ΟΑΚΑ: Αρκετός κόσμος σήμερα το πρωί γύρω από το γήπεδο- «Θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά», λέει καθηγητής του ΕΜΠ

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
9 Min Read

Άγνωστο παραμένει για την ώρα το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο τα οποία αναγκάστηκαν σε «λουκέτο» αφού το στέγαστρο Καλατράβα κρίθηκε πως είναι επικίνδυνο. Από σύμβολο ανάκαμψης της Ελλάδας του 2004 το ΟΑΚΑ μετατράπηκε σε μνημείο εγκατάλειψης, καθώς επί 20 χρόνια δεν έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής, αλλά ούτε και οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

-Advertisement-

«Το στέγαστρο έχει πολλά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή, όπως οι σκουριές και τα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει, και άλλα που έχουν κοπεί, και προέκυψαν λόγω της κακής συντήρησης αλλά υπάρχουν και αφανή σημεία, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα, και χρειάζονται ενδελεχή έρευνα για την έκταση και την επικινδυνότητά τους», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης.

Πρόσθεσε ότι το στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση η οποία δημιουργεί κόπωση του υλικού, κι εκτίμησε πως θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το στάδιο.

Θέση για το πολύκροτο θέμα που έχει προκύψει με την στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα και την αναστολή της λειτουργίας του ΟΑΚΑ, πήρε χθες και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

- Advertisement -

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε γνωστό ότι η μελέτη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ έτσι ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα επίμαχα σημεία της, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει άμεσα και με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Κόσμος στο ΟΑΚΑ

Αρκετός κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται τον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Πρόκειται άλλωστε μια πολύ μεγάλη έκταση που πολλοί επιλέγουν να κάνουν την γυμναστκή τους, να περπατήσουν, να κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους. Στην «Αγορά» όπου υπάρχει η μεγάλη αψίδα, αρκετός κόσμος κάνει σήμερα το πρωί τις βόλτες του. Γύρω από το Ατάδιο έχει μπει μεταλλική περίφραξη αλλά ο κόσμος συνεχίσει να πηγαίνει στον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχουν φυσικά και αρμόδιοι φύλακες ώστε να μην πλησιάσει κόσμος.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έπεσε ένα σίδερο»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Πέτρος Γαλακτόπουλος είπε πως όταν ανέλαβε εκείνος το 11’-12’ τεχνικές υπηρεσίες του χώρου του είπαν τι προβλήματα υπήρχαν και άρχισε η συντήρηση.

«Αλλά όλα αυτά κουνιούνται, είχε πέσει και ένα σίδερο και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Το Ολυμπιακό Στάδιο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και οι κατασκευές είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά τότε. Το 18’ μας έδωσαν τα μισά λεφτά από το ποσό που χρειαζόντουσαν οι κατασκευαστές και είπαν να τις κάνουμε».

Εισαγγελική έρευνα

Το Σάββατο, μία ημέρα μετά την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του σταδίου και του ποδηλατοδρομίου και με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ΟΑΚΑ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα μεταξύ άλλων είναι έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Ακόμη σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ελευθεριάνου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας:

– ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν,

– αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,

– γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Σήμα κινδύνου από το 2013

Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε χθες. Από το 2013 είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου που σχεδίασε ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγκο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρώ.

Αυτό φαίνεται μέσα από έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, στο εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα δεν έχει γίνει η βαριά συντήρηση που προβλέπεται από την περίπλοκη κατασκευή του, με αποτέλεσμα να αφεθεί στη φθορά της χρήσης και του χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αιτία ήταν η έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη τη δημοπράτηση των απαραίτητων διαγωνισμών για την απαραίτητη συντήρηση του θόλου.

Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του εγγράφου, τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πριν το 2013, είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος διαγωνισμός προέβλεπε τη συντήρηση όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ. Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του»σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό διότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

«Συμπερασματικά», αναφέρει στο έγγραφο ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός, «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους». «Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ» σημειώνει.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή.

Τι έδειξε η πρώτη μελέτη εδώ και 10 χρόνια

Ο συναγερμός σήμανε όταν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Αθλητισμού περιήλθε μελέτη στατικότητας για τις εγκαταστάσεις και τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ.

Την ευθύνη της μελέτης, στο πλαίσιο του project ανακαίνισης του ΟΑΚΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είχαν αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού πριν από περίπου έναν χρόνο οι εταιρείες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Δομή ΑΕ και η Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες, οι οποίες έκαναν μετρήσεις σε ένα βάθος αρκετών μηνών, πριν αποφανθούν.

Η εν λόγω μελέτη σήμανε συναγερμό, με αποτέλεσμα το απόγευμα της Παρασκευής να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της διοίκησης του ΟΑΚΑ κ.α., προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Σημειωτέον, η μελέτη που έγινε ήταν η πρώτη που παραγγέλθηκε και διενεργήθηκε από το 2004 και μετά.

Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι διαπιστώνεται στην εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, οι μελετητές διαπιστώνουν «δομικό πρόβλημα», δηλαδή ζήτημα κατασκευαστικό, στα εν λόγω στέγαστρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «το πόδι κόλλησε στο γκάζι», ώστε πολλά από τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης στις κρίσιμες αυτές υποδομές, κάτι που πήγε πίσω τα χρόνια των Μνημονίων.

Είναι ενδεικτικό ότι ουσιαστική συντήρηση έγινε μια φορά στο κεντρικό στέγαστρο, το 2014, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής που εκταμιεύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση το 2013 από μέρους του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου.

Αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από μέρους του ΟΑΚΑ που με… διπλωματική γλώσσα περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα. «Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν standards υποδέεστερα των αναγκαίων που διασφαλίζουν στατική επάρκεια. Και, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες, πλέον διαπιστώνονται κενά και στη «βάση» του έργου, που βεβαίως επιτείνονται από την πλημμελή συντήρησή του.

protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *