ΟΑΕΔ – Πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για νέους επιχειρηματίες Ρομά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Η Νέα Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκαναν αρμόδιοι φορείς στα μέλη των Επιτροπών Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

-Advertisement-

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, παρά την διαφορετική πολιτική προσέγγιση για τις αναγκαίες δράσεις και λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιμετώπιση των πράγματι οξυμένων προβλημάτων των Ρομά, κοινή ήταν η παραδοχή τους ότι χωρίς ενεργό ρόλο και λόγο των ίδιων των Ρομά, οι στόχοι του εθνικού προγράμματος θα παραμείνουν για άλλη μια φορά «γράμμα κενό».

«Στην ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα είναι κυρίαρχο το θέμα απομόνωσης των Ρομά», επεσήμανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στην Ελλάδα, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες διαβίωσης για τους Ρομά είναι από ελάχιστα ανεκτές, μέχρι κακές».

Μόλις το 8% αποφοιτούν από σχολεία

- Advertisement -

«Είναι σημαντικά μεγάλος ο αριθμός που μένει σε καταυλισμούς, ενώ η συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευση είναι πολύ χαμηλή και μόλις το 8% αποφοιτούν από σχολεία. Βασικός μας στόχος είναι κάθε παιδί Ρομά να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.

«Τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ρομά είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και αν προσθέσουμε και αυτούς που ζουν περιθωριοποιημένοι, καταλαβαίνετε πόσο επιβεβλημένη είναι η ένταξη τους στην κοινωνία και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη στη Νέα Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά, σημείωσε ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα προς το αυτονόητο» συμπληρώνοντας ότι «περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις με ενεργό ρόλο και λόγο των ιδίων για την υλοποίηση τους».

«Παρατείναμε τη διαβούλευση για να ακούσουμε προτάσεις, να τις ενσωματώσουμε και να είμαστε όλοι μαζί συνοδοιπόροι σε αυτό το υπαρκτό και μείζον πρόβλημα. Αναγνωρίστηκε έμπρακτα η σημασία όλων των οργάνων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, με πιστοποίηση και χρηματοδότηση», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

«Στόχος της νέας εθνικής στρατηγικής είναι η ισότιμη, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των Ρομά, σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς τομείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Όπως είπε, «βασική μας προτεραιότητα είναι η υποστήριξη της εκπαίδευσης όλων των κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα, και των Ρομά, χωρίς εξαιρέσεις, μέσα από τα προγράμματα απασχόλησης και επιμόρφωσης».

«Οι νέες δράσεις απαντούν στα μεγάλα προβλήματα της κοινότητας των Ρομά, στο πλαίσιο ρεαλιστικών και κοστολογημένων δράσεων, ώστε να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα συνεργασίας. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Είναι ένα ευαίσθητο, πολύπλοκο θέμα και πρέπει, είναι υποχρέωση μας, να συμπράξουν όλες οι δυνάμεις για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται όλος ο πληθυσμός Ρομά σε όλη τη χώρα για να έχουμε καλύτερη εικόνα και να προωθήσουμε καλύτερες πολιτικές», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπ. Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης.

Τόνισε επίσης, ότι «η εθνική στρατηγική για τους Ρομά βάζει τις βάσεις για τα επόμενα βήματα μέσα από την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων» ενώ κάλεσε όλους τους Ρομά κατά τη διάρκεια της απογραφής, «να εγγραφούν, να πάρουν πιστοποίηση ώστε να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Συμπλήρωσε δε, ότι «είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ύψους 14 εκατ. ευρώ, για νέους επιχειρηματίες Ρομά».

«Είμαστε εδώ για την επόμενη μέρα μαζί με τους Ρομά και όχι χωρίς αυτούς για να φτιάξουμε τις νέες υποδομές. Οι Ρομά διαβουλεύονται και συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις που τους αφορούν», διαβεβαίωσε ο κ. Σταμάτης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, έδωσε έμφαση «στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ένταξη των Ρομά», σημειώνοντας ότι «το εθνικό σχέδιο είναι θετικό ως προς την ρητή δέσμευση για συμμετοχή των Ρομά και την αναγνώριση τους χωρίς διακρίσεις».

Παράλληλα, ζήτησε «στο εθνικό σχέδιο να συμπεριληφθούν και οι αλλοδαποί Ρομά που ζουν στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι είναι ένας μεγάλος αριθμός που αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα καθώς πολλοί από αυτούς διαμένουν επί σειρά ετών.

Μίλησε ακόμα για πολλά θετικά μέτρα του εθνικού σχεδίου, όπως «η ρητή πρόθεση για συμμετοχή των ίδιων των Ρομά στην διαμόρφωση των πολιτικών και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κοινωνικής τους απομόνωσης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εκπαίδευση τους, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής διοίκησης με τους Ρομά, για την εποπτεία και παρακολούθηση των δράσεων.

Για τη Νέα Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά μίλησαν ακόμα, από το Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, οι Σπύρος Φρεμεντίτης, Βασίλης Πάντζος και Κώστας Παϊτέρης.

Ο Σπύρος Φρεμεντίνης συντάχθηκε με τις απόψεις του κ. Ποττάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η διαχρονικά ακραία φτώχεια και η περιθωριοποίηση των Ρομά είναι βασικές αιτίες παραβατικών συμπεριφορών».

Σημείωσε ακόμα ότι «το πιο δύσκολο στάδιο είναι η κοινότητα των Ρομά να εμπιστευτεί την Πολιτεία για να κάνουν τις αναφορές τους».

Όπως είπε, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που μπήκε σε εφαρμογή σε ορισμένες περιοχές Ρομά, έχουν συλλεχθεί 200 αναφορές οι οποίες αφορούν κυρίως σε θέματα υγείας, στέγασης, απασχόλησης και διακρίσεις.

Τι δηλώνουν οι Ρομά

Ο Βασίλης Πάντζος, εκπρόσωπος και της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, μίλησε «για την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης στην κατάρτιση του εθνικού σχεδίου» επισημαίνοντας ότι «εντοπίζεται ένα μεγάλο κενό καθώς δεν αναφέρεται σε καμία δράση η ενεργή συμμετοχή της πανελλήνιας συνομοσπονδίας ελλήνων Ρομά».

«Είναι απαραίτητη η συμμετοχή μας για να δώσουμε λύση στα προβλήματα μας και να μην μείνουν πάλι οι στόχοι ένα κενό γράμμα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Παϊτέρης, τονίζοντας ότι «πρέπει να ενισχυθεί η εκπροσώπηση της συλλογικότητας των οργανώσεων τσιγγάνων» και πρόσθεσε ότι «για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζεται πολιτική βούληση, συνεργασία και καλή διάθεση από όλους».

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ‘Αννα Καραμανλή, επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη στοχευμένων δράσεων και επεσήμανε ότι «βασικές προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής για τους Ρομά είναι: κανένα νοικοκυριό χωρίς βασικές υποδομές και άρση όλων των εμποδίων που έχουν στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

OT.gr Newsroom

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *