Ο βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζεται να πετάξει για Αυστραλία και οι Αυστραλοί είναι «στα κάγκελα»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το πολίτευμα της χώρας. Κάποιοι θεωρούν ότι η ώρα που η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία πλησιάζει, κάνοντας λόγο για “αποχαιρετιστήρια περιοδεία της μοναρχίας”.

-Advertisement-

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο μοναδικός Βρετανός μονάρχης ο οποίος έχει ζήσει στην Αυστραλία, φθάνει στη χώρα την Παρασκευή στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε βρετανική επικράτεια από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο.

Η πρώτη επίσκεψη μονάρχη τα τελευταία 13 χρόνια στην Αυστραλία έχει φέρει πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα αν θα πρέπει να είναι αρχηγός του κράτους Βρετανός βασιλέας με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τους Αυστραλούς διχασμένους για το αν θέλουν να γίνουν δημοκρατία.

Η ανησυχία για την υγεία του Καρόλου έκανε τον συγγραφέα του βιβλίου “Η Λίστα του Σίντλερ” Τόμας Κένελι να δεχτεί πρόσκληση για να συναντήσει το βασιλικό ζεύγος, το οποίο χαρακτηρίζει φιλικό και προσιτό.

- Advertisement -

Σε συνέντευξή του ο Κένελι είπε ότι είναι ντροπή οι Αυστραλοί να είναι υποτελείς του βασιλιά προσθέτοντας ωστόσο ότι γι’αυτό δεν ευθύνεται ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι Αυστραλοί είναι εκείνοι που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν δημοκρατία.

“Ελπίζω να είναι ΟΚ σε αυτή την περιοδεία επειδή έχει αυτόν τον καρκίνο. Δεν είναι αυτός το πρόβλημα σε όλο αυτό γιατί έχει πει ξανά και ξανά ότι είναι δικό μας ζήτημα”, δήλωσε ο Κένελι.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες του ομίλου News Corp αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι 45% των Αυστραλών επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους συνταγματική μοναρχία έναντι 33% που θέλουν να γίνει δημοκρατία και οι υπόλοιποι είναι αναποφάσιστοι.

“Οι περισσότεροι Αυστραλοί, είτε είναι υπέρ της συνταγματικής μοναρχίας είτε είναι υπέρ της δημοκρατίας, γνωρίζουν πολύ καλά τη συμπάθεια του βασιλιά προς την Αυστραλία”, λέει ο Τζορτζ Μπράντις, ο οποίος διετέλεσε Υπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στο Λονδίνο από το 2018 ως το 2022.

Ο βασιλιάς Κάρολος έζησε στην Αυστραλία για έξι μήνες το 1966, όπου φοίτησε στο έγκριτο γυμνάσιο Geelong.

Εθνικό δημοψήφισμα για να γίνει η χώρα δημοκρατία καταψηφίστηκε το 1999 και βγήκε από την πολιτική ατζέντα του κυβερνώντος κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι θα συναντηθεί με τον βασιλιά στην Καμπέρα.

Το δημοκρατικό αίσθημα στην Αυστραλία βρίσκεται σε ”πολύ χαμηλό επίπεδο”, λέει ο Μπράντις. “Οι Αυστραλοί θα εκτιμήσουν επίσης ότι ο βασιλιάς υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, μολαταύτα ταξίδεψε τόσο μακριά και διέκοψε την θεραπεία του για τον καρκίνο για να έρθει στην Αυστραλία”.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα επισκεφθούν το Σίδνεϊ και την Καμπέρα προτού μεταβούν στα νησιά Σαμόα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επίσκεψή τους θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα καλύψει μικρότερη έκταση σε σχέση με τις παραδοσιακές βασιλικές περιοδείες, γεγονός που υπογραμμίζει τη φροντίδα που παρέχει η ιατρική ομάδα στον βασιλιά δεδομένης της θεραπείας του.

Ο Κάρολος θα έχει επίσης συνάντηση με τον ερευνητή για τον καρκίνο Ρίτσαρντ Σκόλιερ, ο οποίος τον Ιανουάριο αναγορεύτηκε σε “Αυστραλό της Χρονιάς” για το έργο του στη θεραπεία του μελανώματος.

Ο Σκόλιερ χρησιμοποιεί επίσης μια μέθοδο για πρώτη φορά παγκοσμίως για τη θεραπεία του καρκίνου στον εγκέφαλο από τον οποίο πάσχει ο ίδιος.

«Αποχαιρετιστήρια περιοδεία της μοναρχίας»

Καθώς η Αυστραλία προετοιμάζεται για την επίσκεψη του βασιλέα, οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές διανέμουν φυλλάδια με το μήνυμα “αποχαιρετιστήρια περιοδεία της μοναρχίας”.

“Θα θέλαμε να αποχαιρετήσουμε τη βασιλεία”, λέει ο Νέιθαν Χάνσφορντ, συμπρόεδρος του Αυστραλιανού Κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας.

Ο 89χρονος Κένελι λέει ότι όταν ίδρυσε το κίνημα το 1991, οι επίσημες συγκεντρώσεις στην Αυστραλία απαιτούσαν μια πρόποση προς τιμήν του μονάρχη και το πορτραίτο του βασιλιά κρεμόταν στον τοίχο κάθε δημόσιου κτιρίου.

“Όταν κάναμε πρόποση στην υγεία της Αυστραλίας, εννοούσαμε στην υγεία της βασίλισσας της Αυστραλίας και θεωρούσα ότι αυτό δεν μας αντιπροσώπευε”, λέει ο Κένελι.

Η Αυστραλία έχει αλλάξει και από μια αγγλοκελτική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει γίνει ένα έθνος μεταναστών που υποδέχεται νέους πολίτες οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να ορκίζονται πίστη στον βασιλέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, “εξακολουθεί να έχει μια περίεργη εξάρτηση από τη μοναρχία”.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *