Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    dikigoros | Lamianow.gr
    Πώς ξάφριζε τα θύματα των πλειστηριασμών ο «αδίστακτος» δικηγόρος: «Έχασα το σπίτι μου και 15.000» – Πόσα έβαλε στην τσέπη
    tzogos | Lamianow.gr
    Παράνομος τζόγος: Στα 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος – Ερχεται σ/ν με βαριές καμπάνες
    bloko | Lamianow.gr
    Mαξίμου: Δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, αφού οι αγρότες δεν συμφωνούν σε κοινή εκπροσώπηση
    kairos 1 | Lamianow.gr
    Καιρός: Στο «ψυγείο» η χώρα μέχρι την Τρίτη – Ολική μεταβολή του σκηνικού στο τέλος της εβδομάδας
    fregates | Lamianow.gr
    Φρεγάτες FDI: Αρχές Φεβρουαρίου τα πρώτα sea trials της «ΝΕΑΡΧΟΣ» – Πέρασε το Γιβραλτάρ η «ΚΙΜΩΝ»
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    ataman | Lamianow.gr
    Αταμάν: «Να συγχαρώ τον Ολυμπιακό που κέρδισε με 40 πόντους, αν είσαι μεγάλη ομάδα, παίζεις όπως εκείνος και στο πρωτάθλημα»
    levadiakos | Lamianow.gr
    Λεβαδειακός – Βόλος 3-1: Πετάει για Ευρώπη
    6805713 | Lamianow.gr
    Συνεχίζεται η κόντρα της Σελέν Ερντέμ με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Δεχόμουν λεκτικές επιθέσεις για 40 λεπτά, οι παίκτριές μου έδωσαν την κατάλληλη απάντηση»
    maklsfield | Lamianow.gr
    «Αγόρασα την ομάδα μεθυσμένος, την επόμενη μέρα δεν το θυμόμουν» είπε ο πρόεδρος της Μάκλσφιλντ που απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας
    vania | Lamianow.gr
    «Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε πρόταση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για τον Βάνια Ντρκούσιτς» γράφουν στη Ρωσία
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία – TAYTOTHTA – Συμμόρφωση 2018/334
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε και ερωτήματα… 815.000 ευρώ! Απορίες και καταγγελίες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε και ερωτήματα… 815.000 ευρώ! Απορίες και καταγγελίες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Πάνος Κατσώνης
ByΠάνος Κατσώνης
Follow:
Ιούν 5, 2020 @ 8:07
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
7 Min Read
SHARE

Ένα μεγάλο θέμα άνοιξε την χθεσινή μέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν -όπως και έπρεπε να κάνουν- απαντήσεις. Πρόκειται για το θέμα… ΟΠΑΣΤΕ (Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στις κατά τόπους Περιφέρειακές Ενότητες. Μια σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν δεν πήραν επακριβείς απαντήσεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μίλησαν για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Παράλληλα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας μίλησαν για άνιση κατανομή δαπανών ανάμεσα στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

-Advertisement-
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης αναφέρθηκε στα στοιχεία απολογισμού του 2019 τονίζοντας μεταξύ άλλων στις καταγγελίες της μειοψηφίας πως: “…καλούμαστε ως Διοικητικό Συμβούλιο να απεικονίσουμε το λογιστικό αποτέλεσμα του προηγούμενου διαστήματος. Εχουμε ελέγξει τις δαπάνες που εγιναν γι’αυτό και ηταν ομόφωνες οι αποφάσεις. Στο κομμάτι της νομιμότητας οσον αφορά τις δαπάνες εγιναν ολα με βάση τα προβλεπόμενα. Ο Οργανισμός δεν αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα για να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά είναι ενα εργαλείο που προέβλεψε ο νομοθέτης για να διευκολύνει την λειτουργία της Περιφέρειας”.

perifereiako 13 scaled | Lamianow.gr

“Οι απορίες είναι εύλογες και η πολιτική κριτική καλοδεχούμενη” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός συμπληρώνοντας ωστόσο πως “… λέμε ΝΑΙ στις δράσεις του ΟΠΑΣΤΕ και σε οτι μπορεί να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια. Πρόκειται για απολογισμό της περιόδου 2018-2019 και να σημειώσω πως ο ΟΠΑΣΤΕ παίρνει λεφτά απο τις περιφερειακές ενότητες και χρηματοδοτεί τις δράσεις σε αυτές”.

