Ο Τσίπρας “μαζεύει” τον Φίλη: Το θέμα με την εκκλησία έχει λήξει

4 Min Read

Βλέποντας τα “πυρά” να τον “καίνε” και να τον οδηγούν είτε σε ανασχηματισμό είτε στην κάλπη, καθώς από δεξιά επιτίθεται σφόδρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να “μαζέψει” τον υπουργό Παιδείας, την ώρα που αφήνει… αμετακίνητο από τη θέση του τον υπουργό Επικρατείας.

Ο σάλος που ξέσπασε, ταυτόχρονα με όλα τα σκάνδαλα γύρω από τον επίμαχο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για τη σύγκρουση του Νίκου Φίλη με την Εκκλησία, ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έχει χάσει την μπάλα με τόσα “μέτωπα”, που η ίδια έχει ανοίξει απέναντί της.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας φέρεται να “μισοκάλυψε” και να “μισοάδειασε” τον υπουργό Παιδείας, ζητώντάς του προφανώς να εκτονώσει την κόντρα με την εκκλησία, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις, που δεν αφορούν στο σήμερα».

Παρότι λοιπόν μία μέρα νωρίτερα ο κ. Φίλης προκλητικά είχε δηλώσει πως έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού, αργά χθες το βράδυ αναδιπλώθηκε, τονίζοντας πως το θέμα έχει λήξει από την πλευρά του και απευθύνοντας και δεύτερη πρόσκληση για συνάντηση προς τον Ιερώνυμο.

«Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν. Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Για τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου που ανέφεραν ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα, ο υπουργός είπε: «Υπάρχει μία άποψη ότι δεν πρέπει η συζήτηση να πηγαίνει στο παρελθόν αλλά να μένουμε στο παρόν και το μέλλον. Αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό. Άλλωστε εγώ δεν έκανα μία εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα του παρελθόντος. Αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία και τον ρόλο της σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται δημοσίως, δεν τα ανοίγω εγώ. Η ουσία της θέσης μου πρέπει να αναπτυχθεί όταν προκύψει και όχι στον θεσμικό διάλογο Εκκλησίας και κράτους». Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. «Δεν με αφορά αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Για το εάν τον «αδειάζει» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο ίδιος ανέφερε: «Δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς και των κυβερνήσεών μας να αδειάζουμε, ούτε γίνονται εδώ παιχνίδια όπως γίνονταν σε παλαιότερες εποχές. Εδώ υπάρχει μία συλλογική λειτουργία που τον πρώτο ρόλο βεβαίως τον έχει ο πρωθυπουργός. Το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα προφανώς και είναι μια επιλογή που έχει την θετική άποψη της κυβέρνησης».

Πάντως, στο Μαξίμου φαίνεται πως επικρατεί αμηχανία για τον έλεγχο, που έχει χαθεί από τα χέρια του κ. Τσίπρα. Τα προβλήματα παίρνουν μορφή “χιονοστιβάδας” και τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version