Ορατός είναι ο κίνδυνος το χθεσινό προσωρινό «λουκέτο» που μπήκε στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο για λόγους στατικότητας να εξελιχθεί σε μακράς διαρκείας τινάζοντας στον αέρα όχι μόνο το πρόγραμμα των αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων (αγώνες, συναυλίες κοκ) αλλά και το ίδιο το σχέδιο αναβάθμισης και αξιοποίησης όλου του συμπλέγματος που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Κι αυτό διότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα δύο στέγαστρα, με βάση το κατηγορηματικό πόρισμα της Μελέτης στατικότητας που έγινε τους προηγούμενους μήνες, δεν είναι μόνο χρονοβόρες, καθιστώντας αδύνατη την εκπλήρωση των ‘σφικτών’ χρονικα όρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και κοστοβόρες ‘φουσκώνοντας’ κατά πολύ τον τελικό λογαριασμό για την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του χώρου.
Γι αυτό και η κυβέρνηση προκειμένου να είναι απόλυτα σίγουρη για τις επιλογές που έχει για το καλύτερο δυνατό χειρισμό της υπόθεσης φέρεται να έχει αποφασίσει να ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να διερευνηθούν διεξοδικά τα στοιχεία της πρώτης μελέτης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίστηκε χθες το βράδυ απ’ τον αρμόδιο υφυπ. Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση με την πρώτη σύσκεψη για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα μακράς διαρκείας lockdown. Για τις επιλογές και τις κινήσεις στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μία πρώτη εικόνα ο κ. Βρούτσης μεθαύριο, Δευτέρα, που έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου.
Η μελέτη και το έργο αναβάθμισης
Τη μελέτη στατικότητας έχει εκπονήσει η κοινοπραξία Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ.ΦΑΡΡΟΣ ΔΟΜΗ Α.Ε. – Ι. ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε που ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο το έργο επικρατώντας σε σχετικό διαγωνισμό που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, προϋπολογισμού 1,79 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Κλιμάκια της εταιρείας απ’ τον περασμένο Απρίλιο είχαν ξεκινήσει τις αυτοψίες και τον έλεγχο στις εξής κατασκευές:
-Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου.
-Το στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου.
-Τις δύο εισόδους.
-Το Τείχος των Εθνών
-Την Αγορά.
Εκείνο το διάστημα μάλιστα ο τότε υφυπ. Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε πως «Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια ελέγχονται εξονυχιστικά οι μεταλλικές κατασκευές «Καλατράβα», ώστε να προκύψουν άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασής τους». Μάλιστα η συγκεκριμένη Μελέτη αποτελούσε το πρώτο σημαντικό στάδιο προκειμένου να προχωρήσει το ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης και ανακαίνισης του ΟΑΚΑ.
Συνολικά, τα βασικά μέρη του έργου είναι:
-Επιθεώρηση και συντήρηση/επισκευή/αντικατάσταση των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων
-Συντήρηση, αναβάθμιση και εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας των σχετικών κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου
-Μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
Σημειωτέον πως το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί ως ‘επιταχυντής’ των διαδικασιών του πρότζεκτ αναβάθμισης του ΟΑΚΑ και δεν έχει κάποια άλλη σχέση με το χώρο. Το δε έργο χρηματοδοτείται απ’ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Πλήγμα
Η Μελέτη κοινοποιήθηκε στη διοίκηση του ΟΑΚΑ και τον υφυπ. Αθλητισμού, οι οποίοι και τελικά αποφάσισαν για την άμεση αναστολή κάθε δραστηριότητας στο γήπεδο και το ποδηλατοδρόμιο, όπου εντοπίστηκαν τα σημαντικά προβλήματα στατικότητας.
Μάλιστα η απόφαση είχε άμεση ισχύ οδηγώντας στη διακοπή του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Μπριτζ, που ξεκίνησε χθες στο χώρο του Ποδηλατοδρομίου και θα ολοκληρωνόταν χθες, και την άμεση εκκένωση του χώρου.
Το μεγαλύτερο πλήγμα βέβαια αναμένεται να το δεχτεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός η οποία χρησιμοποιούσε το ΟΑΚΑ για τους αγώνες που έδινε στο Europa League και τώρα μένει στον “αέρα”. Το ίδιο και οι sold out συναυλίες των Coldplay το επόμενο καλοκαίρι στην περίπτωση που και η δεύτερη μελέτη επιβεβαιώσει το αρχικό πόρισμα ζητώντας σημαντικές παρεμβάσεις.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα και εάν εξευρεθούν οι πόροι άμεσα οι διαδικασίες εκ των πραγμάτων θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και θα πρέπει να προηγηθεί διαγωνισμός.
protothema,gr