Ανοίγουν καταστήματα-βιτρίνες, κυρίως με αρτοσκευάσματα, προμηθεύονται φθηνούς αποκωδικοποιητές, τους οποίους στη συνέχεια παραμετροποιούν με ειδικά λογισμικά, στήνουν το επιχειρησιακό τους κέντρο συνήθως σε κάποιο υπόγειο, ρίχνουν στην αγορά τους μεταπωλητές και τους εισπράκτορες και ξεκινούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Ο λόγος για τα κυκλώματα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης, τα οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, έχοντας προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρμόδιες Αρχές. Τα ποσά που διακινούνται μέσω των κυκλωμάτων αυτών προκαλούν ίλιγγο, καθώς είναι της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντίστοιχης αξίας είναι και η ζημιά που προκαλείται στους τηλεοπτικούς οργανισμούς των οποίων τα προγράμματα αναμεταδίδονται παράνομα.
Ο τρόπος που δρουν οι εν λόγω οργανώσεις είναι παρόμοιος. Συνήθως έχουν το σχήμα πυραμίδας, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο «εγκέφαλος», κάτω από αυτόν ένας υπαρχηγός και στη συνέχεια μέλη, όπως μεταπωλητές, ταμίες, εισπράκτορες και τεχνικοί. Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της «επιχείρησης» είναι και το άνοιγμα μαγαζιών μέσω των οποίων επιτυγχάνεται το ξέπλυμα των παράνομων κερδών.
Μέχρι σήμερα αυτές οι παρασυνδρομητικές επιχειρήσεις κατάφερναν να δρουν στο σκοτάδι κρατώντας τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά. Οι δουλειές όμως αυξήθηκαν, οι φήμες διαδόθηκαν και κάπως έτσι άρχισε σιγά-σιγά να ξεδιπλώνεται η δράση τους και κατ’ επέκταση τα κέρδη τους. Μόλις τον τελευταίο χρόνο έχουν εξαρθρωθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών τρία τέτοια κυκλώματα, τα οποία είχαν ως έδρα την Αθήνα και την Πάτρα και, όπως προέκυψε από την έρευνα, εξυπηρετούσαν χιλιάδες πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τελευταίο στη λίστα είναι φυσικά το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα, το οποίο, όπως έγραψε την προηγούμενη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», είχε εγκέφαλο τον εστιάτορα «Μήτσο» και κέρδη που προσεγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ!
Κλείσιμο
Παρασυνδρομητική εταιρεία
Η αρχή για το ξήλωμα τέτοιων «επιχειρήσεων» έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν στις Αρχές της Πάτρας έφτασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για μία πολυμελή οργάνωση που παρέχει παράνομα σε συνδρομητές αναμετάδοση των προγραμμάτων της Cosmote και της Nova.
Οπως προέκυψε από την έρευνα, αρχηγός του κυκλώματος ήταν ένας μεσήλικας επιχειρηματίας, ο «Δρ.», ο οποίος μαζί με τον αδελφό του και τον «Μήτσο», τον υπαρχηγό της όλης επιχείρησης, είχαν δημιουργήσει μια «παρασυνδρομητική» εταιρεία εξυπηρετώντας περισσότερους από 2.000 πελάτες σε Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία και Σαουδική Αραβία.
Η ομάδα κατάφερε να αποκομίσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας σε μηνιαία βάση περίπου 29.000 ευρώ, χρήματα τα οποία στη συνέχεια «καθάριζε» μέσα από εμπορικά καταστήματα.
Ειδικότερα, ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας μαζί με τον αδελφό του και τον «υπαρχηγό» του κυκλώματος είχαν ανοίξει σε Πάτρα και Ιωάννινα ένα κουλουράδικο, μία καφετέρια, καθώς και ένα κατάστημα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ο ρόλος των καταστημάτων -ειδικά του κουλουράδικου και της καφετέριας- ήταν διττός. Αφενός λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» των κερδών, αφετέρου αποτελούσαν εισπρακτικά κέντρα της οργάνωσης, με κάποιους πελάτες να τα επισκέπτονται προκειμένου να πληρώσουν τις συνδρομές τους.
Οι οδηγίες από τους επικεφαλής ήταν σαφείς: οι συνδρομητές έβαζαν τα χρήματα σε έναν χάρτινο φάκελο, τον έκλειναν καλά και έγραφαν απέξω το επίθετο του «εγκεφάλου» ακολουθούμενο από τη λέξη «Τηλεόραση», σαν να πρόκειται δηλαδή για μία κανονική εταιρεία παροχής τηλεοπτικού προγράμματος, τον άφηναν στο κατάστημα και αποχωρούσαν.
Η επιχείρηση χρέωνε 110 ευρώ για τον αποκωδικοποιητή και προσέφερε πακέτα τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα κανάλια της Cosmote, της Nova, καθώς και 10.000 ταινίες.
Το ξεσκέπασμα
Αυτό που «έκαψε» τα μέλη της οργάνωσης και οδήγησε στη σύλληψή τους ήταν οι συνομιλίες μεταξύ αυτών και των πελατών τους, καθώς μέσα από αυτές ξεδιπλώθηκε η δράση τους και αποκαλύφθηκε το εύρος των δραστηριοτήτων τους.
Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία μεταξύ του αρχηγού της οργάνωσης και μιας πελάτισσας που ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παρεχόμενα πακέτα και το κόστος τους.
Στη συνομιλία τους την ενημέρωσε πως ο αποκωδικοποιητής που προσφέρουν είναι ο Mag524, ενώ στη συνέχεια της είπε πως αρχικά οι πρώτοι έξι μήνες κοστίζουν 180 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι έξι 90 ευρώ.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και μία συνομιλία μεταξύ του αρχηγού του κυκλώματος και έτερου πελάτη, ο οποίος τον ρώτησε αν υπάρχει φόβος από αυτό που κάνουν, με τον πρώτο να του απαντά: «Εννέα χρόνια που κάνω αυτό το πράγμα ποτέ δεν έχουν πιάσει πελάτες. Τα μηχανήματα είναι κρυπτογραφημένα».
«Και να με πιάσουν;»
Μάλιστα την ίδια σιγουριά για την ασφάλεια του πράγματος εξέφρασε και σε άλλη επικοινωνία που είχε με πελάτη, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα με το portal (διαδικτυακή πλατφόρμα) που διέθετε το κύκλωμα.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνομιλία τους ρώτησε τον πελάτη αν τελικά θα βάλουν εξάμηνο και στη συνέχεια του έδωσε οδηγίες για να συνδεθεί μέσω του portal. Τότε ο πελάτης τον ρώτησε αν έχει θέμα να τον πιάσουν με αυτό που κάνει, με τον αρχηγό της οργάνωσης να του απαντά: «Και να με πιάσουν, τι να μου κάνουν; Αυτός που έχει τον σέρβερ μην πιαστεί».
Εκτός όμως από… διαβεβαιώσεις ασφαλείας, ο εν λόγω επιχειρηματίας-εγκέφαλος προσέφερε και τεχνική υποστήριξη, δίνοντας, όπως προαναφέρθηκε, οδηγίες στους πελάτες του για τη σύνδεση των αποκωδικοποιητών. Ενδεικτική είναι μία συνομιλία που έπιασαν οι Αρχές, στην οποία ακούγεται ο αρχηγός να μιλά με έναν πελάτη από τη Ρόδο και να τον κατευθύνει προκειμένου να ενεργοποιήσει το μηχάνημα για να αποκτήσει πρόσβαση στα κανάλια της Cosmote και της Nova.
Στη συνέχεια ακούγεται να τον καθοδηγεί και να του εξηγεί το μενού, δηλαδή πώς θα βλέπει τα κανάλια αλλά και τις ταινίες που υπάρχουν στον φάκελο που γράφει «βιντεοκλάμπ».
Τέλος, αποκαλυπτική για την… επιτυχημένη πορεία της εν λόγω παρασυνδρομητικής εταιρείας είναι και μια συνομιλία στην οποία γίνεται λόγος για πρόταση συνεργασίας από την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κυκλώματος μιλά με έναν συνεργό του, ο οποίος αναφέρεται σε επικείμενο ραντεβού που έχει με μια ομάδα Κυπρίων προκειμένου να τους δείξει πώς δουλεύει το σύστημα. Ο άνδρας λέει στον αρχηγό ότι «αν κλείσει αυτή η δουλειά θα παίρνει το 30%», με τον τελευταίο όμως να αρνείται διότι, όπως λέει, αφενός δεν τους λείπουν πελάτες, αφετέρου βγάζουν ήδη αρκετά χρήματα.
Tο λογισμικό ασφαλείας
Μικρότερης δυναμικής αλλά παρόμοιας δομής ήταν το κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαρθρώθηκε λίγους μήνες μετά από αυτό των «Κουλουράδων», τον Ιούνιο του 2023.
Αρχηγός της εν λόγω ομάδας ήταν κάποιος «Βαγγέλης» και υπαρχηγός κάποιος «Κώστας». Οι ρόλοι τους, πολλαπλοί. Ο μεν πρώτος επέβλεπε το πελατολόγιο, ενέτασσε μεταπωλητές, ενημερωνόταν από τους «εισπράκτορες» για όλες τις πληρωμές, ενώ εισέπραττε και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.
Ο δε υπαρχηγός, παρόλο που είχε μικρό πελατολόγιο στη διαχείρισή του, κατείχε ιδιαίτερα κομβικό ρόλο διότι συνομιλούσε απευθείας με τον αρχηγό και έδινε οδηγίες στους «μεταπωλητές» για την τεχνική υποστήριξη και την αναβάθμιση των συσκευών. Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι πελάτες της οργάνωσης ανέρχονταν συνολικά σε 1.370, ενώ τα κέρδη της προσεγγίζουν το 1,2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα σε 6,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που υπέστησαν οι τηλεοπτικοί πάροχοι.
Εισπράξεις χέρι με χέρι
Οσον αφορά στις εισπράξεις των συνδρομών, αυτές γίνονταν χέρι με χέρι, ενώ τα μέλη της ομάδας «εκπαίδευαν» τους χρήστες για τον τρόπο σύνδεσης στο Διαδίκτυο και στους παράνομους διακομιστές (servers) προκειμένου να πραγματοποιείται η αποκωδικοποίηση και αναμετάδοση των προγραμμάτων.
Η σύνδεση γινόταν μέσω αποκωδικοποιητών που διέθεταν το κατάλληλο λογισμικό. Μάλιστα στους ίδιους αποκωδικοποιητές τα μέλη της οργάνωσης τοποθετούσαν και ειδικά προγράμματα τα οποία τους έδιναν τη δυνατότητα σε περίπτωση εντοπισμού των παράνομων ενεργειών τους από τις διωκτικές αρχές, αλλά και τις εταιρείες, να αλλάζουν άμεσα τις διαδικτυακές πύλες (portal) και να γίνονται εκ νέου αθέατοι όλοι οι παράνομοι χρήστες.
Για τον έλεγχο του πελατολογίου το κύκλωμα διέθετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών εγκατεστημένο σε υπολογιστή και σε κινητά. Μέσω του προγράμματος αυτού έλεγχαν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση του κάθε χρήστη, δηλαδή από πότε είναι συνδεδεμένος στο σύστημα, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, πότε λήγει η συνδρομή του, καθώς και την IP στην οποία συνδέεται ο αποκωδικοποιητής κάθε χρήστη προκειμένου να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο.
Τελευταίο στη λίστα των κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τις Αρχές είναι αυτό που αποδομήθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου με αρχηγό κάποιον με το όνομα «Μήτσος», έναν κάτοχο εστιατορίων στο Γύθειο και ιδιοκτήτη ενός πολυτελούς Range Rover.
Η οργάνωση με τους 13.000 πελάτες έκανε χρυσές δουλειές, καθώς κατάφερε σε μία περίοδο οκτώ ετών να αποκομίσει κέρδη της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, προκαλώντας παράλληλα ζημιά στις εταιρείες μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ.
Η «επιχείρηση» λειτουργούσε στα πρότυπα «πυραμίδας», στην κορυφή της οποίας βρισκόταν, όπως προαναφέρθηκε, ο «Μήτσος», ένας 42χρονος εστιάτορας, λάτρης της καλής ζωής και των πολυτελών αυτοκινήτων. Οι ρόλοι του ήταν πολλαπλοί. Επέβλεπε το πελατολόγιο, έδινε κατευθύνσεις στους μεταπωλητές, ενημερωνόταν από τους «εισπράκτορες» για τις συνδρομές των πελατών και ήταν σε συχνή επικοινωνία με τον ταμία της οργάνωσης, ο οποίος ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του, καθώς τυγχάνει να είναι και συγγενής του.
