Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν μόνο οι άνθρωποι που νιώθουν βαθιά μοναξιά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Η μοναξιά είναι κυρίως μια υποκειμενική ψυχολογική κατάσταση. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά ακόμη και όταν βρίσκονται με άλλους.

-Advertisement-

Οι άνδρες που νιώθουν μοναξιά αλλά δεν μιλούν γι’ αυτό, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές

Το αίσθημα της μοναξιάς ενός ανθρώπου μπορούν να μαρτυρήσουν κάποιες εκφράσεις που εμπεριέχουν μία αίσθηση απομόνωσης.

Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν μόνο οι άνθρωποι που νιώθουν μεγάλη μοναξιά

  • «Καλά είμαι»
  • «Δεν θέλω να σ’ ενοχλήσω»
  • «Πάντα τελευταίος /-α»
  • «Πάντα εγώ»
  • «Δεν είναι τίποτα σημαντικό»
  • «Κανείς δεν με ξέρει στ’ αλήθεια»
  • «Νιώθω αόρατος /-η»
  • «Μου αρέσει να είμαι μόνος /-η»
  • «Δεν θέλω κανέναν»
  • «Έχω συνηθίσει»

Πώς αυτές οι 10 φράσεις μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος είναι βαθιά μοναχικός

- Advertisement -

«Καλά είμαι»

Η μοναξιά είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα, το οποίο συχνά κρύβεται πίσω από την μάσκα της δύναμης. Οι βαθιά μοναχικοί άνθρωποι, σπάνια ομολογούν πώς αισθάνονται και κατά κανόνα απαντούν επιβεβαιώνοντας τους άλλους ότι «είναι καλά».

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η απόκριση αυτής της μορφής, είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Λέγεται στην προσπάθεια του ατόμου να μην τραβήξει πάνω του την προσοχή, ή ακόμη και να μην επιβαρύνει τους άλλους με την ψυχολογική του κατάσταση.

«Δεν θέλω να σ’ ενοχλήσω»

Μία φράση που δείχνει ότι κάποιος παλεύει με τα συναισθήματα της μοναξιάς είναι το «δεν θέλω να ενοχλώ». Μέσα από τα λόγια αυτά, οι άνθρωποι παραδέχονται πως αισθάνονται ότι γίνονται βάρος στους άλλους.

Η φράση αυτή λέγεται στην προσπάθεια των ανθρώπων να περιορίσουν την παρουσία τους και την επίδρασή τους στους άλλους, υπό τον φόβο της απόρριψης ή της επίκρισης.

Ένας άνθρωπος που λέει ότι «δεν θέλει να ενοχλεί», πρέπει να λάβει την επιβεβαίωση ότι δεν είναι βάρος. Είναι μια ευκαιρία να τους δείξουμε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους έχουν αξία.

«Πάντα τελευταίος /-α»

Η φράση αυτή λέγεται συνήθως από ανθρώπους που αισθάνονται παρείσακτοι σε μία κοινωνική ομάδα. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται περισσότερο παρατηρητές, παρά ουσιαστικοί παράγοντες σε μία ευρύτερη ομάδα.

Έρευνες μας πληροφορούν ότι, οι άνθρωποι που λένε ότι έρχονται πάντα τελευταίοι, βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης.

Αυτό μαρτυρά πολλά για τη δύναμη της κοινωνικοποίησης και της επίδρασής της στην ψυχική μας υγεία.

«Πάντα εγώ»

Το συναίσθημα που μαρτυρά η συγκεκριμένη φράση, είναι αυτό της βαθιάς μοναξιάς και αποσύνδεσης από τους άλλους.

Όταν ένας άνθρωπος επαναλαμβάνει ότι αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα μόνος, καταλήγει να εσωτερικεύσει την πεποίθηση ότι ουσιαστικά, είναι μόνος του. Η νοοτροπία αυτή, δυστυχώς μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προσδοκία, οδηγώντας τους σε περισσότερη απομόνωση. Αν ακούσετε τη φράση αυτή, αξιοποιήστε την ευκαιρία να προσφέρετε στήριξη σε έναν άνθρωπο που την έχει ανάγκη.

Τις πιο πολλές φορές, αρκεί μια μικρή κίνηση ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους.

«Δεν είναι τίποτα σημαντικό»

Αυτή είναι ακόμη μία συνηθισμένη φράση που λέγεται από ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν με την μοναξιά.

-Advertisement-
=Advertisement=

Απαξιώνουν οι ίδιοι τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους, επειδή θεωρούν ότι δεν αξίζουν την προσοχή των άλλων ανθρώπων. Η παραπάνω φράση δείχνει μοναξιά και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Στο άκουσμα αυτής της φράσης, πρέπει να δείχνουμε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου, να προσπαθούμε να μετριάσουμε τα συναισθήματα μοναξιάς που τον  ταλαιπωρούν.

«Κανείς δεν με ξέρει στ’ αλήθεια»

Η φράση αυτή είναι ένα παράπονο που δείχνει ότι το άτομο νιώθει αόρατο, παραμελημένο ή ασήμαντο. Λέγεται συχνά από ανθρώπους που βιώνουν έντονη μοναξιά.

Μία βασική ανθρώπινη ανάγκη όλων των ανθρώπων είναι να μας αναγνωρίζουν και να μας εκτιμούν. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει ότι δεν υπάρχει κανείς που να τον ξέρει, μαρτυρά έντονα συναισθήματα απομόνωσης.

«Νιώθω αόρατος /-η»

Η συγκεκριμένη φράση εμπεριέχει όλο το νόημα της μοναξιάς, αποτυπώνοντας το αίσθημα ότι κάποιος περνά απαρατήρητος ανάμεσα στους άλλους. Το συναίσθημα ότι κάποιος είναι αόρατος, είναι εξωφρενικά μοναχικό. Αν τύχει και ακούσετε κάποιον να λέει ότι αισθάνεται αόρατος, αφιερώστε του χρόνο και δείξτε του ότι αξίζει την προσοχή σας.

«Μου αρέσει να είμαι μόνος /-η»

Πρόκειται για μια φράση που λένε συχνά όσοι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά. Ενώ ενδέχεται κάποιοι άνθρωποι να είναι εσωστρεφείς από τη φύση τους, εκείνοι που βιώνουν μοναξιά χρησιμοποιούν τη φράση αυτή ως μηχανισμό προστασίας.

Έτσι, εκλογικεύουν την απομόνωση που νιώθουν, προστατεύοντας παράλληλα τον εαυτό τους από τον πόνο της ενδεχόμενης απόρριψης ή απογοήτευσης.

«Δεν θέλω κανέναν»

Επιφανειακά, η φράση αυτή φανερώνει δύναμη και ανεξαρτησία. Όμως, όταν κάποιος βιώνει βαθιά μοναξιά,  μαρτυρά το αίσθημα της απομόνωσης.

Ουσιαστικά, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται τους άλλους, ένας άνθρωπος προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του από την απόρριψη. Είναι ένας τρόπος να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους αντί να δείξουν ότι είναι θύματα της μοναξιάς τους.

«Έχω συνηθίσει»

Αυτό ίσως να είναι το πιο θλιβερό πράγμα που μπορεί να πει ένας άνθρωπος που νιώθει μόνος. Μέσα από τη φράση αυτή, οι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν αποδεχτεί ότι θα είναι μόνοι, ανεξάρτητα από το αν είναι επιλογή τους ή όχι.

Κάποιος που λέει πως «έχει συνηθίσει», μαρτυρά την παραίτησή του και την αποδοχή των συναισθημάτων της μοναξιάς. Έχουν πάψει να ελπίζουν σε κάποια αλλαγή και έχουν προσαρμοστεί στην μοναξιά τους.

Κανείς δεν πρέπει να συνηθίζει στην μοναξιά. Αυτό το συναίσθημα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται.

Tip

Καθεμία από τις παραπάνω φράσεις, είναι μία κραυγή για βοήθεια, κατανόηση, για υποστήριξη. Κυρίως, μας θυμίζουν ότι έχουμε τη δύναμη να καταπραΰνουμε τα συναισθήματα μοναξιάς που ταλαιπωρούν έναν άνθρωπο.

Είτε με μια φιλική κουβέντα, τον χρόνο που θα αφιερώσετε, μία ουσιαστική κίνηση ευγένειας, μπορεί  να στηρίξει κάποιον που αισθάνεται μοναξιά. Ας κρατήσουμε τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτή στα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας.

enikos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *