Οι ιστορίες των Τούρκων που έρχονται στην Ελλάδα για να γλιτώσουν τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Ένας πιλότος F-16, υπάλληλοι των Υπ. Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, οι γυναίκες και τα παιδιά τους διασχίζουν τον Έβρο μέσα στη νύχτα για να γλιτώσουν τις διώξεις, τη δίκη και τις φυλακές

«Μέσα στη νύχτα ο Yunuz Cagar και η σύζυγος του Cansu έδωσαν στο μωρό τους ένα τσάι από βότανα για να κοιμηθεί, έβαλαν στην πλάτη τα σακίδια τους και ακολούθησαν τους διακινητές που τους οδήγησαν σε ένα λασπωμένο μονοπάτι, πλάι στον Έβρο ποταμό, αποφεύγοντας φράχτες και συνοριοφύλακες, μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Cagar είναι 29χρονών, δικαστικός υπάλληλος και ζούσε μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του σε μια επαρχιακή πόλη κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όλα αυτά μέχρι την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, το άγριο κυνήγι και το κύμα φυλακίσεων και διώξεων που ακολούθησε σε όσους, σύμφωνα πάντα με το καθεστώς, ήταν μέλη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δικαστές, συνάδελφοι και φίλοι συνελήφθησαν. Ο ίδιος έχασε τη δουλειά του, φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες και στη συνέχεια αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στην σοφίτα του σπιτιού των γονιών του.

Το μοναδικό έγκλημά του, όπως λέει στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της Wall Street Journal είναι ότι χρησιμοποιούσε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.Για το καθεστώς στην Τουρκία η πράξη του αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την στήριξη που παρέχει σε τρομοκρατικές ομάδες.

Οι «εχθροί του έθνους» και οι κατασχέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η ιστορία του κ.Cagar είναι ανάλογη με αυτή χιλιάδων δικαστών, πανεπιστημιακών, διανοούμενων, μελών των ενόπλων δυνάμεων, δασκάλων, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών που εν μια νυχτί μετατράπηκαν σε «εχθροί του έθνους». Και η αντιμετώπισή τους ήταν ανάλογη με αυτή που- τι ειρωνεία- επιδείκνυε μέχρι τότε το καθεστώς Ερντογάν στους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία και χαρακτηρίζονται επίσης ως «τρομοκράτες». Παράλληλα το κράτος κατάσχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν.

«Δεν αποχαιρετήσαμε κανέναν», λέει ο κ.Cagar, ο οποίος σήμερα ζει στην Αθήνα και προσπαθεί να βρει τρόπο για να μεταβεί στη Γερμανία. Η σύζυγος και το παιδί τους έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί με τη βοήθεια διακινητών. «Φύγαμε από την Τουρκία με 13.000 ευρώ και μας έχουν μείνει 1.500 ευρώ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα σχεδόν 4.000 Τούρκοι έχουν καταθέσει φέτος αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα αλλά εκτιμάται πως οι περισσότερες αφίξεις Τούρκων στη χώρας μας δεν καταγράφονται αφού πολλοί αναζητούν τρόπους να μεταβούν και να εγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο πιο μακριά γίνεται από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως από τα 14.000 άτομα που έχουν περάσει στην Ελλάδα από τον Έβρο το πρώτο 9μηνο του 2018, οι μισοί είναι Τούρκοι- «προδότες» σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες. Το όλο θέμα δε, αναφέρεται πως έχει προκαλέσει πρόσθετες τριβές στην ήδη προβληματική σχέση Αθήνας- Άγκυρας.

Από πιλότος F-16, στην Ομόνοια ψάχνοντας διακινητές

Ανάλογη με την ιστορία του κ.Cagar είναι και αυτή του 30χρονου Ahmed. Ήταν πιλότος f-16 και σήμερα περνάει τη μέρα του μιλώντας με διακινητές αναζητώντας έναν τρόπο να φύγει από την Ελλάδα. «Το όνειρό μου είναι να ο Καναδάς. Αλλά η καθημερινότητά μου είναι η Ομόνοια» όπου συγκεντρώνεται μεγάλο αριθμός μεταναστών/προσφύγων αναζητώντας έναν τρόπο να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ ή να περάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αhmed,όπως και ο κ.Cagar λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ενημερώθηκε για την απόταξή τους από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, συνελήφθη, βασανίστηκε. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του και ενώ η δίκη του εκκρεμούσε αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία αφού θεωρούσε βέβαιο πως θα καταδικαστεί αν και επιμένει πως δεν έχει καμία σχέση με το υποτιθέμενο «δίκτυο» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η ιστορία του Yilmaz Bilir και της συζύγους Ozlem δεν διαφέρει πολύ. Το ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά τους έκαναν διακοπές όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος. Ο κ.Bilizir ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε «γκιουλενιστής»-κατηγορία που ο ίδιος αρνείται. Ο ίδιος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να κρύβονται και μια μέρα, όταν επισκέφθηκε το σπίτι του, οι γείτονες του τον είδαν, ενημέρωσαν την αστυνομία και συνελήφθη. Μετά από μήνες στη φυλακή αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του. Τότε αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία. Με πλαστό διαβατήριο κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία, κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου και τώρα προσπαθεί να φέρει στη Γερμανία τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Πηγή: Huffpost WSJ, Turkish Purge

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *