-Γιατί οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν επιλέγουν το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας;
Η Εφημερίδα “Σέντρα” με σημερινό της δημοσιεύμα καταγράφει την… άρνηση των ειδικευόμενων γιατρών να βρεθούν στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Περιφέρειας μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους διοικούντες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
“Είδος προς εξαφάνιση, είναι πλέον οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με απο τέλεσμα τη δυσλειτουργία όλων των κλινικών και των τμημάτων.
Οι νέοι γιατροί, που μετά την αποφοίτησή τους, αποφάσισαν να παραμείνουν για ειδίκευση στην Ελλάδα, επιλέγουν νοσοκομείο που θα τους προσφέρει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που συναρτάται όχι μόνο από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις πρωτοπόρες μεθόδους, αλλά κυρίως από τις συνθήκες εργασίας, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εκπαίδευσή τους.
Σταθμίζοντας όλα αυτά, το Νοσοκομείο Λαμίας το τοποθετούν στις τελευταίες επιλογές τους και όσοι το επιλέγουν, παραμένουν μόνο μέχρι να αδειάσει θέση σε κάποιο άλλο Νοσοκομείο.
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας είναι αποτρεπτική, με
τους υπηρετούντες ειδικευόμενους, να επισημαίνουν, ότι μπορεί οι γιατροί-εκπαιδευτές τους
να είναι εξαιρετικοί, όμως οι ίδιοι είναι «όμηροι» των προβλημάτων που ταλανίζουν το
Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εκπαίδευσή τους.
Εφημερία ειδικευόμενου στο Νοσοκομείο Λαμίας, σημαίνει ότι θα πάει στις 8 το πρωί και θα μείνει μέχρι την επόμενη το μεσημέρι. Πάνω από 27 ώρες συνεχόμενης εργασίας.
Τα εξαντλητικά αυτά ωράρια, επιδρούν στην ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών, καθώς η σωματική και πνευματική καταπόνηση, επιδρούν αρνητικά στην άσκηση κάθε επαγγέλματος,
πόσο μάλλον του λειτουργήματος της Ιατρικής, στο οποίο είναι εμπιστευμένο το υπέρτατο
αγαθό της ανθρώπινης ζωής.
Όποιος έχει πάει σε δημόσιο νοσοκομείο, γνωρίζει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος που θα τον δει είναι κάποιος/α ειδικευόμενος/η. Ο ειδικευόμενος θα κανονίζει την εισαγωγή του, ο ειδικευόμενος θα πάρει το αίμα και θα αξιολογήσει τις εργαστηριακές τιμές, ο ειδικευόμενος θα τρέχει μέρα-νύχτα για ότι χρειαστεί.
Ο ειδικευόμενος είναι αυτός που θα κάνει ΚΑΡΠΑ στα επείγοντα ή τον όροφο αν χρειαστεί. Δυστυχώς, σήμερα σε ελάχιστες κλινικές ή τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, το έχουν οι εκάστοτε Διοικούντες του Νοσοκομείου.
Ενώ οι υπηρετούντες ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο Λαμίας δε συμπληρώνουν ούτε ποδοσφαιρική ομάδα, την ίδια στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετούν 70 ειδικευόμενοι, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας υπηρετούν 30, στο Γενικό
Νοσοκομείο Τρικάλων υπηρετούν 39 και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 57.
Οι μισθοί των ειδικευομένων είναι ίδιοι σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, άρα κάτι φταίει
που σε άλλα νοσοκομεία, ακόμη και της ίδιας Υ.Π.Ε. υπάρχουν ειδικευόμενοι, ενώ στο Νοσοκομείο Λαμίας είναι είδος προς εξαφάνιση.
Αν κάποιοι από τους Διοικούντες του Νοσοκομείου Λαμίας, διαθέτουν έστω και την στοιχειώδη ευθιξία και ικανότητα, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξυπνήσουν και να προσπαθήσουν να βρούνε λύσεις.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ειδικευόμενος είναι γιατρός, δεν είναι “ρε φίλε”,
“μάστορας”, “κοπελιά” ή “δούλος”, αλλά ένας επιστήμονας που του απομένουν λίγοι μήνες
ακόμη, για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, μία εκπαίδευση που κράτησε αρκετά χρόνια (6 χρόνια στην ιατρική σχολή, 1 χρόνο αγροτικό ιατρείο, 6 χρόνια ειδικότητα).
Είναι πολλοί οι χαρακτηρισμοί που μπορούν να αποδοθούν, σε όσους νομίζουν
ότι μπορούν να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ειδικευόμενους, η χειρουργική κλινική και τα χειρουργεία, η Μονάδα Εντατικής και κλινικές
όπως η παθολογική, η πνευμονολογική η καρδιολογική η ουρολογική και η γυναικολογική.
Το αποτέλεσμα όμως της μη στελέχωσης του Νοσοκομείου με ειδικευόμενους είναι
ένα: «Σημαντική υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας στο Νομό Φθιώτιδας».
Η υφιστάμενη κατάσταση, όχι μόνο θα έπρεπε να προβληματίζει τους διοικούντες, αλλά να
τους τρομάζει και να αναζητήσουν άμεσα τι φταίει κα πως μπορεί να βελτιωθεί.
Ο νέος και πολυδιαφημιζόμενος Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας, δυστυχώς ή δεν μπορεί,
ή δεν θέλει να αντιληφθεί τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Λαμίας και ποια είναι τα άμεσα
προβλήματα που αν δεν λυθούν, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε γενική κατάρρευση όλα τα Νοσηλευτικά Τμήματα.
Θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται μόνο με τη διοίκηση των οικονομικών υπηρεσιών ως απλός προιστάμενος, ή λογιστής και να συνειδητοποιήσει ότι έχει την ευθύνη της
Διοίκησης του Νοσοκομείου Λαμίας και όχι μόνο τη διοίκηση των οικονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
Κυρίως όμως, έχει την ευθύνη Διοίκησης ενός μεγάλου Γενικού Νοσοκομείου, με ιστορία και με αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας και όχι τη διοίκηση κέντρου υγείας ή super market. Η διοικητική και λογιστική υποστήριξη, είναι σίγουρα σημαντική και απαραίτητη σε κάθε Νοσοκομείο, αλλά δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η τεχνική υπηρεσία, η νοσηλευτική υπηρεσία, ο εργαστηριακός τομέας και
ο ιατρικός τομέας. Πρέπει, πριν να είναι αργά για το Νοσοκομείο, να συνειδητοποιήσει ότι
κατέχει τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου και όχι του υποδιοικητή, ή του υπεύθυνου οικονομικής υπηρεσίας.
Η μη ενασχόλησή του, με τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του Νοσοκομείου, ανε-
ξάρτητα αν είναι κατόπιν επιλογής, ή αδυναμίας, ή οτιδήποτε άλλο, έχει ως αποτέλεσμα την
συνεχιζόμενη με γεωμετρική πρόοδο, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η
συνέχιση προηγούμενων πρακτικών και συμπεριφορών, που έχουν φέρει στα πρόθυρα κα-
τάρρευσης το Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά και η ενασχόληση με τη διοίκηση και τη διαχείριση
του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ατόμων που φέρουν ευθύνες για τη σημερινή
κατάσταση, αυξάνουν τις δυσλειτουργίες των κλινικών και τα προβλήματα του ιατρικού
και νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Νοσοκομείο.
Οι θέσεις Διοίκησης του Νοσοκομείου, δεν είναι ούτε πολιτικό σκαλοπάτι, ούτε μια θεσούλα για επιβίωση, ούτε πολιτική συναλλαγή, αλλά κυρίως το Νοσοκομείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός και δεν είναι χώρος για να προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες. Όσοι συμμετέχουν στη διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κατέχουν θέσεις ευθύνης και όχι θέσεις εξουσίας.
Θα πρέπει να πάψουν να διοικούν με αυλικούς, ή με κάποιους που επιδιώκουν προσωπικό όφελος και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται εχθρικά, με αλαζονεία, με απειλές και γενικά να έχουν συμπεριφορές, οι οποίες όχι μόνο δεν βελτιώνουν, αλλά εντείνουν τα προβλήματα του Νοσοκομείου.
Αυτές οι συμπεριφορές, όχι μόνο οδήγησαν σε παραιτήσεις ειδικευμένους και
ειδικευόμενους ιατρούς, αλλά λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσπάθεια στελέχωσης του
Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό.
Είναι κρίμα, αξιόλογοι επιστήμονες, που είτε υπηρετούν πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Λαμίας, είτε προσελήφθησαν πρόσφατα, να εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις, εξαιτίας των συνθηκών εργασίας, αλλά κυρίως της συμπεριφοράς των διοικούντων, με συνέπεια να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο Λαμίας και οι πολίτες της Φθιώτιδας να μην έχουν την περίθαλψη που επιθυμούν και τους αρμόζει.
