Ο Ραχόι «επικήρυξε» με 6 εκατ. ευρώ τον Πουτζδεμόν! «Αλαλούμ» στο Βέλγιο με την άφιξη του Καταλανού ηγέτη

lamianow
By lamianow Add a Comment
6 Min Read

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν την… έκανε για Βέλγιο προκειμένου να γλυτώσει την σύλληψή του. Μαζί του διέφυγαν και άλλα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

-Advertisement-

Ωστόσο ο Μαριάννο Ραχόι φαίνεται πως… δεν παίζει. Αφού απαγγέλθηκαν στον Καταλανό πρόεδρο κατηγορίες για ανταρσία και εξέγερση κατά της Ισπανικής κυβέρνησης, στην συνέχεια «επικηρύχθηκε» για 6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες αυτές επιφέρουν φυλάκιση μέχρι και 30 χρόνια.

«Πονοκέφαλος» για τον Βέλγο πρωθυπουργό η διαφυγή Πουτζδεμόν στην χώρα

Την ίδια στιγμή μόνο… χαρούμενος δεν φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας De Morgen, οργανωτής της «επίσκεψης» του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του.https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η θρυλούμενη άφιξη του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στον Σάρλ Mισέλ, ιδίως μάλιστα εάν αποδειχτεί ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Πουτζντεμόν στην βελγική πρωτεύουσα με δικηγόρους και Φλαμανδούς πολιτικούς, συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σ. Μισέλ και υπουργούς της κυβέρνησής του που είναι μέλη του εθνικιστικού φλαμανδικού N-VA, που επιθυμεί την απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Επομένως η διαφυγή εκεί ενός ηγέτη μιας επαρχίας που ψήφισε ανεξαρτησία, πυροδοτεί… ανεπιθύμητες «ορέξεις»

«Είναι καλοδεχούμενος» δηλώνει ο υφυπουργός Μετανάστευσης

Υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύονται και οι δηλώσεις του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης Τεό Φράνκεν, ο οποίος είναι και μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος Ν-VA.

Ο Φράνκεν υποστήριξε ότι οι Καταλονοί και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι καλοδεχούμενοι στο Βέλγιο σε περίπτωση που ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η δήλωση αυτή συγκέντρωσε τα «πυρά» του βελγικού Τύπου που την χαρακτήρισε ανεύθυνη.

Σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη «De Standaard», η δήλωση του Τ. Φράνκεν έχει προκαλέσει μείζον διπλωματικό θέμα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ παίρνει σαφείς αποστάσεις καλώντας τον Τ. Φράνκεν «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά», τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κρις Πίτερς να χαρακτηρίζει τη δήλωση «άστοχη, από τη στιγμή που δεν έχει καν τεθεί ένα παρόμοιο θέμα» και άλλους υπουργούς να την αποδοκιμάζουν ευθέως. Εκτιμάται πάντως ότι η δήλωση αυτή «κλείνει το μάτι» στο φλαμανδικό εκλογικό ακροατήριο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Σε τροχιά σύγκρουσης και πάλι Βέλγιο – Ισπανία»

«Εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται Βέλγιο-Ισπανία», παρατηρεί στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η φλαμανδόφωνη «De Morgen» με αφορμή τις δηλώσεις Φράνκεν, οι οποίες εκτιμάται ότι φέρνουν ακόμα μια φορά το Βέλγο πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου «να τρέχει να σβήσει τη φωτιά». Η De Morgen επισημαίνει ότι ενώ το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση του Βέλγου υφυπουργού, φαίνεται ότι έχει ανακύψει ζήτημα και στο εσωτερικό της βελγικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση της από αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και για το λόγο αυτό πολλά κορυφαία στελέχη της έχουν σπεύσει να αποδοκιμάσουν τη δήλωση του Τ. Φράνκεν.https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στο κύριο άρθρο της πάντως η εφημερίδα επικρίνει σε όλους τους τόνους τις δηλώσεις του Τ. Φράνκεν, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» και πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επικρατήσει ψυχραιμία ούτως ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς η Καταλονία βρίσκεται ενδεχομένως ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύγκρουση». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, υπενθυμίζοντας ότι ο Τ. Φράνκεν κατάφερε με παρόμοια φραστικά πυροτεχνήματα να ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του στη Φλάνδρα και καλεί το Βέλγο πρωθυπουργό Σ. Μισέλ να σταθεί στο ύψος των καθηκόντων του ανακαλώντας τον στην τάξη.

«Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν συντάσσεται με την Μαδρίτη»

Από την πλευρά της, η φλαμανδόφωνη «De Tijd» θεωρεί πως είναι εκτός ατζέντας για τη βελγική κυβέρνηση η αναγνώριση της Καταλονίας, ωστόσο επισημαίνεται ότι για μια ακόμα φορά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σ. Μισέλ, επέλεξε να μη συνταχθεί με τις θέσεις της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μια πολιτική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με το διάλογο. Τασσόμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με σεβασμό στην εθνική αλλά και τη διεθνή (έννομη) τάξη».

Η De Tijd σχολιάζει πως με τη θέση του αυτή ο Μισέλ διαχωρίζει εκ νέου τη θέση του από αυτή των Ευρωπαίων ομολόγων του, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να προκαλέσει εκ νέου την οργή της Μαδρίτης. Το μήνυμα του Σ. Μισέλ έγινε ευνοϊκά δεκτό από τον Καταλανό ομόλογό του Κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «ο διάλογος είναι η γραμμή που ο ίδιος πάντοτε ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί». Η De Tijd επισημαίνει ότι το N-VA δείχνει ικανοποιημένο με τις απόψεις που εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ, με το κόμμα να μην επιθυμεί προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους θέματος της αναγνώρισης της καταλανικής ανεξαρτησίας, με το σκεπτικό ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί επί τάπητος.

πηγη-newsit.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *