Να αποφύγει τις παγίδες εκ των έσω είναι αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πάθημα του περασμένου επταμήνου με την πρώτη διακυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σχεδιάζει τον κομματικό και κοινοβουλευτικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ βασισμένο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο στενό του περιβάλλον.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας απαλλαγεί από τα «βαρίδια» της Αριστερής Πλατφόρμας που επέλεξαν τη διάσπαση πριν τις εκλογές, είναι πλέον να τοποθετήσει στα νευραλγικά πόστα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν επιδείξει τάσεις σκληρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ως εκ τούτου, από τα περισσότερα από αυτά τα πόστα φαίνεται να αποκλείονται στελέχη και βουλευτές προερχόμενα από την κίνηση των «53» σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η ισχυροποίηση της εσωκομματικής τάσης με πιθανό το ενδεχόμενο ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών να μετατραπεί σε μία επανάληψη του σεναρίου της Αριστερής Πλατφόρμας. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος αφού δεν δέχθηκε την τοποθέτησή του σε κάποιο χαρτοφυλάκιο, πρόθεση του Μαξίμου είναι να αξιοποιηθεί σε σημαντικό πόστο.
Στους διαδρόμους του Μαξίμου σχολιάζουν ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες για τους «53» τηρήθηκαν με την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε σοβαρά υπόψιν του τις αντιρρήσεις αλλά και τις προτάσεις της εσωκομματικής τάσης, προαναγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει και για τους επιτελικούς ρόλους στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να «έμαθε» από το πάθημα του «αντάρτικου» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, αφού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν μπόρεσε να ελέγξει την Πρόεδρο της Βουλής, τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και τις επιμέρους κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ως εκ τούτου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσει την ορκωμοσία της νέας Βουλής το προσεχές Σάββατο, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο γραμματέας της ΚΟ που θα εκλεγεί, οι τρεις αντιπρόεδροι της Βουλής αλλά και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ για τη θέση του Προέδρου έχει ήδη προταθεί ο μέχρι πρότινος πρώτος τη τάξει υπουργός Νίκος Βούτσης.
Δεδομένο θεωρείται ότι ο Χρήστος Μαντάς, που ήταν γραμματέας της ΚΟ δεν θα παραμείνει στο πόστο του, καθώς χρεώνεται το χάος με τις διαφοροποιήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις της περασμένης διακυβέρνησης στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Πέραν τούτου, ο νέος γραμματέας πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να προέρχεται από την κομματική πλειοψηφία και όχι από τους «53».
Επίσης για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου προορίζεται ο Τάσος Κουράκης που έχει σχετική εμπειρία από το παρελθόν, ενώ στο προεδρείο θα είναι σίγουρα και μία γυναίκα, ενδεχομένως η Χαρά Καφαντάρη.
Για τη θέση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ακούγονται τα ονόματα του Σωκράτη Φάμελλου από τη Β΄ Θεσσαλονίκης και του Κώστα Μπάρκα από την Πρέβεζα.