Με συνέχιση της διαπραγμάτευσης στην Ειδομένη απείλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times και του Peter Spiegel από τις Βρυξέλλες.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για αυξανόμενο χάσμα που χωρίζει Αθήνα και IMF στο θέμα των περικοπών, γεγονός που θα μεταθέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά το καθολικό Πάσχα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να είναι έτοιμοι να φύγουν από την χώρα.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ στην Ειδομένη. Μάλιστα μεταφέρει το σχόλιο μιας πηγής της ελληνικής κυβέρνησης ότι το «θέμα είναι πλέον Ευρωπαΐκό», καθώς τα χρήματα που θα λάμβανε η Ελλάδα μετά από ένα πιθανό κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις Τσακαλώτου στο Ταμείο όπως αυτη περί ελλείμματος σοβαρότητας του ΔΝΤ προκαλεί αναταράξεις που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν ή να ακόμα και να πυροδοτήσουν αρνητικές εξελίξεις την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, αναζητούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα 1% του ΑΕΠ, για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.Μεταξύ άλλων εξετάζονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αυξήσεις έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς και τέλος τραπεζικών συναλλαγών.
Η έντονη αντίδραση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Thetoc η κα Λαγκάρντ και ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο των νέων δηλώσεωνΤσακαλώτου.
Θυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες σε σχετική ερώτηση ο κ Ράις είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση της ελληνικής πλευράς.
Η νέα επίθεση Τσακαλώτου κατά του Ταμείου έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην έδρα του ΔΝΤ, καθώς πλέον αυτές οι δηλώσεις δεν εκλαμβάνονται ως πολιτική τοποθέτηση για τον ρόλο του Ταμείου αλλά ως ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου και της τεχνοκρατικής επάρκειας του οργανισμού.
τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης με ρεαλισμό και αποτελεσματικό τρόπο
Πηγή του Ταμείου με την οποία συνομίλησε το TheToc ανέφερε ότι “τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης με ρεαλισμό και αποτελεσματικό τρόπο”. Προσέθετε ότι “δεν είναι εποικοδομητικός ο ρόλος και η στάση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών” και ότι “το ΔΝΤ κάνει την δουλειά του έχοντας επιδείξει ιδιαίτερη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια προς την Ελλάδα”.
Μάλιστα πηγή του Ταμείου υπενθύμιζε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι “αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε”.
Η άποψη που κυριαρχεί στο Ταμείο για τον τρόπο που κινείται η ελληνική πλευρά ανεβάζοντας διαρκώς ολοένα και περισσότερο τους τόνους κατά του Ταμείου είναι πως μία τέτοια στρατηγική ακολουθείται κυρίως για λόγους “εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης” με τους οποίους το Ταμείο – όπως διατυπώνεται- δεν έχει ρόλο και λόγο να αναμειχθεί. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτές οι δηλώσεις – που είναι πολλούς τόνους παραπάνω πιο αιχμηρές και επιθετικές από τις προηγούμενες αξιωματούχων της Αθήνας- να δημιουργήσουν νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κάτι που θα φανεί τα επόμενα 24ωρα.
ΥΠΟΙΚ: Τα Ταμείο δεν διαπραγματεύεται με σοβαρότητα
Την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το φορολογικό είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών, κύκλοι του οποίου, με non paper, εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.
Ειδικότερα, οι κύκλοι του υπουργείου οικονομικών σημείωναν:
«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.
Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!
Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…- είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
Και παρέμβαση Τσίπρα από τις Βρυξέλλες
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας έστειλε με την πλευρά του μήνυμα στο ΔΝΤ.
«Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όσα συμφωνήσαμε τον περασμένο Ιούλιο. Οσοι ζητούν περισσότερα να μας πουν αν έχουν άλλους σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: thetoc.gr