Οι Διοικούντες, αλλά κυρίως αυτοί που τους τοποθέτησαν, μπορεί να μην προβληματίζονται, οφείλουν όμως να απολογηθούν γιατί οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι ιατροί, γυρίζουν την πλάτη στο Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε όλους τους τομείς.
Είναι κρίμα, ένα Νοσοκομείο που μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκε κτιριακά,
στελεχώθηκε με προσωπικό και καταξιώθηκε επιστημονικά, χάρη στις θυσίες και το φιλότιμο πολλών ανθρώπων, που είναι γνωστοί στο λαό της Φθιώτιδας, να απαξιώνεται και να καταρρέει, από λανθασμένες επιλογές διοικούντων.
Υ.Γ. Ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου με αξονικό τομογράφο 64 και όχι 16 τομών, είναι μία
καλή είδηση, αλλά παράλληλα δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα για τους λόγους που κάποιοι προωθούσαν την προμήθεια αξονικού Τομογράφου τεχνολογίας 16 τομών, όταν πλέον υπάρχουν αξονικοί 256 τομών.
Καλός ο αξονικός αλλά αν συνεχιστεί ο αφανισμός των γιατρών από το Νοσοκομείο Λαμίας,
δεν θα υπάρχουν ούτε ειδικευμένοι, ούτε ειδικευόμενοι για να τον λειτουργήσουν.
ΠΗΓΗ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΣΕΝΤΡΑ”
ΤΕΙ και οδοντιατρική στην Βουλγαρία έχουν τελειώσει οι διοικούντες του Νοσοκομειου. Δεν καταλαβάινω γιατι σχολιάζονται οι ενασχολήσεις τους. Οι γνώσεις μέχρι εκεί φθάνουν και πολυ είναι..
Αλλά τα παιδια στην διοικηση του νοσοκομείου ειναι τώρα παιδια της 5ης ΥΠΕ & του Υπουργειου Οποτε τώρα θα το λύσουν και αυτο για να τα στηρίξουν….
Θα φερουν ειδικευόμενους αλλά πόσο θα μεινουν??
Το πρόβλημα με τους ειδικευόμενους και το ΓΝ Λαμίας ξεκινάει πολύ πριν την κρίση. Ανέκαθεν το νοσοκομείο μας ήταν στην μαύρη λίστα για ειδικότητα αλλά οι τεράστιες αναμονές που υπήρχαν στα “καθώς πρέπει” νοσοκομεία για κατάληψη θέσης ειδικότητας ανάγκαζαν τους υποψήφιους ειδικευόμενους να καταφύγουν στο ΓΝ Λαμίας περιμένοντας να ανοίξει θέση αλλού. Έτσι μέχρι το 2008 υπήρχαν 12 ειδικευόμενοι στην Παθολογική (τώρα 3), 11 στην Χειρουργική (τώρα 0) κλπ. Με την μαζική φυγή χιλιάδων νέων γιατρών – ειδικευόμενων στο εξωτερικό, κατά την διάρκεια της κρίσης, οι χρόνοι αναμονής για κατάληψη θέσης ειδικότητας, στα άλλα νοσοκομεία μειώθηκαν σημαντικά ή/και εκμηδενίστηκαν, επομένως η διαχρονική ανεπάρκεια του ΓΝ Λαμίας στην εκπαίδευση – χορήγηση ειδικότητας φανερώθηκε πανηγυρικά. Κατά την άποψή μου δεν φταίνε οι διοικήσεις ούτε οι εκάστοτε υπουργοί υγείας. Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην νοοτροπία των ειδικών γιατρών που διαρκώς υποβαθμίζουν το ΓΝ Λαμίας σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο διακομίζοντας (διακτινίζοντας !) όλα τα ενδιαφέροντα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, στην οργάνωση και λειτουργία του ΤΕΠ που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους ειδικευόμενους εν είδει “κονσομασιόν”, στην έλλειψη και μη τήρηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ειδικότητα. Ευθύνες πρέπει να ζητηθούν από την/τις διεύθυνση/εις ιατρικής υπηρεσίας, το/τα επιστημονικο/ά συμβούλιο/α καθώς και από τους διευθυντές των κύριων κλινικών του ΓΝ Λαμίας.
Το υπουργειο υγειας ο υπουργος και δ σ εχουν μεγαλη ευθινη για ολα αυτα που εχουν γινει στο νοσοκομειο λαμιας