Στην Πάτρα, σταθερά και αθόρυβα, καλλιεργείται μια νέα σχέση με την τέχνη. Το 4ο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας/ArtWalk 4 ολοκληρώθηκε, δίνοντας στην πόλη μια σειρά από νέες τοιχογραφίες σε μεσοτοιχίες πολυκατοικιών ή σε μεγάλες επιφάνειες, με την υπογραφή κορυφαίων στο είδος τους Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η Πάτρα, με αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει γίνει η ελληνική πρωτεύουσα των murals, των τοιχογραφιών που δημιουργούν αισθήματα έκπληξης στον διαβάτη και διασπείρουν την τέχνη στα πιο απρόσμενα ή κοινότοπα σημεία.
Τοιχογραφία του Αμερικανού καλλιτέχνη A Squid Called Sebastian, στην οδό Παντοκράτορος 111 στην Πάτρα.
«Το ArtWalk στην Πάτρα δημιουργεί μια νέα δυναμική σχέση επικοινωνίας ανάμεσα στις σύγχρονες εικαστικές τάσεις και την τοπική κοινωνία», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος, εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος. «Τα τελευταία τρία χρόνια η Art in Progress, με τη βοήθεια μιας ομάδας με όραμα από την κοινωνία των πολιτών, φωτισμένων ιδιωτών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει υλοποιήσει 31 μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες από σημαντικούς Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες».
Εικαστική πρόταση του Γερμανού καλλιτέχνη Hendrik Beikirch στην οδό Φαβιέρου 19 στην Πάτρα.
Η Πάτρα, ως η μεγαλύτερη πόλη της ελληνικής Δύσης, έχει πλέον ένα ακόμη αξιοθέατο να επιδείξει, και μάλιστα από τη ζώσα, σύγχρονη δημιουργία. Με σωστή προβολή, το ArtWalk της Πάτρας μπορεί να γίνει διεθνώς γνωστό, όπως και γίνεται σταδιακά, φέρνοντας εικόνες αισιοδοξίας και ομορφιάς στον αστικό ιστό. Αυτό υποστηρίζει και ο Κλεομένης Κωστόπουλος, σημειώνοντας ότι «η Street Art αποδεικνύεται μια σπουδαία δυνατότητα ενεργοποίησης, εκπαίδευσης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά μέσω της σύγχρονης τέχνης και, από ό,τι φαίνεται, η Πάτρα σε αυτόν τον τομέα κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία».
Ο Ισπανός Taquen δημιούργησε μια μεγάλη τοιχογραφία στη μαιευτική κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες τοιχογραφίες προσφέρουν ξέφωτα ομορφιάς με έναν τρόπο που δεν ήταν δυνατός στο παρελθόν, φέρνοντας τις μεγάλες υπογραφές από τον κόσμο της street art. Στην Πάτρα νιώθει κανείς τη δυναμική της νέας γενιάς και η πόλη παρουσιάζεται ολοένα και πιο ανοικτή σε πρωτοβουλίες που φέρνουν νέο πνεύμα. Και είναι ενδιαφέρον ότι το εγχείρημα αυτό στην Πάτρα φέρνει στον δημόσιο διάλογο το μεγάλο ζήτημα της τέχνης στους ανοικτούς χώρους, στους οποίους έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Ηδη, στα λίγα χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός, έχουν γεννηθεί πολλές τοιχογραφίες, που αποτελούν ήδη κομμάτι του εικαστικού προφίλ της πόλης. Το φετινό Art in Progress πρόσθεσε στην Πάτρα δέκα ακόμη έργα και την Κυριακή 21 Ιουλίου θα γίνει η ξενάγηση στις νέες δημιουργίες, στο καθιερωμένο ArtWalk, που στηρίζεται στη δύναμη των εθελοντών.
kathimerini