμβαίνουν εσωκομματικά και που γνωρίζει ταυτόχρονα τους συσχετισμούς μέσα στο κόμμα και γι’ αυτό μπορεί να επιβληθεί.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, στα τέλη του 2019 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την δική του τάση μέσα στο κόμμα – το «Αριστερό Δίκτυο»- στην οποία ηγείται ο ίδιος και ο Δημήτρης Βίτσας. Σε αυτή συμμετείχαν σημαντικά στελέχη του κόμματος όπως τα μέλη της ΚΟ, Γιάννης Μπουρνούς και Πέτυ Πέρκα, ο Κώστας Πουλάκης και η Έφη Καλαμαρά αλλά και στελέχη με σημαντική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια στη Νεολαία όπως οι Κώστας Κάβουρας και Θεόφραστος Βαμβουρέλης.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αποστασιοποιηθεί πολύ νωρίτερα από την Κίνηση Μελών στην οποία μετείχε ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης κλπ.
Το «Αριστερό Δίκτυο» δεν είναι αντίθετο με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όπως λένε τα στελέχη που μετέχουν στην τάση αυτή, πρέπει να γίνει μέσα από ένα αριστερό πρόγραμμα το οποίο θα εκφράζει τις προσδοκίες των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.
Τα στελέχη που μετέχουν στην κίνηση Τζανακόπουλου ενώ τάσσονται σχεδόν πάντα με τις απόψεις του προέδρου, φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις από τους «ΠΑΣΟΚογενείς», ενώ δεν έχουν αρνηθεί να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις των «53+».
Με λίγα λόγια προσέχουν τις κινήσεις τους, δεν ταυτίζονται με κανέναν και στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Άρα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Τι θα κάνει ο Τσίπρας με τον Σκουρλέτη
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να μην «τσαλακώσει» τον νυν γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη παρά τις οποίες διαφωνίες είχαν στο παρελθόν, αποδεχόμενος την ιστορία και την επιρροή του στο κόμμα. Έτσι επέλεξε να τον βάλει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο –στην θέση δηλαδή του Δημήτρη Τζανακόπουλου – κρατώντας την ίδια αντιπολιτευτική γραμμή.
Προφανώς η μετακίνηση του στην Βουλή έχει να κάνει και με την επιρροή και τους δεσμούς που έχει ο Πάνος Σκουρλέτης με πολλές οργανώσεις και στελέχη του κομματικού μηχανισμού.
«Καρατόμηση» Παππά
Η δεύτερη πολύ σημαντική κίνηση είναι η καρατόμηση του Νίκου Παππά από τομεάρχη Οικονομίας, καθώς η υπόθεση Μιωνή και οι κασέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το πρόσωπο του πρώην υπουργού.
Στην Κουμουνδούρου πολλοί έβαζαν στοιχήματα για το εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα έπαιρνε την απόφαση να απομακρύνει τον στενό του συνεργάτη. Οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και η εσωκομματικές πιέσεις τελικά κυριάρχησαν και όπως δείχνουν όλα ο Νίκος Παππάς θα χάσει τον τομέα που τόσο πολύ ήθελε και για τον οποίο –κατά γενική ομολογία- είχε δουλέψει πολύ.
Χαρίτσης τέλος
Η τρίτη αλλαγή αφορά το πρόσωπο του εκπροσώπου τύπου από την στιγμή που ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε να αναλάβει ένα παραγωγικό υπουργείο. Στη θέση του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πάει ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα χαρισματικός στην επικοινωνία.
Η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνει τομεάρχης στα Εργασιακά αφού η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα θέματα αυτά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον επόμενο χρόνο.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να γίνουν ακόμα και την ερχόμενη Κυριακή αν σήμερα (02.09.2020) αποφασιστεί η σύγκλιση της ΚΕ του Κόμματος. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει του χρόνου την άνοιξη. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι αλλαγές που θέλει να κάνει καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει ο χρόνος τι θα φέρει…
πηγή: newsit.gr