-Advertisement-
ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ

Η κ. Μπατζελή ζήτησε: “…να αναρτώνται στη Διαύγεια της Περιφέρειας, όλες οι δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Ο απολογισμός στερείται κάθε σοβαρότητας, βρίθει από προχειρότητα και δεν έχει καμία ανάλυση των χρηματοδοτήσεων και των σκοπών που εξυπηρετούνται μέσω αυτών” επίσης αναρωτήθηκε: “Ξοδεύτηκαν 300.000 ευρώ για κλαρίνα στη Φθιώτιδα; Να μας ενημερώσετε και για τις δύο συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΣΤΕ με το Δήμο Λαμιέων και ποιες δράσεις χρηματοδοτήθηκαν;. Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική της Περιφέρειας μας  που κατανέμει πόρους της σε Οργανισμούς όπως του  ΟΠΑΣΤΕ που και με την ενημέρωση που είχαμε στο ΠΣ αποδείχτηκε η αδιαφάνεια της λειτουργίας του-προσλήψεις, ισολογισμός, Διαύγεια- και η σκοπιμότητα της σύσταση του. Η πολιτιστική δραστηριότητα των φορέων στην Περιφέρεια μας θα μπορούσε να χρηματοδοτείται βάση  κριτηρίων και ειδικού προγράμματος και να υπάρχει λογοδοσία στο ΠΣ και την ΟΕ, υποχρέωση που δεν έχει ο ΟΠΑΣΤΕ. Η παράταξη μας θα συνεχίσει την προσπάθεια της για λύση του Οργανισμού αυτού που δαπανά περίπου 900.000(2019) χωρίς ουσιαστικό έλεγχο”.perifereiako 9 %CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE scaled | Lamianow.gr

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Πατρίδα μας η Στερεά” Νίκος Μπέτσιος: “Ο Καλλικράτης προέβλεπε ότι για να χρηματοδοτηθεί ένας Πολιτιστικός Σύλλογος πρέπει να προγραμματίσει εκδηλώσεις ευρύτερης εμβέλειας. Πολύ φοβάμαι ότι τελικά τα χρήματα πήγαν στα κλαρίνα. Τα χρήματα αυτά αντί να σπαταλώνται θα μπορούσαν να διατεθούν για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που θα αναδείκνυαν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας” κατέληξε.

Πως έγινε η… μοιρασιά;

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιφερειακοί σύμβουλοι μίλησαν για άνιση κατανομή των ποσών στις πέντε περιφερειακές ενότητες με τα περισσότερα χρήματα να διατίθενται στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας . Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του περιφερειακού συμβούλιο, ο ΟΠΑΣΤΕ την περίοδο 2018 – 2019 διαχειρίστηκε 815.000 ευρώ και από τα χρήματα αυτά η Φθιώτιδα φαίνεται να έχει πάρει 279.000 ευρώ, η Ευρυτανία 209.000 ευρώ και η Εύβοια 162.000 ευρώ με την Βοιωτία και την Φωκίδα να παίρνουν 120.000 και 45.000 αντίστοιχα.

perifereiako 24 scaled | Lamianow.grΟ Χρήστος Δούρος σημείωσε: “…υπάρχουν πολλές πληρωμές σε διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει αναλυτική κατάσταση για το που έχουν διατεθεί αυτά τα ποσά”. Έκανε μάλιστα την σύγκριση ανάμεσα σε Ευρυτανία και Φωκίδα όπου η μία πήρε όπως είπε 209.000 ευρώ και η άλλη (Φωκίδα) 45.000 ενώ είναι μεγαλύτερη περιφερειακή Ενότητα. Σημείωσε μάλιστα πως: “Τα ποσά αυτά, διατέθηκαν για δημόσιες σχέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της “Στερεά Υπεροχής” Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε: “Δεν αρκεί να κατατεθεί ένας πίνακας εν είδος ισολογισμού, να υπάρξει και έκθεση σκοπιμότητας αυτών των δαπανών αλλά και αποτελεσματικότητας. Έρχεται ένας απολογισμός χωρίς να συνοδεύεται από ένα πολιτικό κείμενο που να μας εξηγεί ποιες ήταν οι στοχεύσεις και τι επιδιώκουμε μέσα από την κατανομή των δαπανών“.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη τα 815.000 ευρώ που διαχειρίστηκε την προηγούμενη περίοδο ο ΟΠΑΣΤΕ πήγαν για εξυπηρετήσεις ημετέρων και ικανοποίηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. “…υπάρχουν μαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες ότι με τις δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ γίνονται διάφορες εξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια χιλιάδων ευρώ. Δεν εξυπηρετείται η Πολιτιστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς”.

Νέες προγραμματικές συμβάσεις και κοπή... βασιλόπιτας για την ...

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς σημείωσε: “Έχουμε αντιδράσει, στη συγκρότηση του Οργανισμού καθώς παρακάπτει τα θεσμοθετημένα οργανα της Περιφέρειας. Έρχεται η έκθεση του ισολογισμού χωρίς εκθεση πεπραγμένων για να μπορούμε να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητα των δαπανών. Αγνοούμε πως έχει προσληφθεί το προσωπικό. Χρειάζεται ολοκληρωμένη εισήγηση και πλήρης εκθεση πεπραγμένων. Η ιστορία του ΟΠΑΣΤΕ είναι γνωστή. Ξεκίνησε επί Νομαρχίας Χειμάρα, αξιοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και συνεχίστηκε με Μπακογιάννη και σήμερα με Σπανό. Απο θέση αρχών είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους σχήματα που παίρνουν χρήματα από την Περιφέρεια και δεν δίνουν λογαριασμό στο περιφερειακό συμβούλιο για το πως δαπανώνται τα χρήματα”.perifereiako 11 %CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE scaled | Lamianow.gr

“Πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν έχει καμία διαφάνεια, δεν ελέγχεται απο το περιφερειακό συμβούλιο και δεν κάνει δημοσιεύσεις. Δεν ξέρουμε που πάνε τα λεφτά” σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βούλγαρης.

Αναφορικά τώρα με την άνιση κατανομή των δαπανών ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Κυρμανίδης αφού τόνισε και πάλι ότι είναι εύλογες οι απορίες σημείωσε πως: “…υπάρχει ενα πρωτόκολλο με το οποίο προυπολογίζονται οι ανάγκες κάθε περιφερειακής ενότητας. Είναι αιτήσεις και σχεδιασμοί που ξεκινούν από τις περιφερειακές ενότητες. Για το 2020 καταρτίσαμε εσωτερικό κανονισμό για να εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια τα αιτήματα πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Απο 1η Ιανουαρίου του 2020 δεν θα υπάρχει φορέας ή σύλλογος ή πολίτης της Στερεάς Ελλάδας που δεν θα εχει ακουστεί το αίτημά του. Δεν αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα για να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά ενα εργαλείο που προέβλεψε ο νομοθέτης για να διευκολύνει την λειτουργία της Περιφέρειας. Ως εργαλείο ο ΟΠΑΣΤΕ είναι εξόχως χρήσιμο…” κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας.

φωτογραφίες-αρχείου, η 5η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης

ΚΑΣΤΑΝΑΣ

TAGGED:ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣπεριφερειακο συμβούλιοΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑΦΘΙΩΤΙΔΑ
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article kurmanidis | Lamianow.gr Η. Κυρμανίδης: «Δουλεύουμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και προχωράμε.»
Next Article φωτια 1 | Lamianow.gr Λαμία: Συναγερμός για πυρκαγιά δίπλα σε σπίτια – Άμεση επέμβαση της Π.Υ – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
2°C
Lamia
overcast clouds
2° _ 2°
77%
3 km/h
Δε
5 °C
Τρ
10 °C
Τε
12 °C
Πε
14 °C
Πα
14 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

Photo 1768166823089 | Lamianow.gr
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Καιρός: Κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού / που χιονίζει στη Φθιώτιδα (Βίντεο)

Sourgiadakis manolis | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θλίψη στη Λαμία : Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Σουργιαδάκης – είχε χάσει τον αδελφό του το 2019

photo 17681266009268288213331379157140 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παγκράτι Λαμίας – Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος, στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα (Φώτο)

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved / Η επιχείρηση LAMIA MEDIA VOICE Μ.Ι.Κ.Ε., ως δικαιούχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου lamianow.gr, δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης