Βάσει του ποσοστού θνητότητας η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ασθένεια covid-19 δεν είναι καμία από την πρώτη πεντάδα με τα περισσότερα θύματα (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά το Βέλγιο των 11,5 εκατ. κατοίκων. Με 7.765 νεκρούς έως το βράδυ του Σαββάτου (02/05), η χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχει 670 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, με δεύτερη την Ισπανία (537) και τρίτη την Ιταλία (475).
Πιθανό να βρίσκαμε βέβαια και την… Τουρκία στις πρώτες θέσεις μιας τέτοιας λίστας αν ακολουθούσε την τακτική των Βέλγων στον τρόπο καταμέτρησης των θυμάτων από τον ιό. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στον κόσμο που συμπεριλαμβάνει στον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών όλες τις περιπτώσεις σε νοσοκομεία και γηροκομεία, ακόμη και αν δεν είναι επιβεβαιωμένες.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Βελγίου, από τους 7.765 θανάτους, το 53% ήταν σε γηροκομεία. Μόνο το 16% των θανάτων σε αυτά έχουν καταγραφεί μετά από εξέταση ως επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από Sars-Cov-2. Όλα τα υπόλοιπα καταγράφηκαν ως ύποπτα.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 3.500 θάνατοι – περίπου οι μισοί δηλαδή – έχουν υπολογιστεί ως σχετιζόμενοι με τον Covid-19, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Στο Βέλγιο λειτουργούν περισσότερα από 1.500 γηροκομεία και ο λόγος για αυτό είναι η κουλτούρα που υπάρχει στη χώρα. Περισσότερο από οποιαδήποτε στην Ευρώπη, οι Βέλγοι υπερήλικες δεν παραμένουν στα σπίτια τους ή σε αυτά των παιδιών τους, προτιμώντας την εισαγωγή σε αυτές τις μονάδες φροντίδας.
Η καταγραφή είναι βασισμένη στην αξιολόγηση του γιατρών, λαμβάνοντας υπόψιν το εάν υπήρξαν και άλλα κρούσματα κορωνοϊού στον ίδιο τόπο φροντίδας. Αν για παράδειγμα σε ένα γηροκομείο υπάρξουν δύο-τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά και την επόμενη εβδομάδα 10 θάνατοι επιπλέον με τα ίδια συμπτώματα στον ίδιο χώρο, καταγράφονται όλα με αιτία θανάτου τον κορωνοϊό.
«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν καταγράφει τα στοιχεία όπως εμείς. Έχουμε την πιο λεπτομερή μέθοδο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μάγκι Ντε Μπλοκ.
Πρόσφατα η πρωθυπουργός της χώρας, Σοφί Βιλμές, παραδέχτηκε ότι η χώρα έκανε μία επιλογή που ίσως υπερεκτιμά τον αριθμό των θανάτων. Ωστόσο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας θεωρεί ότι ενδέχεται να έχουν ξεφύγει αρκετές περιπτώσεις και ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων να είναι ακόμα υψηλότερος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η τακτική του Βελγίου αντικατοπτρίζει με πιο «διαφανή» τρόπο την πραγματικότητα, τότε τα θύματα και στις υπόλοιπες χώρες από covid-19 είναι πολύ περισσότερα.
Όπως και να ‘χει, ακόμα και αν δεν συμπεριλαμβανόταν τα «ύποπτα» κρούσματα στον θανατηφόρο απολογισμό, το ποσοστό θνητότητας στη χώρα θα ήταν και πάλι αρκετά μεγάλο, στην 5η θέση της παγκόσμιας λίστας.
Σύμφωνα τους αξιωματούχους της χώρας, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτό. Ο πρώτος ότι οι Βρυξέλλες είναι λόγω γεωγραφικής θέσης μία από τις πιο «διεθνείς» πόλεις της Ευρώπης – ένας καθημερινός προορισμός δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων λόγω και της ανάδειξης τους σε καρδιά της Ε.Ε. (έδρα του Ευρωκοινοβουλίου). Και ο δεύτερος η μεγάλη κινητικότητα προς την Ιταλία στα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι η εποχή του χρόνου που η βόρεια Ιταλία είναι πολύ δημοφιλής στους Βέλγους, καθώς πάρα πολλοί επιλέγουν για τότε ένα μέρος των διακοπών τους προκειμένου να πάνε για σκι, να αγοράσουν αυτοκίνητο ή να βρεθούν σε κάποιο καρναβάλι.
Επιστρέφοντας πίσω, τα αποκριάτικα φεστιβάλ που οργανώθηκαν στις βελγικές πόλεις έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη διασπορά του ιού. Κυβερνητικά στελέχη έχουν παραδεχτεί ότι ο κίνδυνος εκείνη την περίοδο υποτιμήθηκε και όταν πια ανακοινώθηκε το lockdown (13/03) ο ιός είχε ήδη κάνει τεράστια ζημιά στην κοινότητα.
πηγή: menhouse.gr