Έντονο παρασκήνιο στο τρίγωνο Μόσχας-Βερολίνου-Καράκας φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, καθώς όπως αποκάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η κυβέρνηση της Βενεζουέλας φαίνεται πως στρέφεται ολοένα καοι περισσότερο προς τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να επιβιώσει, προσφέροντας σε αντάλλαγμα τον ορυκτό της πλούτο.
Τη στιγμή που πολλές εταιρίες αποσύρουν τις δραστηριότητες τους από τη Βενεζουέλα, εν μέσω και των απειλών που εκτοξεύει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς το Καράκας, η ρωσική ημιδημόσια πετρελαϊκή εταιρία Rosneft τις… αυξάνει. Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε να γίνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γιγάντιας πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, στην οποία έχουν μάλιστα επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Σύμφωνα με το Reuters, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (PDVSA) βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις από τις αρχές του έτους με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, προσφέροντας μερίδιο σε εννέα από τις πλέον παραγωγικές πετρελαιοπηγές της χώρας.
Η Rosneft έχει προσφέρει ήδη περισσότερα από ένα δισ. δολάρια τον Απρίλιο στην PDVSA, ενώ ήδη δύο φορές η κυβέρνηση του Καράκας χρησιμοποίησε ρωσικά κεφάλαια για να προλάβει την πτώχευση. Η ρωσική εταιρεία έχει αναλάβει μάλιστα ρόλο διαμεσολαβητή, προωθώντας το πετρέλαιο της PDVSA σε ξένους αγοραστές. Το μεγαλύτερο μέρος από τα αποθέματα αυτά καταλήγει σε αμερικανικά διυλιστήρια, παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς πωλείται μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
Σημειώνεται ότι η Rosneft προωθεί σήμερα 225.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τη Βενεζουέλα, ποσοστό 13% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, όμως, εκτιμούν πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται το Καράκας. «Η Rosneft γνωρίζει ότι έχει να κάνει με μια αδύναμη κυβέρνηση, που χρειάζεται μετρητά. Φέρονται σαν καρχαρίες», λέει ο Ελιάς Μάτα, βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Την ώρα που πολλές πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη Βενεζουέλα, η Rosneft ακολουθεί αντίθετη οδό, εξαγοράζοντας πετρελαϊκά αποθέματα και επεκτείνοντας τα κεντρικά γραφεία της στο Καράκας. Η ρωσική εταιρεία αγόρασε πρόσφατα πέντε πηγές στην περιοχή του Ορινόκου, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στη χώρα.
Το χαρτί “Σρέντερ” παίζει ο Πούτιν
Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση προτείνει να γίνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.
Σε διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ από τον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης και υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κυβέρνηση ανακοινώνει τα επτά ονόματα που σχεδιάζει να προτείνει στην ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θα συνέλθουν σε γενική συνέλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft θα αυξηθεί τότε από εννέα σε δώδεκα μέλη. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίζεται ως υποψήφιος για μια θέση ανεξάρτητου μέλους, όπως και ο Όλεγκ Βιούγκιν, ο Ντόναλντ Χάμφρεϊς και ο Ματίας Βάρνιχ, οι οποίοι είναι ήδη μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ως εκπροσώπους του ρωσικού κράτους, η κυβέρνηση αναφέρει τα ονόματα του γενικού διευθυντή της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, του συμβούλου του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ και του υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.
Αφού διογκώθηκε πάνω στα ερείπια της Yukos, του ομίλου του αντιπολιτευόμενου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που διαλύθηκε από τη δικαιοσύνη, η Rosneft γνώρισε εδώ και 15 χρόνια σημαντική ανάπτυξη και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο.
Ελέγχεται κατά 50% από το ρωσικό κράτος και διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή. Περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Δυτικούς εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.
Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ο Σρέντερ είναι γνωστός ως παλιός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο γιόρτασε τα 70 χρόνια του σ’ ένα ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Έχει ταχθεί δημόσια κατά της υιοθέτησης κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.
Σήμερα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.
Πηγή: thetoc.gr