Οι ελληνικές μπίζνες του «φίλου» της Ρωσίας

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Τα επιχειρηματικά πλοκάμια του Νίκου Μπογονικολού, που συνελήφθη στο Παρίσι ως πράκτορας της Μόσχας

Το διάστημα μετά τη στρατολόγησή του από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο Ελληνας επιχειρηματίας έκανε μπίζνες με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ ανέπτυξε συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

-Advertisement-

Ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι έπειτα από πολυετή έρευνα του FBI. Κατηγορείται ότι το διάστημα από το 2018 κι έπειτα μετείχε σε ελεγχόμενο από τη SVR (τη ρωσική ΕΥΠ) δίκτυο εταιρειών που λειτουργούσαν σαν «βιτρίνες». Αγόραζε από τις ΗΠΑ προϊόντα τεχνολογίας διττής χρήσης (η διακίνησή τους υπόκειται σε περιορισμούς), τα οποία εξήγαγε στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας συχνά πλαστά έγγραφα και διασαφήσεις.

Η δράση του στο εξωτερικό περιγράφεται λεπτομερώς στο έκτασης 21 σελίδων ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ, που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα. Αντίστοιχα, η «Κ» επιχειρεί σήμερα να ρίξει φως στη δραστηριότητα του διωκόμενου επιχειρηματία εντός των συνόρων.

- Advertisement -

Οι επαφές του Νίκου Μπογονικολού με τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ξεκίνησαν την περίοδο 2017-2018 και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου αφορούσαν την ανάπτυξη ορισμένων ερευνητικών προγραμμάτων. Παρότι εμφανιζόταν ως προνομιακός συνομιλητής μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας και ενός Ελληνα επιχειρηματία που αναλαμβάνει έργα μεταξύ άλλων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, η ίδια πηγή ενημέρωσης ανέφερε ότι οι συζητήσεις έμειναν σε αρχικό στάδιο.

Οι συμβάσεις

Διαφορετικά, ωστόσο, είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από δημόσια προσβάσιμα έγγραφα. Και αυτό διότι η εταιρεία του διωκόμενου επιχειρηματία φέρεται να υπέγραψε το 2020 σύμβαση για την εγκατάσταση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ασφαλούς συστήματος τηλεργασίας και το 2019 να συνήψε σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία, και συγκεκριμένα το Δημόσιο Στρατιωτικό Ταμείο Λάρισας, που έχει την έδρα του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Επιπλέον, από στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι το 2019 υπέβαλε αίτηση ενδιαφέροντος σε διαγωνισμό του Τάγματος Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια περίοδο που ο Νίκος Μπογονικολός δρούσε σύμφωνα με τις ΗΠΑ για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, πέτυχε να συνάψει σύμβαση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το 2020 συγκεκριμένα, το αρχηγείο της αστυνομίας υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία συμφερόντων του για την αγορά 3.750 αλεξίσφαιρων γιλέκων. Επρόκειτο για τμήμα μεγαλύτερης προμήθειας που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., με κονδύλια που διατέθηκαν μετά τη μεταναστευτική κρίση στον Εβρο, τον Μάρτιο του 2020. Εκείνη η προμήθεια, με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, είχε γίνει με επίκληση στον «εκπορευόμενο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να έχει συνάψει συμβάσεις ως προμηθευτής με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την Πολεμική Αεροπορία, την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό.

=Advertisement=
-Advertisement-

Στο έργο συμμετείχαν τελικά τέσσερις εταιρείες και παρότι η σύμβαση τέθηκε υπόψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έλειψαν οι φωνές για «είσοδο από το παράθυρο» της εταιρείας του Μπογονικολού στη διαδικασία. Εμπορική συμφωνία υπέγραψε το 2020 και με το Λιμενικό για την προμήθεια του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η εμπορική δραστηριότητα του επιχειρηματία τελεί σε γνώση των αρμοδίων ελληνικών υπηρεσιών, οι αξιωματούχοι των οποίων πάντως βλέπουν οικονομικά και όχι πολιτικά – στρατιωτικά κίνητρα στη δράση του. Εξάλλου, μέσω των εταιρειών του είχε καταφέρει να αναπτύξει νόμιμη εμπορική δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, και κυρίως στην Ολλανδία.

Στις ευρωεκλογές του 2014, ο Μπογονικολός, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στο Παρίσι περιμένοντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ήταν υποψήφιος με το κόμμα Εθνικό Μέτωπο, ενώ ορισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι διατηρούσε δεσμούς και με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ αναφέρεται ότι είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο, στην Ουκρανία, ενώ υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων, τον Οκτώβριο του 2017, στην οποία συζητούν ότι ο Μπογονικολός είναι κατάλληλος για στρατολόγηση με το σκεπτικό ότι «η υποστήριξή του για την ορθοδοξία αποτελεί τη βάση για τη φιλία του με τη Ρωσία».

Το ρωσικό Serniya Network

Την επαφή και στρατολόγησή του, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ανέλαβαν δύο Ρώσοι υπήκοοι που μετέχουν στο ελεγχόμενο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Serniya Network. Εις βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από το FBI.

Η πρώτη επαφή έγινε στα τέλη του 2017, με τον Ελληνα κατηγορούμενο να ταξιδεύει στη Μόσχα για μυστικές διαπραγματεύσεις στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μάλιστα, έχει συμπεριλάβει στα επίσημα δικαστικά έγγραφα φωτογραφία του με φόντο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, στη Μόσχα. Το διάστημα που ακολούθησε κατηγορείται ότι μέσω των εταιρειών του προμηθευόταν από εταιρείες στη Φλόριντα, στην Καλιφόρνια, στη Μινεσότα υλικά διττής χρήσης που υπόκεινται σε περιορισμούς, όπως κεραίες, αναμεταδότες κ.ά., τα οποία εν συνεχεία έδινε στο ρωσικό δίκτυο Serniya. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης τον κατηγορεί ότι εξαπατούσε αμερικανικές επιχειρήσεις και Αρχές, εμφανίζοντας τις εταιρείες του ως τελικούς χρήστες – παραλήπτες των απαγορευμένων υλικών. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούσε τη Ρωσία να αποκτά σύγχρονα όπλα, παρακάμπτοντας τις εις βάρος της κυρώσεις.


«Υπογράφω ότι τα αντικείμενα είναι μόνο για την Ολλανδία. Πρόκειται για ευαίσθητη περίπτωση», έγραψε τον Νοέμβριο του 2019 σε μήνυμά του προς υπάλληλο του δικτύου Serniya, εξηγώντας του ότι στα συνοδευτικά έγγραφα ως παραλήπτης των υλικών θα φαίνεται εταιρεία του στην Ολλανδία και όχι η Ρωσία. Το μήνυμα υπεκλάπη και συμπεριελήφθη στην εις βάρος του δικογραφία, την οποία θα κληθεί να αντικρούσει το επόμενο διάστημα ενώπιον των Αρχών των ΗΠΑ.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *