6 Μαρτίου 1910 – 6 Μαρτίου 2019: Παρ΄ ότι πέρασε πλέον από ένας αιώνας η μνήμη μένει άσβεστη, γιατί χαράχτηκε από τους αγώνες των αγροτών της Θεσσαλίας που εξεγέρθηκαν διεκδικώντας κλήρο από τους Έλληνες τσιφλικάδες. Ένα αίτημα που έρχονταν από την προεπαναστατική περίοδο, όταν τα τσιφλίκια ανήκαν σε Τούρκους.
Η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα. Το όνομα του δάσκαλου Μαρίνου Αντύπα, που πρωτοστάτησε, έμεινε συμβολικά στην Ιστορία. Η εξέγερση αυτή είχε όμως και αποτέλεσμα: Λίγο μετά ακολούθησε η διανομή κλήρου με τις ευρείες απαλλοτριώσεις.
Στη σύγχρονη εποχή, τις τελευταίες δεκαετίες, η επίπλαστη ευμάρεια της αγροτικής οικογένειας μέσω των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, συνοδεύτηκε από την αποδιοργάνωση και απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, όχι τυχαία αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές άρα και ευθύνες.
Σήμερα η αναδιοργάνωση, στήριξη και αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής είναι, και πρέπει να συνεχίσει να είναι, από τις πρώτες προτεραιότητες. Κυβέρνηση, Περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αγροτικός κόσμος πρέπει να συμπορευτούν προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου το αγροτικό προϊόν να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και η αγροτική οικογένεια να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Θ. Μιχελής
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας
Το χωριό είναι γνωστό για την αιματηρή αγροτική εξέγερση στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες οι οποίοι διεκδικούσαν να τους μοιραστούν τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας. Η εξέγερση στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και θεωρείται ορόσημο στην επίλυση του αγροτικού ζητήματος της Ελλάδας.
Αξιζουν πολλα ΜΠΡΑΒΟ στον Θαναση Μιχελη που μας θυμησε το ΚΙΛΕΡΕΡ.
Απο τον ΣΥΡΙΖΑ ουτε μια ανακοινωση!!! Κριμα συντροφοι!!!