Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας ήταν έτοιμοι για ένα μεγάλο καλοκαίρι. Μέσα σε 50 ημέρες, από τις πλαγιές της Αγιάς μέχρι την κορυφή του Ολύμπου, περισσότεροι από 120 αστυνομικοί από διάφορα σώματα ασφαλείας, “ξήλωσαν” συνολικά λίγο παραπάνω από 7.000 χιλιάδες δενδρύλλια κάνναβης με την αξία τους να κυμαίνεται στα 40 με 60 εκατομμύρια ευρώ.
Ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στη «μάχη» κατά των ναρκωτικών όπως ανέφερε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας υποστράτηγος, Αστέριος Μαντζιώκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επιτυχημένη ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.
Κοινό στοιχείο των δύο αστυνομικών επεμβάσεων ήταν το γεγονός ότι οι δράστες είχαν στήσει “οικισμούς” για να κοιμούνται και να τρώνε στο σημείο, ένα οργανωμένο σύστημα άρδευσης και μίνι “εργοστάσιο” για την άμεση παραγωγή της κάνναβης σε εμπορεύσιμο προϊόν. Επίσης, οι δράστες σε αμφότερες περιπτώσεις επέλεξαν δύσβατες περιοχές για το στήσιμο των “ναρκωοικισμών” τους.
Πρόσφατα, πάνω από 120 αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λάρισας, Πιερίας, και των Ε.Κ.Α.Μ. Θεσσαλονίκης, αποκάλυψαν μια από τις μεγαλύτερες φυτείες κάνναβης στην Ελλάδα. Οι δράστες είχαν σκοπό να κατακλύσουν την “πιάτσα” με τον “προϊόν” του “made in olympos” και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.
Όμως μια πληροφορία στην αστυνομική διεύθυνση Λάρισας, τους χάλασε τα σχέδια.
Η μεγαλύτερη φυτεία στο «βουνό των θεών»
Στις αρχές Αυγούστου έρχεται στην Αστυνομία πληροφορία για μεγάλη χασισοφυτεία στην περιοχή του Ολύμπου. Αυτό κινητοποίησε τους άνδρες του τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών, και έβαλαν “μπροστά” την επιχείρηση “Όλυμπος”.
Για περίπου ενάμιση μήνα οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν την φυτεία μέχρι να φτάσουν, μέσα Σεπτεμβρίου στην “πηγή”.
Στις 15 Σεπτεμβρίου οι ομάδες ανίχνευσης της Αστυνομίας εντοπίζουν την φυτεία. Και αυτό που αντικρίζουν δεν είχε προηγούμενο.
Σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, σε ορεινή περιοχή του ανατολικού Ολύμπου, στην περιοχή Άνω Σκοτίνα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας, οι αστυνομικοί εντοπίζουν τη φυτεία η οποία απλωνόταν σε 5 επίπεδα, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων.
Συνολικά 5.052 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκαν στην περιοχή, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκαν τέσσερα μερόνυχτα στο βουνό για την εκρίζωση και την μεταφορά των δενδρυλλίων η οποία έγινε με ελικόπτερο.
Η “επιστράτευση” του ελικοπτέρου δεν ήταν τυχαίο γεγονός καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, ενώ και οι ίδιοι οι αστυνομικοί χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες περπάτημα σε κακοτράχαλα μονοπάτια για να φτάσουν στο σημείο.
Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η σύλληψη δύο Αλβανών ηλικίας 47 και 31 ετών ως μέλη εγκληματικής ομάδας. Οι δύο συλληφθέντες ζούσαν και εργαζόταν στην φυτεία η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας κανονικής μονάδας παραγωγής. Τις σχετικές λεπτομέρειες ανακοίνωσε η αστυνομία στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της επιχείρησης.
Όπως έγινε γνωστό λοιπόν από την αστυνομία, οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Συγκεκριμένα, είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης. Μάλιστα οι δράστες είχαν προλάβει να αποξηράνουν και να έχουν έτοιμα προς πώληση σχεδόν 22 κιλά «φούντας».
Για να χειρίζονται όλη αυτή την παραγωγή, οι δράστες διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα, όπου βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν εκεί.
