Οι γυναίκες δικαστίνες στο Αφγανιστάν φοβούνται για τη ζωή τους

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Οι 250 Aφγανές δικαστίνες φοβούνται για την ζωή τους καθώς άνδρες που κάποτε εκείνες είχαν στείλει στη φυλακή έχουν σήμερα απελευθερωθεί από τους Ταλιμπάν και τις καταδιώκουν. Παρότι τις περασμένες εβδομάδες κάποιες γυναίκες δικαστές κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα, οι περισσότερες παρέμειναν και προσπαθούν ακόμη να την εγκαταλείψουν με δικαστές και ακτιβιστές να εργάζονται νυχθημερόν προς αυτό τον σκοπό.

-Advertisement-

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο μήνα καθώς οι ΗΠΑ απέσυραν ατάκτως τα στρατεύματά τους, είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες να ασκούν τα περισσότερα επαγγέλματα όταν ήταν στην εξουσία και πάλι πριν από 20 χρόνια.

Έχουν πει ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες.

Ήδη οι γυναίκες της Δικαιοσύνης αποτελούν στόχο

- Advertisement -

Οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ήδη στόχοι. Τον Ιανουάριο δολοφονήθηκαν με σφαίρες δύο γυναίκες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τώρα οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει κρατούμενους σε όλη τη χώρα, γεγονός το οποίο “στ’ αλήθεια θέτει τις ζωές των γυναικών δικαστών σε κίνδυνο”, δήλωσε μια υψηλόβαθμη αφγανή δικαστής, η οποία διέφυγε στην Ευρώπη, αλλά δεν αποκάλυψε σε ποιά χώρα.

Στην Καμπούλ, “τέσσερα ή πέντε μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι μου και ρώτησαν: ‘Πού είναι αυτή η δικαστής; Ήταν άτομα που είχα στείλει στη φυλακή”, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η γυναίκα αυτή είναι μεταξύ των λίγων εκείνων Αφγανών γυναικών που τις τελευταίες εβδομάδες κατάφεραν να εγκαταλείψουν την χώρα με τη βοήθεια εθελοντών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ξένων συναδέλφων τους στην Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών.

Έκτοτε, βρίσκεται σε επαφή με συναδέλφους στην πατρίδα της: “Τα μηνύματά τους είναι φόβου και απόλυτου τρόμου. Μου λένε ότι αν δεν τις διασώσουν, οι ζωές τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο”.

Πέραν των δικαστών, υπάρχουν περίπου χίλιες άλλες γυναίκες, υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επίσης κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, λέει η Χόρια Μοσαντίκ, μια αφγανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κρατούμενοι που έχουν απελευθερωθεί “τηλεφωνούν απειλώντας τις ζωές των γυναικών δικαστών, των γυναικών εισαγγελέων και των γυναικών αξιωματικών της αστυνομίας λέγοντάς τους ‘θα σας κυνηγήσουμε’ “, λέει η ίδια.

Ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Λονδίνο απομάκρυνε εννέα γυναίκες δικαστές και ότι εργάζεται για την παροχή ασφαλούς εξόδου από τη χώρα για περισσότερους “από τους ευάλωτους ανθρώπους”.

“Πολλοί από αυτούς τους δικαστές ήταν υπεύθυνοι για την απονομή δικαιοσύνης και δικαιολογημένα φοβούνται για τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν τώρα με την άνοδο των Ταλιμπάν”, είπε.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου υποστηρίζουν ότι οι δυτικές χώρες δεν είχαν ως προτεραιότητά τους την απομάκρυνση των γυναικών δικαστών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω του χάους που προκλήθηκε με την πτώση της Καμπούλ.

“Οι κυβερνήσεις είχαν μηδενικό ενδιαφέρον για την απομάκρυνση ανθρώπων που δεν ήταν δικοί τους υπήκοοι”, λέει η Σάρα Κέι, μια δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Μπέλφαστ και μέλος του διεθνούς δικτύου δικηγόρων Atlas Women.

Η Κέι συνεργάζεται με μια διαδικτυακή ομάδα βετεράνων εθελοντών, γνωστή ως “Ψηφιακή Δουνκέρκη”, που ονομάστηκε έτσι από την απομάκρυνση των βρετανών στρατιωτών από την κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών, μια ομάδα από έξι μη Αφγανές δικαστές, συντονίζει από την πλευρά της τις πληροφορίες, κάνει λόμπινγκ στις κυβερνήσεις και διοργανώνει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης.

“Η ευθύνη που έχουμε είναι σχεδόν ασήκωτη αυτή τη στιγμή γιατί είμαστε από τους λίγους ανθρώπους που αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτή την ομάδα. Είμαι έξαλλη γι’ αυτό. Καμία από εμάς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση”, δηλώνει στο Reuters η Πατρίσια Γουέλεν, μια αμερικανίδα δικαστής που βοήθησε στην εκπαίδευση αφγανών γυναικών δικαστών στο πλαίσιο ενός δεκαετούς προγράμματος.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *