Οι 4 πιο ισχυροί βαρώνοι ναρκωτικών στον κόσμο

Αυτοί οι περιβόητοι βαρώνοι ναρκωτικών ήταν βίαιοι και αδίστακτοι, με τις ζωές τους να είναι πολύ πιο “βρώμικες” απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ να απεικονίσει το Χόλιγουντ.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
7 Min Read

Πάρτε για παράδειγμα τον Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκούσμαν, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ο πιο ισχυρός βαρώνος ναρκωτικών στον κόσμο με την οργάνωση του να είναι η πιο αδίστακτη που έχει υπάρξει ποτέ. Μετά την σύλληψη του, έγιναν πολυάριθμες τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι το εμπόριο ναρκωτικών είναι μια βίαιη και θανατηφόρα επιχείρηση, η οποία διοικείται από άντρες (και μερικές γυναίκες), που σκοτώνουν, όχι μόνο έμμεσα, μέσω της διανομής τοξικών ουσιών, αλλά και άμεσα, μέσω μισθοφόρων που εκφοβίζουν και δολοφονούν τους ανταγωνιστές τους, και συχνά την “πληρώνουν” και αθώοι άνθρωποι που βρίσκονταν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή.

Παρακάτω ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στους πιο διάσημους βαρώνους ναρκωτικών της εποχής μας:

Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκούσμαν

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο “Ελ Τσάπο”, ο οποίος πήρε το παρατσούκλι αυτό λόγω του ύψους του, ήταν ο επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, που πιστεύεται ότι έλεγχε το 35% της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία και προμήθευε τεράστιες ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στο Σικάγο των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

- Advertisement -

Τον Ιούλιο του 2019 ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος βαρώνος ναρκωτικών στον κόσμο, καθώς εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε ισόβια κάθειρξη και σε ακόμη 30 χρόνια φυλάκιση.

Ο ίδιος διέταξε τη δολοφονία ή δολοφόνησε ο ίδιος τουλάχιστον 26 ανθρώπους, κάποιες φορές αφού προηγουμένως τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Τα θύματά του ήταν πληροφοριοδότες, διακινητές αντίπαλων συμμοριών, αστυνομικοί, συνεργάτες του, ακόμη και μέλη της ίδιας της οικογένειάς του.

Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τα κέρδη που εισέπραξε ο Γκούσμαν από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Στο παρελθόν ο “Ελ Τσάπο” δραπέτευσε δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Την πρώτη φορά, το 2001, φέρεται ότι έφυγε κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι για τα άπλυτα, με τη βοήθεια διεφθαρμένων δεσμοφυλάκων, ενώ την δεύτερη φορά έσκαψε μια σήραγγα μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου για να τα καταφέρει.

Πάμπλο Εσκομπάρ
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

© Eric VANDEVILLE / Getty Images / Ideal Image

Αν υπάρχει ένας άντρας που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τέλεια την έννοια “βαρώνος ναρκωτικών”, αυτός θα ήταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Ήταν η ηγετική μορφή του καρτέλ του Μεδεγίν και συχνά αναφέρεται και ως ο «βασιλιάς της κοκαΐνης». Υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία και το 1989 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που ανερχόταν στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αδίστακτες τακτικές του Εσκομπάρ, εξασφάλιζαν σταθερή ροή της κοκαΐνης στην Αμερική. Κάποιες πηγές εκτιμούν ότι το 80% της κοκαΐνης που εισαγόταν στην χώρα προερχόταν μέσω του καρτέλ του Εσκομπάρ (διακινούσε ακόμα και 15 τόνους στις ΗΠΑ κάθε μέρα). Έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, εξαλείφοντας τους αντιπάλους του και προάγοντας τη διαφθορά στην κυβέρνηση της Κολομβίας. Το 1991 οι άνθρωποι του Εσκομπάρ είχαν σκοτώσει 27.100 ανθρώπους εκ των οποίων οι 600 ήταν αστυνομικοί.

Στην Κολομβία έκανε μεγάλες δωρρεές σε διαμερίσματα, γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ έδινε μετρητά στους φτωχούς. Με αυτές τις πράξεις φιλανθρωπίας κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη χαρακτηριζόταν ως άνθρωπος του λαού. Η παράνομη αυτοκρατορία του Εσκομπάρ μπήκε στο στρόχαστρο της κυβέρνησης της Κολομβίας και έτσι ξεκίνησε ένα μακράς διάρκειας κύμα βίας στην Κολομβία. Σκοτώθηκε το 1993, όταν προσπαθούσε να διαφύγει από την κολομβιανή Εθνική Αστυνομία. Δέχτηκε πυροβολισμούς στο πόδι και στον κορμό, και ένα μοιραίο πυροβολισμό μέσα από το αυτί.

Φρανκ Λούκας
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

© Eric VANDEVILLE / Getty Images / Ideal Image

Ο Φρανκ Λούκας ήταν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στην Αμερική την δεκαετία του 1970, και η ζωή του αποτέλεσε τη βάση της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, “American Gangster”, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Ντένζελ Ουάσιγκτον – στον ρόλο του Λούκας – και ο Ράσελ Κρόου.

Ο Λούκας σκαρφάλωσε στην κορυφή του εγκλήματος στο Χάρλεμ, πουλώντας μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, τις οποίες εισήγαγε κατευθείαν από τη νοτιοανατολική Ασία μέσα σε φέρετρα, τα οποία υποτίθεται ότι περιείχαν νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σε έφοδο στο σπίτι του στο Νιού Τζέρσεϊ το 1975 οι αρχές κατέσχεσαν πάνω 500 χιλιάδες δολάρια και το 1976 καταδικάστηκε σε 70 χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίσθηκε μόλις πέντε χρόνια αργότερα και μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας των μαρτύρων. Συνελήφθη και πάλι για εμπορία ναρκωτικών –σε πολύ μικρότερες ποσότητες αυτή τη φορά- περνώντας επτά χρόνια στη φυλακή.

Πέθανε φέτος σε ηλικία 88 ετών.

Γκριζέλντα Μπλάνκο

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Γκριζέλντα Μπλάνκο ήταν μια από τις πιο αδίστακτες εμπόρους ναρκωτικών, η οποία είχε πάρει τον τίτλο της “Νονάς” αλλά και αυτόν την “Μαύρης Χήρας”. Η Μπλάνκο ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στο καρτέλ του Μεδεγίν και λέγεται ότι ήταν η μέντορας του Εσκομπάρ, ο οποίος τελικά θα γινόταν ο εχθρός της.

Η Μπλάνκο είχε πάθος για την υψηλή ραπτικη και ήταν μανιώδης χρήστης κρακ. Ωστόσο, το αγαπημένο της χόμπι ήταν η παραγγελία δολοφονιών μεταξύ των οποίων και για τους τρεις συζύγους της. Η ίδια είχε το δικό της σύστημα: πυροβολεί το θύμα της, κόβει το σώμα του κομματάκια και το ταχυδρομεί μέσα σε βαλίτσα στην οικογένεια του.

Έφυγε από την Κολομβία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και εγκαταστάθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου ίδρυσε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Το 1975, κατηγορήθηκε όταν η κυβέρνηση ανακάλυψε μια τεράστια αποστολή κοκαΐνης. Κατέφυγε στην Κολομβία, αλλά δεν άργησε να επιστρέψει, αυτή τη φορά στο Μαϊάμι.

Το τέλος γράφτηκε γι’αυτήν το 2012, την ώρα που έβγαινε με τα ψώνια της από ένα κρεοπωλείο, όταν δύο άντρες την πλησίασαν και την εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *