Τα έγκαιρα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποδώσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το… διαφορετικό πρόσωπο που δείχνουν οι Έλληνες σε αντίθεση με όλους τους Ευρωπαίους, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ο κορονοϊός “χτύπησε” και την Ελλάδα, που όμως βρίσκεται χαμηλά στην καμπύλη των κρουσμάτων, και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ.
Σε άρθρο τους, οι “Times” του Λονδίνου αποθεώνουν τους Έλληνες για την πειθαρχία που δείχνουν στα μέτρα, ώστε να σταματήσει να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη χώρα μας. Παράλληλα, σχολιάζουν πως η κυβέρνηση πήρε από τα πιο γρήγορα και τολμηρά μέτρα στην Ευρώπη και αυτά έχουν αποδώσει “… με πρόωρη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων. Μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 δις. Λίρες) έχει υποσχεθεί στους φορολογούμενους για να μειωθούν οι απώλειες τους”.
“Οι Έλληνες έχουν ακούσει ότι στην Τουρκία συνελήφθησαν νεαροί ντυμένοι γιατροί για να κάνουν πάρτι γεμάτα αλκοόλ. Και στη Γερμανία, 20χρονοι έχουν αρχίσει τα corona πάρτι! Και στην Ισπανία, ένας άντρας έφαγε πρόστιμο γιατί έβγαλε μια κατσίκα για βόλτα ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ ένας άλλος Ισπανός σκέφτηκε να ντυθεί δεινόσαυρος! Από τη Γαλλία έως τη Φινλανδία, οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη και εκτός αυτής φαίνεται να αψηφούν τις εντολές για απαγόρευση κυκλοφορίας”, αναφέρει αρχικά το άρθρο των “Times”.
Και συνεχίζει: “Οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι και ο πιο νομοταγής λαός. Πάντοτε μοιάζουν να βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες ή και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα μετά το προσωπικό τους όφελος. Όμως, την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει την Ευρώπη, οι Έλληνες βγάζουν μια σπάνια και νηφάλια εικόνα κόντρα στην απείθαρχη φύση τους.
Αυτή η χώρα των 11 εκατομμυρίων μας έχει δείξει μόνο πολύ λίγες σκηνές πανικού και μαζικών αγορών. Οι ουρές των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ., για να παρακολουθήσουν τον επικεφαλής του υπουργείου και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να κάνουν ενημέρωση για τον ιό”
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξ αρχής. “Στην αρχή οι Έλληνες έτρεχαν στις παραλίες, αγνοώντας τις οδηγίες. Όμως, οι αρχές έβγαλαν μέχρι και drones για να επιβάλουν την τάξη και οι λιμενικές αρχές εμπόδισαν γρήγορα την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγόρευσε κάθε άσκοπη μετακίνηση, αναγκάζοντας τους Έλληνες να ζητούν άδεια για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – ένα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα.
“Δεν θα επιτρέψω σε κάποιους λίγους να υπονομεύσουν την ασφάλεια της πλειοψηφίας των Ελλήνων”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Σε κάθε άλλη εποχή αυτό θα προκαλούσε μεγάλες διαμαρτυρίες. Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες και τις κακουχίες”.
Τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν, σημειώνει στη συνέχεια το άρθρο των Times, αναφέροντας πως μέχρι χθες οι αρχές είχαν καταγράψει συνολικά 1.673 κρούσματα και 68 θανάτους. “Τα πάμε καλά και πιθανότατα ξεφύγαμε από το σενάριο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ιταλία ή Ισπανία, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής κατά του κορονοϊού . Αλλά έχουμε ακόμα αρκετές κρίσιμες εβδομάδες μπροστά μας. Και πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία και να τηρήσουμε τους κανόνες, συμπλήρωσε”, σημειώνει το άρθρο.
“Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σχεδόν εννέα στους 10 ερωτηθέντες Έλληνες υποστηρίζουν τους σκληρούς περιορισμούς” τονίζει ο συντάκτης, συμπληρώνοντας ακόμα πως η έγκαιρη και σταθερή στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κρίση, αύξησε και τη δημοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού κατά οκτώ μονάδες, ανεβάζοντας την στο 53%.
Πηγή: Times