Στο πλαίσιο αυτής της δράσης βρεθήκαμε την Κυριακή, 29 Απριλίου στις 11.00 πμ στον υγρότοπο της Αγίας Παρασκευής. Οι πηγές που κυριαρχούν στην είσοδο του χωριού της Αγ. Παρασκευής διαμορφώνουν έναν αξιόλογο υγρότοπο όπου ζει ένα ενδημικό είδος ψαριού του γλυκού νερού, ο «Ελληνοπυγόστεος» (Pungitius hellenicus).
Ο Ελληνοπυγόστεος αναφέρεται στον Κατάλογο των Απειλούμενων Ζώων της Διεθνούς ‘Ενωσης Προστασίας της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) και προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 67/81) και με αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για αρχέγονο είδος ψαριού με μακρά εξελικτική πορεία που ζει μόνο στη χώρα μας.
Δυστυχώς κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές,αλλα επιμένουμε!
Αντικρίσαμε εικόνα “ζούγκλας”, απόλυτη εγκατάλειψη,αφού καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια και οι υποτυπώδεις εγκαταστάσεις (κιόσκι και περίφραξη) που υπήρχαν έχουν εξαφανιστεί εντελώς!!
Επιμένουμε όμως γιατί πιστεύουμε οτι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί συγκριτκό πλεονέκτημα της περιοχή μας και πρέπει να τύχει της ανάλογης προστασίας.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε ευπρεπισμό του χώρου, με κοπή των χόρτων και απομάκρυνση των απορριμμάτων, αλλά ο χώρος έχει ανάγκη μεγαλύτερης και σημαντικής παρέμβασης από την πλευρά του Δήμου , της περιφερειας αλλα και του νεου φορεα διαχειρησης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού Κόλπου.
Ο Ελληνοπυγόστεος αποτελεί μια φυσική εθνική κληρονομιά που έχουμε καθήκον να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σκοπός μας είναι να αναδεχθεί ο σημαντικός αυτός υδροβιότοπος αν καταφέρουμε να αποτελέσει προτεραιότητα για τους “αρμόδιους” . Στην προσπάθεια τους αυτή εμείς θα είμαστε αρωγοί.