Κατανόηση, συμπαράσταση, έμπρακτη βοήθεια από την Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία χθες για σειρά συναντήσεων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την ενημέρωση των Ευρωπαίων ομολόγων για τις ελληνικές θέσεις σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς και την προσφυγική κρίση.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν το πρωί στη Λισαβόνα με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Margarida Marques. Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, βρήκαμε κοινό τόπο και συμφωνήσαμε σε πολλά ζητήματα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διαλυτική πολιτική ορισμένων κρατών-μελών καθώς και από την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται. Ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομία έγινε από την κα Marques η οποία επέμεινε στην ανάγκη η οικονομική πολιτική να μην καθορίζεται από τεχνοκράτες. Ευχαρίστησα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης την Κυβέρνηση της Πορτογαλίας και τον Πρωθυπουργό κ. António Costa για την προσφορά να υποδεχτεί 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, εκτός όσων προβλέπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης. Ευχαριστίες που επανέλαβα και προς τον λαό της Πορτογαλίας στη διάρκεια δύο συνεντεύξεων μου σε πορτογαλικά μέσα. Με τη σειρά της η κα. Marques εξήγησε ότι η Πορτογαλία έχει κατ’ επανάληψη ωφεληθεί από ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, κα Constança Urbano de Sousa, καθώς και αντιπροσωπεία του Βloco de Εsquerda. Επιπλέον, συμμετείχα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία της κας Regina Bastos, βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (PSD).
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημέρωσα τους Πορτογάλους Βουλευτές για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα τις προσφυγικής κρίσης και τις θέσεις της Ελλάδας ενώ απάντησα σε πλήθος ερωτήσεων. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής για τις ελληνικές θέσεις επιβεβαιώθηκε από την συμμετοχή όλων των μελών στις σημερινές της εργασίες. Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε τόνισα για άλλη μια φορά την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον σημείωσα πως η ανθρωπιστική και η πολιτική παράδοση της Ένωσης αυξάνει την ευθύνη της απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ επέμεινα στην ανάγκη να εξαλειφθούν τα μεγάλα δίκτυα παράνομης διακίνησης που θησαυρίζουν θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους. Επεσήμανα πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της με τη δημιουργία των hot spot και την πλήρη καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που περνούν τα θαλάσσια σύνορα. Διευκρίνισα όμως πως αν δεν λειτουργήσει πλήρως το σύστημα μετεγκατάστασης που έχει αποφασίσει η Ε.Ε., τα hot spot υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τον χαρακτήρα τους και χιλιάδες πρόσφυγες να βρεθούν εγκλωβισμένοι στη χώρα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί.
Σήμερα, Τετάρτη, οι επαφές στη Λισαβόνα συνεχίζονται και η περιοδεία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την επίσκεψη στη Ρώμη της Ιταλίας.