Ο μύθος του Malakas και της Maganda

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Ο τυφώνας Malakas, αναμένεται να χτυπήσει το Σαββατοκύριακο τις Φιλιππίνες. Τι σημαίνει η λέξη στα φιλιππινέζικα και πως συνδέεται με την μυθολογία.

-Advertisement-

Θοδωρής Κολυδάς

Μια τροπική καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει το Σαββατοκύριακο τις Φιλιππίνες, ο τυφώνας…. Malakas. Αν ανατρέξουμε στα διάφορα λεξικά θα βρούμε ότι στα φιλιππινέζικα malakas σημαίνει δυνατός , ενώ λόγω του ονόματος η είδηση της κακοκαιρίας δεν άργησε να φτάσει στη χώρα μας προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων, με τους χρήστες του τουίτερ να δράττονται της ευκαιρίας προσφέροντας άφθονο γέλιο στους αναγνώστες.

Ερευνώντας σε βάθος τις ρίζες της λέξης “ malakas” διαπιστώσαμε οτι αυτές οι ρίζες φτάνουν στην μυθολογία των Φιλιπίννων και ειδικότερα στη γέννηση του κόσμου . Αν ξετυλίξουμε το κουβάρι του μύθου θα βρούμε πολλές ομοιότητες με τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα από την αρχαία Ελλάδα ή τον Αδάμ και την Ευα από την Βίβλο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους μύθους των Φιλιπίννων στην αρχή της δημιουργίας του κόσμου δεν υπήρχε γη. Υπήρχε μόνο η θάλασσα και ο ουρανός, και ανάμεσά τους πετούσε ένας τεράστιος, όμορφος αετός .Υπήρχαν οι θεοί, Bathala, Amana Sinaya και ο Amihan . Ο Bathala ήταν θεός του ουρανού και η Aman Sinaya ήταν η θεά της θάλασσας.

Μια μέρα, το πουλί, που δεν είχε πού να προσγειωθεί και να ξεκουραστεί -καθώς βαρέθηκε να πετάει – ξεσήκωσε τον Ουρανό σε μια διαμάχη ενάντια στη Θάλασσα. Ο Ουρανός τότε έριξε βροχές, βροντές και αστραπές που έφτασαν στη Θάλασσα, που με τη σειρά τους δημιούργησαν και εκσφενδόνισαν κύματα και τυφώνες που έφτασαν στον Ουρανό. Για να συγκρατήσει την οργή του, ο Ουρανός έριξε ένα πλήθος από τεράστιους ογκόλιθους στη Θάλασσα, που αυτοί έγιναν νησιά και σχημάτισαν έτσι τις Φιλιππίνες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Αυτά τα νησιά εμπόδισαν τα νερά να ανέβουν άλλο και δημιούργησαν μόνο τις παλίρροιες. Στη συνέχεια, ο Ουρανός διέταξε τον αετό να κάτσει σε ένα από αυτά τα νησιά για να φτιάξει τη φωλιά του και να αφήσει τη Θάλασσα και τον Ουρανό ήσυχους.

Την ίδια εποχή παντρεύτηκε η Απόγειος και η Θαλάσσια αύρα και απέκτησαν ένα παιδί που το ονόμασαν Bamboo. Μια μέρα, όταν το Μπαμπού κολυμπούσε στη θάλασσα, χτύπησε τα πόδια του αετού . Σοκαρισμένο, πληγωμένο και θυμωμένο το πουλί ράμφισε με μανία το Μπαμπού μέχρι που αυτό κόπηκε στη μέση. Από το ένα τμήμα βγήκε ένας άντρας με χρυσό-χάλκινο χρώμα, ονόματι Μάλακας (Δυνατός) και από το άλλο μισό προήλθε μια γυναίκα με παρόμοια απόχρωση, που ονομαζόταν Μαγκάντα (Όμορφη).

Από τον σεισμό που δημιουργήθηκε μαζεύτηκαν όλα τα πουλιά του ουρανού και τα ψάρια της θάλασσας και αποφάσισαν οτι ο Μαλάκας και η Μαγκάντα πρέπει να παντρευτούν Πράγματι μαζί, ο Μαλακάς και η Μαγγάντα απέκτησαν πολλά παιδιά και από αυτά προήλθαν τελικά όλες οι διαφορετικές φυλές των ανθρώπων. Μετά από λίγο χρόνο οι γονείς βαρέθηκαν πολύ να έχουν τόσα πολλά παιδιά τριγύρω. Ήθελαν να τα απομακρύνουν , αλλά δεν γνώριζαν άλλο μέρος για να τα στείλουν. Ο καιρός περνούσε και τα παιδιά έγιναν ακόμη πιο πολλά , έτσι ώστε οι γονείς δεν μπορούσαν πλέον να βρουν γαλήνη.

Μια μέρα, σε μια πράξη καθαρού εκνευρισμού και απόγνωσης, ο Μαλακάς άρπαξε ένα ραβδί και άρχισε να τα χτυπάει . Αυτό τρόμαξε τόσο πολύ τα παιδιά που όλα τράπηκαν σε φυγή προς διαφορετικές κατευθύνσεις. αναζητώντας κάποιο μέρος για να κρυφτούν τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι. Μερικά από τα παιδιά έτρεξαν σε κρυφά δωμάτια του σπιτιού, αρκετά κρύφτηκαν μέσα στους τοίχους, ενώ άλλα κρύφτηκαν στο τζάκι. Κάποια παιδιά έτρεξαν έξω και τα υπόλοιπα τράπηκαν σε φυγή προς τη θάλασσα. Τελικώς όσοι πήγαιναν στα κρυφά μέρη του σπιτιού αργότερα έγιναν αρχηγοί των νησιών (Μαχαρλίκας). και όσοι κρύφτηκαν μέσα στους τείχους έγιναν σκλάβοι (Αλιπίν). Αυτοί που κρύφτηκαν στο τζάκι έγιναν οι Νεγρίτος και οι Αέτας. και όσοι βγήκαν έξω από το σπίτι μετατράπηκαν σε ελεύθερους (Timawas). Όσο για αυτούς που κατέφυγαν στη Θάλασσα έγιναν οι λευκοί ξένοι .

Σημειώσεις Επειδή οι Φιλιππίνες έχουν τόσα πολλά νησιά και κατοικούνται από διαφορετικές φυλές , η μυθολογία και οι δεισιδαιμονίες των Φιλιππίνων είναι πολύ διαφορετικές. Ακόμη και η ιστορία του Μαλάκα και της Μαγκάντα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας παραμένουν τα ίδια: υπάρχει ένα τεράστιο πουλί που χωρίζει στη μέση ένα γιγάντιο μπαμπού και ο Μάλακας και ο Μαγκάντα αναδύονται από αυτά

news247.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *