Διπλό ορόσημο «τρέχει» σήμερα και αύριο για τις αναστολές συμβάσεων. Σήμερα καταβάλλονται οι ειδικές αποζημιώσεις σε όσους εργαζόμενους βγήκαν σε αναστολή τον Απρίλιο, ενώ αύριο λήγει η πρώτη προθεσμία δηλώσεων για αναστολές για το πρώτο 12ήμερο του Μαΐου.
Οι δηλώσεις αναστολών για διάστημα μετά τη 12η Μαΐου θα μπορούν να υποβληθούν από τη 13η του μήνα. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις του Απριλίου, θα καταβληθεί ποσό 212 εκατ. ευρώ που σε 472.899 εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον μήνα Απρίλιο.
Με άλλα λόγια, η μέση αποζημίωση θα ανέλθει σε σχεδόν στα 450 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι αυτοί βγήκαν σε αναστολή σχεδόν έναν μήνα. Και αυτό παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο, ενώ δηλαδή ίσχυε το lockdown και στο λιανεμπόριο, σε αναστολή βγήκαν 503.691.
Συνεπώς, οι αναστολές μειώθηκαν μόλις κατά 30.792 ή 6%. Να σημειωθεί πως η μεγάλη μείωση στις αναστολές δεν σημειώθηκε μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου 2021 αλλά μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, καθώς ενώ τον Ιανουάριο είχαν βγει σε αναστολή 662.248 εργαζόμενοι, τον Φεβρουάριο βγήκαν 532.208, δηλαδή 130.040 ή σχεδόν 20% λιγότεροι.
Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή τον Απρίλιο δικαιούνται πέραν της ειδικής αποζημίωσης Δώρο Πάσχα από το κράτος.
Με βάση το μέσο ύψος της ειδικής αποζημίωσης (450 ευρώ) τον Απρίλιο, το Δώρο Πάσχα για τον ίδιο μήνα θα ανέλθει (κατά μέσο όρο) σε 56 ευρώ.
Αναφορικά, με τις αναστολές του Μαΐου, διαφοροποιείται το «καθεστώς» σε σχέση με τους πληττόμενους κλάδους, καθώς πέραν της «ρήτρας» τζίρου (δηλ. να εμφανίζουν μείωση τζίρου τον Απρίλιο-Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019), τίθεται και «ρήτρα» ωρών απασχόλησης των εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να βγουν σε αναστολή.
Συγκεκριμένα, σε αναστολή μπορούν να βγουν οι εργαζόμενοι μιας πληττόμενης επιχείρησης εφόσον απασχολούνται κατ΄ ελάχιστον 16 ώρες /εβδομάδα.
Κατά τα άλλα, όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους τον Μάιο, υποχρεωτικά (όπως ίσχυε και τους προηγούμενους μήνες της «καραντίνας») θα θέσουν σε αναστολή όλους τους εργαζομένους.
Πιο αναλυτικά, οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή στους κλάδους του αθλητισμού και του πολιτισμού βγάζουν υποχρεωτικά σε αναστολή όλο το προσωπικό τους.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό τους εφόσον δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click inside.
Εκείνες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν με click inside μπορούν μεν να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό, αλλά εφόσον είχαν μείωση τζίρου το 2020.
«Ρήτρα» τζίρου ισχύει τον Μάιο και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο.
Με πληροφορίες Capital