«Όχι» σε όλα από δανειστές – Ακόμη και για τα λεφτά από τις άδειες

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Βέτο των δανειστών για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε στην κυβέρνηση που έχουν -μόνο- 10 ημέρες για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Με… βέτο και «όχι» σε όλα απάντησαν οι δανειστές στα αιτήματα που διατύπωσαν τα κυβερνητικά στελέχη στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή χωρίς αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε, οι επικεφαλής των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα και η επιστροφή τους δεν αναμένεται πριν παρέλθει διάστημα 30 ημερών, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο ο έλεγχος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων -και άρα η εκταμίευση της δόσης του δανείου- θα έχουν… δικεπεραιωθεί πριν το τέλος του έτους.

-Advertisement-

Είναι ενδεικτικό ότι οι πιστωτές δεν δέχθηκαν ούτε την πρόταση της κυβέρνησης για τη διανομή των προβλεπόμενων εσόδων των 246 εκατ. ευρώ από τα έσοδα για την παραχώρηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Η εξαγγελία διανομής των 246 εκατ. ευρώ σε ευπαθείς ομάδες βρίσκεται στον αέρα. Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου αντίστοιχα, παρουσίασαν πηγές χρηματοδότησης κοινωνικών προγραμμάτων 700-900 εκατ.ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές δεν έδωσαν το πράσινο φως για το πώς θα μοιραστούν τα έσοδα των 246 εκατ.ευρώ. Επιπλέον, στην κυβέρνηση λένε ότι παρουσίασαν στους δανειστές ως τετελεσμένο την ανακοίνωση για τα μέτρα ανακούφισης όσων έχασαν το ΕΚΑΣ, χωρίς να λένε καν αν ενέκριναν το κονδύλι ή θα ζητήσουν ισοδύναμα.

Έτσι η κυβέρνηση που, ενώ στο παρελθόν έμπαινε με υψηλό ηθικό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στο τέλος υποχωρούσε ατάκτως, τώρα αναγκάζεται να αλλάξει τακτική και ομολογεί πως ξεκινά με χαμηλές προσδοκίες, χαίρεται έτσι πως απέφυγε τα χειρότερα και αισιοδοξεί για κάτι καλύτερο όσο έχει χρόνο να διαπραγματεύεται.

«Την Παρασκευή είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος από ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, αφού είχα αρκετές αμφιβολίες αν θα έχουμε συμφωνία σε κάποια προαπαιτούμενα» έλεγε αξιωματούχος της κυβέρνησης μόλις τέλειωσαν οι διαπραγματεύσεις και έφευγαν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα.

- Advertisement -

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ευχαριστημένοι, παρότι οι θεσμοί έβαλαν μπλόκο στις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε, ώστε να φαντάζει «νίκη» από εδώ και μπρος αν και εφόσον αλλάξει κάτι στην τελική διαπραγμάτευση μέχρι να εγκριθεί η δόση και επιστρέψουν ξανά σε ένα μήνα οι απεσταλμένοι των δανειστών.

Με τα ως τώρα δεδομένα όμως, οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου:

1.απέρριψαν δύο εξαγγελίες που είχε κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, στον οποίο θα κατετίθεντο τα χρήματα από ηλεκτρονικές συναλλαγές, και το «φρένο» στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ. Το υπουργείο Εργασίας παραδέχθηκε ότι το κουαρτέτο των δανειστών ζητάει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ασφαλιστικών οφειλών, «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και ακατάσχετου λογαριασμού, κάτι που η κυβέρνηση δεν διαθέτει και θα τρέξει να ετοιμάσει. Για τον  ακατάσχετο λογαριασμό, η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη να αντικαταστήσει την εξαγγελία υποσχόμενη άλλα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δεχτούν πληρωμές με κάρτες και τραπεζικά εμβάσματα, αντί μετρητών. Αλλωστε, αμέσως μετά την αυλαία των συνομιλιών με τους ξένους τεχνοκράτες στο Χίλτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως ο ακατάσχετος λογαριασμός «μπορεί να μη γίνει».

2.ήταν ανένδοτοι στις προτάσεις Τσακαλώτου για τους Έλληνες που θα μετάσχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τους οποίους απέρριψαν λόγω κομματικών εξαρτήσεων και χαμηλών προσόντων. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πάντως ότι το θέμα θα έχει λυθεί ως την Δευτέρα ενδεχομένως, συμβιβαζόμενοι προφανώς με ονόματα που θα «αρέσουν» στους δανειστές.

3.δεν δέχτηκαν να ακούσουν κουβέντα περί μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά η κυβέρνηση, παρότι το οικονομικό επιτελείο επείγεται να καταθέσει (στις 3 Οκτωβρίου) προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2020.

-Advertisement-
=Advertisement=

4.δεν πείστηκαν από την ανάλυση της κυβέρνησης για την εξεύρεση περίπου 700-900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το 2017

5.διατύπωσαν ενστάσεις στη μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε αναπτυξιακό ταμείο, με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πεδίον συνεννόησης βρέθηκε πάντως για τη νέα περαίωση για το «μαύρο χρήμα», για τις ρυθμίσεις για τις υπερχρεωμένες και υπό πτώχευση επιχειρήσεις, αλλά και για μεταφορά ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους, από το υπουργείο Οικονομικών στην υπό σύσταση νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ζαλισμένη πάντως από τα ηχηρά «χαστούκια», η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή μέτρα που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, όπως οι επαχθείς αλλαγές στο ασφαλιστικό αγροτών, νέων επαγγελματιών κ.λπ.

Συνολικά, έχει δέκα ημέρες στη διάθεσή της, για να κλείσει τα προαπαιτούμενα μέτρα πριν από το επόμενο Euro Working Group (EWG) αν θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες ορόσημα. «Είναι ρεαλιστικό νομίζω ότι μπορεί να προλάβουμε» λένε πάντως -χωρίς να φαίνεται να το πιστεύουν και πολύ- στην οδό Νίκης.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης (EWG) θα συνεδριάσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση διατείνεται ότι μέχρι τότε θα έχει διευθετήσει τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να μπορέσει να δρομολογήσει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4, που δεν αφορά μεν την διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, αλλά συνδέεται με την έκθεση βιωσιμότητος που θα κρίνει πολλά όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Όσο καθυστερεί όμως η έγκριση της δόσης και η έναρξη της β΄αξιολόγησης, τόσο αργούν και οι συζητήσεις αυτές.

protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *