Στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας ΣΚΑΙ-WWF-GREENPEACE , “Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ”, ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στους κινδύνους εισαγωγής μικροπλαστικού στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ( ΕΛΚΕΘΕ) σε σαρδέλες, κουτσομούρες και λιθρίνια που εξετάστηκαν, εντοπίστηκε μικροπλαστικό στο 40% των δειγμάτων.
Παράλληλα ο καθηγητής του ΑΠΘ, και Χημικός Μηχανικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε ότι η κατανάλωση ψαριών που έχουν προηγουμένως καταναλώσει μικροπλαστικό, ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως συσσώρευση του στους λεμφαδένες και στο συκώτι.
Επίσης, είναι πιθανό η κατανάλωση μικροπλαστικού να συνδέεται με αναπαραγωγικά προβλήματα ή νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά.
Πηγή: skai.gr