Ο παγκοσμίου φήμης Ακαδημαϊκός και Θεωρητικός Φυσικός, Δημήτρης Νανόπουλος ήρθε στην Λαμία (pics-video)

Lamianow.gr 1 comment
5 Min Read

Ένας από τους κορυφαίους Θεωρητικούς Φυσικούς του κόσμου και σίγουρα ο κορυφαίος ο Έλληνας, Δημήτρης Νανόπουλος, βρέθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στην Λαμία το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Δήμος Λαμιέων, το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας κάλεσαν τον κορυφαίο ακαδημαϊκό και διακεκριμένο καθηγητή φυσικής Δημήτρη Νανόπουλο για διάλεξη η οποία είχε σπουδαίο ενδιαφέρον για όσους την παρακολούθησαν με τίτλο “Συμπαντικά Τετερίσματα”.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο ακούγοντας απο τον κορυφαίο ακαδημαϊκό τι ακριβώς συμβαίνει στον Γαλαξία μας και όχι μόνο…

 





Το who is who

Ο Δημήτριος Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από τη Βόρεια Ήπειρο. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ τηςΑγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών.

Επαγγελματική πορεία
Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην École Normale Supérieure (στο Παρίσι) και στοΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ των H.Π.A. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στοΧιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

Ερευνητικό έργο
Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής (ή φυσική υψηλών ενεργειών) και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.

Έχει συγγράψει πάνω από 650 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 14 βιβλίων. Έχει πάνω από 43.200 ετεροαναφορές (h_index=99) και τον Νοέμβριο 2001 βρέθηκε ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς, σε κατάταξη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει υπολογιστικά και αφορά τον συνολικό αριθμό δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις παραπομπές που έχουν γίνει από άλλους προς αυτές τις δημοσιεύσεις.

Τιμητικές διακρίσεις
Το 1996 του απονεμήθηκε ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Το 2005 του δόθηκε το Μακεδονικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2006 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης . Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF).

Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Στις αρχές του 2014 έγινε η εγκατάστασή του ως αντιπροέδρου στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2015 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μετάκληση

Το 1998 υπήρξε πρωτοβουλία ομάδας 32 πανεπιστημιακών (κυρίως μέλη ΔΕΠ) του τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μετάκληση του στο συγκεκριμένο τμήμα. Το εντεκαμελές εκλεκτορικό σώμα που κλήθηκε να αποφασίσει απέρριψε την πρόταση με ψήφους 6-4. Κατά ψήφισαν οι: Νίκος Αντωνίου, Ανδρέας Κοντογούρης, Χρήστος Κτορίδης, Απόστολος Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παπανικόλας και Ανδρέας Πολύδωρος, ενώ υπέρ οι: Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Αθανάσιος Λαχανάς, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Λεωνίδας Ρεσβάνης. Ο Παναγιώτης Βαρώτσος ήταν απών.[7]

Αυτοβιογραφία

Το 2015 ο Δ. Νανόπουλος δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του, συγγεγραμμένη με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά, υπό τον τίτλο Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο και υπότιτλο «Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα» (εκδ. «Πατάκη», Αθήνα 2015).

Share This Article
1 Comment
  • Αγαπητέ μου κ. Καθηγητά και Ακαδημαϊκέ χαίρε

    Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αποστείλω το νέο μου βιβλίο με τίτλο «ΣΥΜΠΑΝ ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΑΣ» Η έκδοση είναι αφιλοκερδής (αυτοεκδότης-δεν πωλείται σε βιβλιοπωλεία) Μόνον διαβιβάζεται δωρεάν ηλεκτρονικώς προς χάριν της μαθήσεως και της εκλαϊκεύσεως του θέματος.
    Επειδή αφιερώνω ολόκληρο κεφάλαιο στην θεωρία σας έκρινα σκόπιμο να σας το γνωρίσω . Το έστειλα στην Ακαδημία Αθηνών αλλά δεν ξέρω αν θα το λάβετε. Θα σας παρακαλούσα να μου στείλετε το μαιλ σας στο να σας το στείλω.

    Φιλικά υμέτερος

    Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδη-Αμφικτύων
    Υποστράτηγος ε.α
    Συγγραφεύς-Ποιητής ,
    Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
    http://amphiktyon.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version