Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κρατήθηκε όλη την ημέρα χθες (20.03.2018) στο κτίριο της δικαστικής αστυνομίας. Όλη μέρα και μέχρι αργά τη νύχτα, ο Νικολά Σαρκοζί ανακρινόταν. Έδινε απαντήσεις για το αν πήρε, όπως λέγεται, εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.
Ο «Σαρκό» έφυγε, τελικά, πολύ αργά το βράδυ. Αλλά η κράτησή του δεν είχε τελειώσει. Όπως γίνεται για πολιτικά πρόσωπα, οι ανακριτές του επέτρεψαν να περάσει το βράδυ στο σπίτι του. Και να επιστρέψει το πρωί της Τετάρτης.
Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας έφυγε από το κτίριο της δικαστικής αστυνομίας, στη Ναντέρ, τα μεσάνυχτα. Ο Σαρκοζί πέρασε τη νύχτα στη βίλα του στο Μοντμορενσί και νωρίς το πρωί βγήκε για να επιστρέψει στην αίθουσα ανάκρισης.
Κι εκεί, ο φακός του Reuters τον εντόπισε. Σοβαρό. Σκοτεινιασμένο. Πρώτη φορά, άλλωστε, καλείται να ανακριθεί για υποψίες χρηματισμού από τον Καντάφι. Τον άνθρωπο που φέρεται να του έδωσε 50 εκατ. ευρώ για να κάνει την καμπάνια του και τον οποίο, ως πρόεδρος της Γαλλίας, βοήθησε να «πέσει» λίγα χρόνια αργότερα.
Κρίνεται η τύχη του Σαρκοζί
Οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν το 2011 με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart. Επισήμως, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.
Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στην «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου της Γαλλίας.
Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο. Μετά, οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.
Τα λεφτά στις βαλίτσες
Η δυσκολία για τον δικαστή Σερζ Τουρνέρ να καλέσει τον Νικολά Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.
Τα στοιχεία μπόρεσε να συγκεντρώσει, βασίζονται μεταξύ άλλων σε καταθέσεις και ομολογίες ορισμένων «μεσαζόντων» που περιφέρονταν γύρω από τον Σαρκοζί και που θεωρήθηκαν πολύ σημαντικές για τη δικαστική έρευνα.
Τα πρόσωπα
Ζιάντ Τακιεντίν, 68 ετών: είναι ένας Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας που απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών.
Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε (κατέγραψε σε βίντεο ) ότι τέλος του 2006 αρχές του 2007 μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Ν. Σαρκοζί και στον βασικό του σύμβουλο Κλοντ Γκεάν.
Αλεξάντρ Ντζουχρί, 59 ετών: είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, που γεννήθηκε στο λαϊκό προάστιο του Σαίν Ντενί, αλλά γρήγορα κατόρθωσε να καλλιεργήσει τις επαφές του με την άρχουσα τάξη και συγκεκριμένα με Σαρκοζί και Γκεάν.
Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης Λιβύης ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές.
Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν, (π.χ. αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη.
Μπασίρ Σαλέχ, 72 ετών: πρώην διευθυντής του γραφείου του Μουάνμαρ Καντάφι. Ηταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι».
Ενώπιον των Γάλλων δικαστών το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι’ αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, ο Σ. Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν.
Στις 23 Φεβρουαρίου όμως στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ήταν θύμα μιας άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.
Η δολοφονία μυστήριο
Το επεισόδιο του Γιοχάνεσμπουργκ, αναβίωσε το φάντασμα του Σουκρί Γκανέμ, που πέθανε κάτω από «περίεργες συνθήκες» το 2012. Πρόκειται για τον πρώην Λίβυο υπουργό πετρελαίου του Καντάφι, ο οποίος κατέγραφε τα πάντα στα σημειωματάριά του. Ένα απλό χωρίς ιδιαίτερη αξία σημειωματάριο του Σουκρί με λεπτομέρειες για τα χρήματα που μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για τον Σαρκοζί. Βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πρώην υπουργός, δεν έχουν διαλευκανθεί. Το πτώμα του αλιεύθηκε στο Δούναβη στις 29 Απριλίου του 2012 μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.
πηγή Newsit