Υπαρχηγός ήταν ένας 54χρονος ονόματι «Τάκης», που είχε τον ρόλο του μεταπωλητή «επιπέδου 1», έβρισκε νέους πελάτες, στρατολογούσε νέα μέλη, έδινε οδηγίες για τη σύνδεση νέων συνδρομητών και έκανε έρευνα για νέο εξοπλισμό αναμετάδοσης.
Οι συνδρομές κυμαίνονταν μεταξύ 15 και 50 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια των πακέτων, ενώ τα μέλη της ομάδας παρακολουθούσαν τα πάντα μέσω υπολογιστών. Ηταν μάλιστα τόσο αυστηροί που όταν ένας συνδρομητής δεν ήταν συνεπής στην πληρωμή του, του έκοβαν την παροχή μέσα σε μια μέρα.
Για την επικοινωνία με τους πελάτες ο αρχηγός της οργάνωσης χρησιμοποιούσε «πακιστανικό» τηλέφωνο, ενώ για τις μεταξύ τους συνομιλίες τα μέλη της συμμορίας διέθεταν μια κοινή ομάδα στο Viber με το όνομα «SOS».
Στην ομάδα αυτή, κάποια από τα μέλη εξέφραζαν κατά καιρούς τον φόβο τους για ενδεχόμενο «ντου» των Αρχών, καθώς γνώριζαν πως ήδη είχαν εξαρθρωθεί δύο παρόμοιες οργανώσεις και ένιωθαν ανασφάλεια. Τελικά επαληθεύτηκαν, καθώς μετά από μικρό χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
Οι διάλογοι
Ενδεικτικές είναι οι τρεις συνομιλίες που ακολουθούν:
Αρχές Ιουνίου (τότε που εξαρθρώθηκε η δεύτερη οργάνωση)
Μέλος Α’: «Κάποιο “ντου” έγινε στην Αθήνα». Αρχηγός: «Πού;».
Μέλος Α’: «Δεν έχω μάθει πολλά. Μόνο ότι ήταν Αθήνα και είχε πάνελ με 1.400». Αρχηγός: «Δυνατός».
Μέλος Β’: «Αποκλείεται. Θα μας είχε ειδοποιήσει ο “Μήτσος”».
Μέλος Γ’: «Η συνέχεια της Πάτρας, ε;». (σ.σ.: Αναφέρεται σε παρόμοιο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε παλαιότερα)
Μέλος Β’: «Αυτοί οι άλλοι που πιάσανε στην Αθήνα είναι η συνέχεια της Πάτρας. Τους δώσανε οι άλλοι, οι Πατρινοί, στεγνά, αυτοί που μένουν στην Αθήνα, δηλαδή το υπόλοιπο κομμάτι».
Τέλη Σεπτεμβρίου
Μέλος Α’: «Μου έστειλε ένας ότι θα γίνει “ντου” αυτή την εβδομάδα λέει σε Πάτρα και Αθήνα».
Μέλος Β’: «ΟΚ, φίλος».
Μέλος Α’: «Μεγάλη προσοχή ειδικά αύριο. Μην έχεις τηλέφωνο μαζί σου».
Μέλος Β’: «ΟΚ».
Σε άλλη συνομιλία αναφέρουν:
Αρχηγός: «Ολοι έχουν κλείσει απ’ ό,τι βλέπω. Το κοκό τι έχει κάνει, έχεις μάθει;».
Μέλος Α’: «Τίποτα. Ολα καλά. Ο,τι “ντου” γίνει θα είναι το πρωί μέχρι το μεσημέρι».
Μέλος Β’: «Τα τηλέφωνά μας πρέπει να είναι εκτός σπιτιού, ενεργά και αθόρυβα, και θα τους καλούμε εμείς το βράδυ».
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, ενώ τόσο ο αρχηγός όσο και ο υπαρχηγός του κυκλώματος έχουν ήδη προφυλακιστεί.
protothema.gr