Η χρήσιμη… οφθαλμαπάτη, βρίσκεται έξω από δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο Χαλάνδρι. Πώς θα λειτουργούν
Η οδική ασφάλεια αποτελεί μείζον ζήτημα και της ελληνικής κοινωνίας, καθημερινά και σε κάθε επίπεδο. Ακόμα και έξω από σχολεία, όπου, δυστυχώς, οι οδηγοί δεν μειώνουν ταχύτητα, ως οφείλουν, τόσο κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες που προσέρχονται και αποχωρούν οι μαθητές, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου γίνονται μαθήματα.
Και βέβαια, στα περισσότερα σχολεία της χώρας μας, οι δήμοι δεν έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες διαβάσεις, από όπου θα πρέπει να διέρχονται οι μαθητές και οι οδηγοί θα πρέπει να σταματούν. Αλλά και όπου υπάρχουν διαβάσεις, αφενός παρατηρούμε να μην διέρχονται όλοι οι μαθητές από εκεί κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επισημανθεί από τους δασκάλους και τους καθηγητές, διότι μιλάμε για θέμα ασφάλειας.
Τώρα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ασφάλεια στους δρόμους, δημιουργήθηκαν οι πρώτες στην Ελλάδα, διαβάσεις 3 διαστάσεων (3D), περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου, στις οδούς Φιλ. Λίτσα, Σεβ. Καλλισπέρη και Αισχύλου στο κέντρο του Χαλανδρίου.
Η κάθε διάβαση μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που είναι ορατή από τους οδηγούς αυτοκινήτων, με στόχο να μειώνουν ταχύτητα πλησιάζοντας στα σχολεία. Την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν.
Η ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία της OK! Anytime Markets σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών της Urban Act, η οποία, επιπροσθέτως, σχεδίασε και υλοποίησε την τοιχογραφία που στόλισε το κτήριο του σχολείου με θέμα το περιβάλλον, ευαισθητοποιώντας ακόμα περισσότερους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η πρωτότυπη ιδέα των 3d διαβάσεων που υλοποιείται για 1η φορά στην Αθήνα από τα OK! Anytime Markets αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, «Κοντά στην γειτονιά», με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες τέτοιες διαβάσεις 3D, σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.