Αυτή η μέθοδος, έδινε στους δράστες τη δυνατότητα να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή, ώστε να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.
Επίσης υπήρχε οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών με χρήση γεωργικών λιπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ η επιλογή της τοποθεσίας και η διάταξη των φυτειών πραγματοποιήθηκε με τρόπο ώστε να καθίσταται δυσχερής και δυσδιάκριτος ο εντοπισμός τους.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μαντζιώκα, η συνολική συγκομιδή κάνναβης θα ανέρχονταν τουλάχιστον σε 11 τόνους, με το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος να κυμαίνεται από 30.000.000 έως 40.000.000 ευρώ.
“Είναι μία νέα επιτυχία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας που επιβεβαιώνει τον διαρκή αγώνα μας για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών που οδηγούν στο «θάνατο» νέους ανθρώπους” δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μαντζιώκας κάνοντας παράλληλα αναφορά στην προγενέστερη επιχείρηση της αστυνομίας στο Δήμο Αγιάς.
Η “μικρότερη” φυτεία
Πριν την πληροφορία για την φυτεία στον Όλυμπο, οι άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα τμήματα, μόλις είχαν ολοκληρώσει μια εξίσου μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού δενδρυλλίων κάνναβης.
Τέλη Ιουλίου η αστυνομία λαμβάνει πληροφορία για φυτεία κάνναβης στην Αγιά και στις 2 Αυγούστου, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε δύσβατη ορεινή περιοχή του Δήμου Αγιάς, μεταξύ Ρακοποτάμου και Σκλήθρου, οι αστυνομικοί εντοπίζουν τρεις φυτείες που κάλυπταν συνολική έκταση 7 στρεμμάτων και 2.193 δενδρύλλια κάνναβης.
Οι δράστες θα διοχέτευαν στην «αγορά» την «παραγωγή», που υπολογίζεται τουλάχιστον σε πέντε τόνους, αξίας πάνω από 10.000.000 ευρώ.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη ένας 30χρονος Αλβανός, ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής ομάδας, ενώ, όπως προέκυψε, μέλη αυτής, τυγχάνουν ακόμη τρεις ομοεθνείς του, άνδρες, ηλικίας 32, 34 και 42 ετών, αντίστοιχα.
Η μεθοδολογία δράσης των δραστών είχε το ίδιο “μότιβο” με την αντίστοιχη φυτεία στον Όλυμπο. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, υπό την εποπτεία και άμεση καθοδήγηση του 30χρονου, οι δράστες προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις «φυτείες».
Παράλληλα, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα – σκηνές εντός των «φυτειών», από όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.
Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα δένδρα, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».
Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.
Στα παραπήγματα βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αδυναμίας προσέγγισης οχημάτων στο χώρο εξαιτίας του απόκρημνου εδάφους, η μεταφορά των δενδρυλλίων κάνναβης πραγματοποιήθηκε “χέρι-χέρι” από μεγάλο αριθμό αστυνομικών.
Η “ορφανή” φυτεία
Και ενώ οι αστυνομικοί είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία την επιχείρηση στην Αγιά και προετοίμαζαν την επιχείρηση στον Όλυμπο, στις 19 Αυγούστου εντοπίζουν σε δύσβατη περιοχή, πάλι στην Αγιά (μεταξύ Ρακοποτάμου και Πολυδενδρίου) ένα φυτώριο κάνναβης, “ορφανό”.
Συγκεκριμένα αστυνομικοί εντόπισαν σε αποψιλωμένο τμήμα δάσους, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων περίπου, φυτώριο αποτελούμενο από 188 φυτά κάνναβης, ύψους έως 24 εκατοστά, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Στον χώρο υπήρχαν, επίσης, δίκτυο σωληνώσεων για την ύδρευση των φυτών, στο οποίο διοχετευόταν νερό από παρακείμενο ρέμα, αυτοσχέδιοι χώροι για την αποξήρανση των φυτών και τη διαμονή των άγνωστων, μέχρι στιγμής, δραστών, καθώς και διάφορα καλλιεργητικά εργαλεία-σύνεργα.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET