Με στόχο να «αποφευχθούν τα απολύτως ξεκάθαρα λάθη που πιθανώς έχουν επιρροή στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Δεν είναι στόχος να διορθώσουμε ένα κόρνερ, μας απασχολούν τα λάθη που πιθανώς να επηρεάσουν αποτέλεσμα ενός αγώνα», όπως εξήγησε ο Μιχάλης Κουκουλάκης, το VAR έρχεται στο ελληνικό πρωτάθλημα.
«Στόχος του VAR είναι να αποφύγουμε τα σκάνδαλα που θα γίνουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, όχι τις λεπτομέρειες» συμπλήρωσε ο πρώην διεθνής ρέφερι.
Το μεσημέρι της Τρίτης (20/8), ΕΠΟ και ΚΕΔ παρουσίασαν το VAR στους εκπροσώπους του Τύπου και στη συνέχεια ο VAR Project Leader αναφέρθηκε στις περιπτώσεις στις οποίες θα εφαρμόζεται το Video Assistant Referee.
Όπως ειπώθηκε λοιπόν, από τον Μιχάλη Κουκουλάκη, το VAR θα εστιάζει σε:
1. Γκολ ή όχι γκολ. Μπορεί να έχει προηγηθεί οφσάιντ, φάουλ.
2. Πέναλτι ή όχι πέναλτι: Ο var επικοινωνεί με διαιτητή και του συστήνει να δει το var. Ο διαιτητής θα το δει και θα είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.
3. Απευθείας κόκκινη κάρτα. Όχι η δεύτερη κίτρινη. «Αν έπρεπε να ελέγξουμε τις δεύτερες κίτρινες, θα έπρεπε να ελέγξουμε και τις πρώτες και αυτές που πιθανώς δεν βγήκαν». Ο VAR δίνει στον διαιτητή μια περιγραφή της φάσης, ακόμη και για χαμένα περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν εκτός φάσης, εκτός μπάλας, στην πλάτη του διαιτητή.
4. Λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη ποδοσφαιριστή. Μετά από κάθε κίτρινη, αυτόματα γίνεται ταυτοποίηση του παραβάτη. Ο VAR μπορεί να επέμβει όταν αφορά δύο παίκτες της ίδιας ομάδας πχ. σε ένα φάουλ. Όχι αν ήταν σωστό το φάουλ.
Για να γίνουν όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, «ο διαιτητής πάντα θα πρέπει να παίρνει μια απόφαση και από τότε ξεκινάει η διαδικασία του VAR. Αν επαναρχίσει το παιχνίδι δεν επιτρέπεται στον διαιτητή να αλλάξει απόφαση. Άρα ο διαιτητής θα πρέπει να δείξει στους παίκτες να περιμένουν γιατί είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του VAR».
Ακόμη, ο Μιχάλης Κουκουλάκης τόνισε ότι: «Θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτά που έχουν πραγματικά αντίκτυπο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα» σημειώνοντας ότι δεν θα τοποθετηθούν επιπρόσθετες κάμερες στα γήπεδα από αυτές που υπάρχουν από την παραγωγή για την μετάδοση του καναλιού και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για το VAR.
Επίσης:
– Για κάθε 12 κάμερες θα υπάρχει και ένας operator, εκτός από τον VAR και τον βοηθό του, τον A-VAR.
– Στην περιοχή ανασκόπησης του VAR, μπορεί να μπει και ο βοηθός διαιτητή για να δει μια δύσκολη φάση οφσάιντ.
Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία του VAR είναι: ελάχιστη παρέμβαση, μέγιστο όφελος.
– Σε σωστή ή αμφίβολη φάση ο VAR δεν μπορεί να παρέμβει στην απόφαση του διαιτητή. Σε προφανές και ξεκάθαρο λάθος, όμως, μπορεί. «Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς παρέμβαση από τον VAR» ειπώθηκε.
– Πότε πάει ο διαιτητής για on field review (για να δει ο ίδιος τη φάση σε βίντεο): Πέναλτι: σε ένα χέρι, δεν είναι όλα τα χέρια πέναλτι. Κόκκινη: είναι κόκκινη ή μία σκάλα πιο κάτω σε ένταση. Οφσάιντ: επηρεάζει τη φάση ή όχι;
– Η οδηγία που έχει δοθεί στους βοηθούς είναι να καθυστερούν να σηκώσουν τη σημαία σε δύσκολη φάση, αν ο επιτιθέμενος είναι σε θέση να σκοράρει. Αν η σημαία σηκωθεί αμέσως μετά τη δύσκολη φάση, τότε ο VAR δεν θα μπορεί να επέμβει. Η οδηγία είναι ο βοηθός να αφήνει τη φάση να εξελιχθεί και μετά να παίρνεται η απόφαση, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον VAR. Η δικλείδα ασφαλείας είναι στην πρώτη περίπτωση, ο διαιτητής να μην διακόπτει το παιχνίδι αλλά να αφήνει τη φάση να εξελιχθεί.