Σοβαρές ενστάσεις κατά της έκθεσης του ΠΑΚΟΕ για τις ακατάλληλες παραλίες σε Εύβοια και Στερεά Ελλάδα, διατυπώνει ο νέος Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
O κ. Σπανός «καρφώνει» το ΠΑΚΟΕ (το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) λέγοντας ότι οι μοναδικοί αρμόδιοι και πλέον αξιόπιστοι φορείς για τον χαρακτηρισμό των ακτών κολύμβησης είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Το δελτίο Τύπου του Φάνη Σπανού:
«Επαναπροωθείται προς δημοσιοποίηση η απόφαση περί χαρακτηρισμού καταλληλότητας ακτών κολύμβησης του Νομού Εύβοιας για το έτος 2019 υπογράφηκε και αναρτήθηκε στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” στις 15 Μαΐου 2019 με ΑΔΑ: 6ΕΟΥ7ΛΗ-Ψ3Θ. Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπεται η κολύμβηση σε όλες τις χαρακτηρισμένες ακτές της Εύβοιας και της Σκύρου. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν και εξετάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, κατατάσσονται στο εύρος τιμών «υδάτων εξαιρετικής ποιότητας».
Η κολύμβηση, κατά πάγιο κανόνα της Δημόσιας Υγείας απαγορεύεται μόνο σε καθορισμένες περιπτώσεις υδάτων καθώς και:
α) εντός των λιμανιών,
β) εντός των μόνιμων αγκυροβολίων και των ναυπηγείων,
γ) σε ζώνη διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες,
δ) σε ζώνη πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων υδάτων,
ε) στις εκβολές ρεμάτων συνεχούς και διαλειπούσης ροής, έναντι και εκατέρωθεν βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων,
στ) σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν ιχθυοκαλλιεργειών ιχθυογεννητικών σταθμών.
Επισημαίνεται, επιπλέον, πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, είναι μοναδικοί αρμόδιοι και πλέον αξιόπιστοι φορείς για τον χαρακτηρισμό των ακτών κολύμβησης».
Δείτε παρακάτω την έκθεση του ΠΑΚΟΕ
Καλοκαίρι 2019: Οι 86 ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι / 6 στις 10 σε Φθιώτιδα-Μαγνησία
Και να προσθέσω στα παραπανω την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.apdthest.gov.gr όπου κάθε πολίτης μπορεί να μπει στη σελίδα “Παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας” και να μάθει όλα τα στοιχεία για τις παραλίες που τον ενδιαφέρουν. Δυστυχως κυριοι της συγκεκριμενης οργανωσης υπαρχουν πολλοι τροποι για να ενημερωθει το κοινο και να διασταυρώσει τις πληροφορίες.
Ας μας απαντήσει η ΠΑΚΟΕ βάσει ποιας νομοθεσίας για τις ακτές κολύμβησης χαρακτηρίζει κατάλληλη ή ακατάλληλη μία παραλία ?
Η νομοθεσία που ισχύει αυτή τη στιγμή για την καταλληλότητα των παράκτιων υδάτων είναι η Οδηγία 2006/7/ΕΚ (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009). Όποιος διαβάσει αυτή την Οδηγία θα δει ότι είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και όχι έτσι όπως τα παρουσιάζει η ΠΑΚΟΕ.