Την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος Λαμιέων παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (12/2) ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου. Αφού αναφέρθηκε στις πρώτες ημέρες της θητείας της νέας δημοτικής αρχής στάθηκε εν πολλο΄ίς στην καθημερινότητα των πολιτών ενώ έδωσε μεγάλη βάση στο σοβαρό θέμα των απορριμάτων που απασχολεί τόσο την Φθιώτιδα αλλά και ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. “ Είμαστε δύο ενδιαφερόμενοι με τις ομάδες τους. Θα με στενοχωρήσει αν δω Φθιωτούς Δημάρχους να πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά από το Δήμο Λαμιέων. Είμαστε 7 Δήμαρχοι στη Φθιώτιδα, είμαστε προ των ευθυνών μας για τα σκουπίδια. Δεν έχουμε περιθώριο ούτε μίας ημέρας” είπε μεταξύ άλλων για τις εκλογές στον ΦΟΔΣΑ.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη
Για το ξεκίνημα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής ανέφερε: “Οι πολίτες μας επέλεξαν με το βαρύ ποσοστό του 60% για να τους λύσουμε τα προβλήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους πολίτες. Παλεύουμε κάθε μέρα. Δεν αναλάβαμε τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αγωνιζόμαστε και θα λύσουμε τα περισσότερα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος” είπε αρχικά και συνέχισε: “Υπάρχουν δυσκολίες. Έχουμε θέματα με το προσωπικό. Υπάρχουν θέματα πολλά, αλλά σε κάποια στιγμή θα τοποθετηθώ πιο συγκεκριμένα. Σύντομα. Λογοδοσία είναι να δίνουμε το λόγο στους πολίτες, γιατί εδώ διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα των πολιτών και την περιουσία αν θέλετε. Είναι αυτό που μας δίνουν οι πολίτες από το υστέρημά τους για να διαχειριστούμε την καθημερινότητά τους. Όταν η πόλη καλά έχει και η περιουσία τους αξία. Όταν η πόλη δεν είναι καλά, έχει και η περιουσία τους λιγότερη αξία, επίσης θέλω να απαντήσω σε κάτι που είδα τον τελευταίο καιρό με μια βασιλόπιτα που κόψαμε, αν και δεν ασχολούμαι τόσο με τα social media. Η Βασιλόπιτα ήταν 580 κομμάτια, όσα και οι εργαζόμενοι, τα χρήματα ήταν αυτά που βλέπετε. Προτίμησα να βάλω δώρο στους εργαζόμενους από τον προσωπικό μου λογαριασμό και να μην πάρουν άδεια, έχουμε ανάγκη από χέρια και απλά τα έβαλα προσωπικά, το έκανα με ευχαρίστηση. Η άδεια είναι άδεια. Όταν κάποιος εργαζόμενος έχει ανάγκη, ακόμη και όταν δεν δικαιούται θα τον βρούμε τον τρόπο. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα από τη βασιλόπιτα των εργαζομένων. Πρέπει όμως να απαντάμε και σε κάποια τέτοια θέματα. Μην τα αφήνουμε αναπάντητα”.
Για τις εκλογές στην Π.Ε.Δ είπε: “Οι εκλογές έγιναν σε καλό κλίμα. Εγώ προσωπικά δεν ήμουν υποψήφιος. Ένας λόγος ήταν γιατί ήθελα ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, για να είναι οι Δήμαρχοι ενωμένοι. Η ΠΕΔ έχει πιο πολιτική διάσταση και δεν είναι τόσο ουσιώδης για τους Δήμους. Πιο ουσιώδες είναι να ασχολούμαι με την καθημερινότητα των πολιτών. Εξελέγησαν οι υποψήφιοι της Φθιώτιδας. Έτσι όπως ήταν το ψηφοδέλτιο, τρεις δεν εξελέγησαν. Έβλεπα ότι δεν έχει κάποια ουσία να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο της ΠΕΔ και δεν ήμουν υποψήφιος”.
Υποψήφιος για πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α ο Π. Παπαϊωάννου : “Θα με στενοχωρήσει αν δω Φθιωτούς Δημάρχους να πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά από το Δήμο Λαμιέων”
“Εγώ μετά την εκλογή μου σαν Δήμαρχος συμμετείχα σε ένα συνέδριο στην Καλαμάτα. Εκφράσαμε κάποιες απόψεις και σκέψεις για τα προβλήματα. Είχα πει τότε επίσημα ότι θα κατέβω πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Γιατί δεν έχει να κάνει με τα πολιτικά ζητήματα, έχει να κάνει με την ουσία της καθαριότητας και των σκουπιδιών. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Στον Δ΄ήμο Λαμιέων και στη Φθιώτιδα, το πρόβλημα μας έχει προσπεράσει και το κυνηγάμε. Η προηγούμενη διοίκηση αδράνησε. Και εδώ έχουμε παράδειγμα το κύτταρο Λαμίας. Είναι υπερκορεσμένο. Δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά, δεν κυνηγ΄ήσαμε να πάμε σε μονάδα επεξεργασίας. Έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από χθες οι διαδικασίες, γιατί το τέλος ταφής θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Σχεδόν μας παίρνει όλη τη ΣΑΤΑ. Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να μην θάβονται τα σκουπίδια. Και αύριο να ξεκινήσουμε δεν τελειώνει έτσι. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Το παρακολουθούμε αλλά δεν θα αντέξει για πολύ καιρό. Δεν είναι μόνο ο δικός μας Δήμος. Κάποια έρχονται και από άλλες περιοχές και από την Ευρυτανία. Τώρα τα έφερε η μισή Εύβοια. Είναι σοβαρό θέμα και για αυτό το λόγο θα βάλω υποψηφιότητα για Πρόεδρος.
Εγώ δεν είμαι καλός στα λόγια, αλλά τα λόγια καμιά φορά είναι μόνο λόγια. Είμαι ξεκάθαρος γιατί αυτές τις μέρες γίνεται μία ζύμωση που ενδιαφέρεται και η Δήμαρχος Χαλκίδας για πρόεδρος. Είμαστε δύο ενδιαφερόμενοι με τις ομάδες τους. Θα με στενοχωρήσει αν δω Φθιωτούς Δημάρχους να πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά από το Δήμο Λαμιέων. Είμαστε 7 Δήμαρχοι στη Φθιώτιδα, είμαστε προ των ευθυνών μας για τα σκουπίδια. Δεν έχουμε περιθώριο ούτε μίας ημέρας. Αν δεν βρεθούν λύσεις θα πρέπει να κοιτάξουμε σαν Δήμος λύσεις και όσα επακόλουθα θα έχει.
Ας μην προσπαθούμε να ανακατέψουμε τα πολιτικά και τα κομματικά γιατί εμένα δεν με αφορούν. Γιατί εδώ είμαστε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των Δημοτών. Τους γειτονικούς Δήμους, το κύτταρο της Λαμίας τους εξυπηρετεί. Μπορώ να βρω πιο εύκολα τις λύσεις, γιατί το τέλος θα είναι αβάσταχτο για τους Δήμους και το θέμα υγιεινής, γιατί όσο καλά τα θάβουμε, κάποια περνάνε στο υδροφόρο ορίζοντα. Είναι και τη Φθιώτιδας και εν μέρει τη Φωκίδας. Η Βοιωτία έχει δώσει λύση στο πρόβλημα. Δίνουμε εμείς λύσεις με τον υπερκορεσμό του κυτάρου και πολλές φορές όταν έχουμε καιρικά φαινόμενα λίγο έντονα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όσο πάει αυτό επιδεινώνεται“.
“Πολύ σοβαρό το θέμα των σχολείων προσπαθούμε να βγάλουμε εργολαβία”
“Είναι πολύ σοβαρό θέμα για μένα. Προσπαθούμε να βγάλουμε εργολαβία με τους λίγους πόρους που έρχομαι για εργασίες σε σχολικά κτίρια. Θα βγει σύντομα στον αέρα. Προσπαθούμε να βρούμε χρήματα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μας υποσχέθηκε κάποια και κάποια έχουν πάρει το δρόμο τους, μία μονάδα νηπιαγωγείου, κάποια σχολεία θα βοηθήσει και το Υπουργείο στην επισκευή και κάποια τα κάνουμε εμείς με τους πόρους που έχουμε και είναι λίγοι. Το θέμα των σχολικών κτιρίων είναι πολύ σοβαρό“.
Τι γίνεται με το νέο κολυμβητήριο;
“Το παλιό κολυμβητήριο είναι αυτό που είναι. πολλά τα σωματεία. Οι πολίτες θέλουν να κολυμπούν για πολλούς λόγους και είναι δικαίωμα του πολίτη. Δεν ήταν ολοκληρωμένη η δημοπρασία για το νέο κολυμβητήριο. Αυτό το έργο, η δημοπρασία ήταν χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό και περιβάλλοντα χώρο. Δεν μπορείς να μπεις μέσα και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πάλι, ψάχνουμε χρήματα για να κάνουμε τη δημοπρασία για να μπορέσει να τελειώσει και λείπει ένα μεγάλο ποσό. Είχε γίνει μπέρδεμα. Κάποιοι δεν είχαν διαβάσει τι έγραφε η σύμβαση. Μεγάλο πέναλτι. Θα πρέπει να βρούμε μία άμεση λύση. Έχουμε θέσει το θέμα και στον Υπουργό και στον Περιφερειάρχη. Ξέρουν όλοι ότι το κονδύλι λείπει εδώ και και καιρό”.
Ο Υπουργός δεν είχε ενημέρωση και αυτός, νόμιζε ότι θα γίνει το κολυμβητήριο. Το έργο όταν είχε δημοπρατηθεί. τα χρήματα τα έχει βάλει η Περιφέρεια, δεν ήταν με πόρους του Δήμου. Ξέραμε από την αρχή ότι λείπει ο περιβάλλοντας χώρος και θα βλέπανε τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Αυτό δεν έγινε πότε και ούτε έχουμε το περιθώριο το κτίριο να κάθεται μισό, γιατί ένα κτίριο που είναι γιαπί μετά θα θέλει συντήρηση. Ο Δήμος πλήρωσε για τα πρώτα θεμέλια, όταν ήρθε ο εργολάβος έκανε μια μελέτη και ο Δήμος πλήρωσε 650.000 γιατί ήρθε μία εργολαβία, σταμάτησε και έπρεπε να μπει μια άλλη. Έκανε μία μελέτη στατικότητας. Αυτά δεν τα πλήρωσε ο Δήμαρχος. Τα πλήρωσαν οι πολίτες, από την τσέπη τους. Εγώ δεν αισθάνθηκα ότι ήρθα να διοικήσω την περιουσία του πατέρα μου. Για την καλύτερη αξιοποίηση του Δήμου και την καλύτερη καθημερινότητα”.
Συν τις άλλοις απολογήθηκε προς τους πολίτες για το ότι δεν προλαβαίνει να παει σε όλες τις “πίτες” που τον καλούν: “Ζητώ συγνώμη αν δεν προλαβαίνω να πηγαίνω σε κάποιες πίτες και στέλνω αντιπροσώπους. Τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θέλω να λύνω θέματα που έχουν ουσία. Το πρόγραμμα είναι βαρύ. Από του χρόνου ελπίζω να είναι όλα πιο ρυθμισμένα και πιο ομαλά“.
“Να δούμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε σαν δήμαρχοι”
Αύριο έχουμε εκλογές στο ΦΟΔΣΑ, θα δούμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε σαν Δήμαρχοι, τις λύσεις για την Λαμία θα τις βρω είτε βγω είτε δεν βγω και θα βρω λύσεις και για την Εύβοια και η Χαλκίδα. Υπάρχουν λύσεις και η Χαλκίδα έχει προχωρήσει. Υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτική μονάδα. Θα γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες. Είμαστε στο μηδέν και λέμε ότι σε 4 με 5 χρόνια από τώρα, το τέλος ταφής θα είναι το διπλάσιο. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνουμε. Θα τα πηγαίνουμε σε άλλο κύτταρο; Συν τα μεταφορικά; Τα πράγματα δεν είναι απλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπτώσεις σε αυτό. Κάποια στιγμή θα το μετανιώναμε και εμείς, γιατί το κύτταρο δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι για τη δημόσια υγεία. Τα επόμενα χρόνια το μεγάλο θέμα θα είναι λειψυδρία. Αν χρειαστούμε γεωτρήσεις να μπουν μέσα στο σύστημα ύδρευσης τι θα κάνουμε. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα“;