Ο παράνομος αριθμός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε χρήστες του Ίντερνετ

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου 1 Comment
3 Min Read

Υπάρχουν πολλά παράνομα πράγματα και δραστηριότητες στον κόσμο, από τις κλοπές μέχρι τα ναρκωτικά και πάρα μα πάρα πολλά άλλα γνωστά και μη εξαιρετέα. Ωστόσο, δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχει…παράνομος αριθμός- οπότε αποτελεί έκπληξη το ότι υπάρχει όντως ένα νούμερο που μπορεί να δημιουργήσει μπλεξίματα με τον νόμο για χρήστες στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο χρήστης Wendoverproductions στο YouTube, που έφτιαξε και ανέβασε σχετικό βίντεο, οι μεγάλοι πρώτοι αριθμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στον χώρο της κρυπτογράφησης – τόσο που, το γράψιμο ή ο διαμοιρασμός κάποιων εξ αυτών θα μπορούσαν να έχουν ως επιπτώσεις προβλήματα με τη Digital Millennium Copyright Act, που έχει να κάνει με προσπάθειες παραβίασης μέτρων προστασίας copyright.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, την εποχή που τα DVD ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους καταναλωτές προϊόν για αγορά, οι δίσκοι ήταν κρυπτογραφημένοι με ειδικό σύστημα scrambling για να εμποδίζεται το ripping και η αντιγραφή τους. Λογισμικά για την αντιγραφή DVD άρχισαν να κυκλοφορούν λίγο μετά την ψήφιση του DMCA, και τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο άρχισαν να μηνύουν αυτούς που τα κυκλοφορούσαν, και κέρδισαν. Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η παροχή πρόσβασης/ σύνδεσης ή αναπαράσταση/ «αντιπροσώπευση» λογισμικού αποκρυπτογράφησης θεωρήθηκε παραβίαση της DMCA.

- Advertisement -

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ της κοινότητας των χρηστών, που έφτασαν να πάρουν τη μορφή μέχρι και ποιημάτων ή t-shirt. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιλ Κάρμοντι ανακάλυψε έναν πρώτο αριθμό 1.401 ψηφίων ο οποίος, όπως αναφέρει το Gizmodo, με τις σωστές τεχνικές γνώσεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το προαναφερθέν παράνομο λογισμικό αποκρυπτογράφησης.

Βεβαίως, υπογραμμίζεται πως αυτές οι δικαστικές μάχες λάμβαναν κόντρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν διαδικτυακές υπηρεσίες και εργαλεία όπως το Kazaa προκαλούσαν ανησυχίες σε μεγάλες εταιρείες, που επεδίωκαν να κερδίσουν υποθέσεις- περιπτώσεις παραδειγματισμού μεμονωμένων πειρατών. Σύμφωνα με το Gizmodo, εν έτει 2016, οι πιθανότητες κάποιος χρήστης στις ΗΠΑ να έχει στα αλήθεια προβλήματα με τον νόμο είναι ελάχιστες- ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται σαν ζήτημα, οπότε και στο δημοσίευμα δεν παρουσιάζεται ο αριθμός (85650789657397829 + 1402 επιπλέον ψηφία που ακολουθούν) οπότε και δεν δημοσιεύεται, ενώ οι ενδιαφερόμενοι συμβουλεύονται να τον ψάξουν με δική τους ευθύνη.

 

 

πηγη

Share This Article
1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *