Σε βουνά, ποτάμια και λίμνες, σε εκκλησίες και αρχαιολογικούς τόπους, αναζητούν την τύχη τους. Αλλοι ψάχνουν τη γουρούνα με τα εφτά χρυσά γουρουνάκια από τη Μυθολογία, άλλοι το άρμα του Αγαμέμνονα, άλλοι τον θησαυρό του Αλή Πασά, άλλοι τη λεία συμμοριών που δρούσαν στην επαρχία τον 19ο αιώνα και άλλοι λίρες από την Κατοχή, των συμμάχων και των ανταρτών.
Μύθοι, θρύλοι, ιστορικά δεδομένα και προσωπικές «μαρτυρίες» συνθέτουν το πολύχρωμο παζλ νόμιμων και παράνομων, ρομαντικών και επαγγελματιών που συνεχίζουν να σκάβουν τη γη, πιστοί στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Διαμάντια, πετράδια κάθε είδους, νομίσματα, σκήπτρα, ιερά κειμήλια και περίτεχνα στέμματα αποτελούν τον ανομολόγητο πόθο χιλιάδων Ελλήνων Ιντιάνα Τζόουνς που θέλουν να πιάσουν την καλή. Αλλοι νόμιμα, άλλοι ανοίγοντας τρύπες τις νύχτες.
Κάποιες φορές, με ολέθρια αποτελέσματα.
Ο μύθος της Λαμίας
Σύμφωνα με την μυθολογία το… κάστρο «Αφανός» («αυτός που δεν φαίνεται» ή και «αυτός που δεν χρειάζεται φανό») στη Λαμία, που λέγεται ότι χτίστηκε πάνω από αρχαίο ναό Δήμητρος-Χθονίας, υποτίθεται ότι επικοινωνεί υπογείως με τον απέναντι λόφο που είναι, φυσικά, ο «Άγιος Λουκάς» (που δεν σημαίνει μόνο «άγιο λούκι» αλλά και «άγιος φωτεινός», από το Lux, Λυκ- Λούκ- κλπ), και πως εκεί κάτω είναι η φωλιά ενός τέρατος, που είναι μια μεγάλη γουρούνα που μουγκρίζει και μερικές φορές κυνηγάει τα γουρουνάκια της και δεν σταματάει μέχρι να τα πιάσει και να επιστρέψει στη φωλιά της.
Κάτι πολύ περίεργο πρέπει να συμβαίνει κάτω από την «οδό Δράκου» της Θήβας, αφού εκεί λένε ότι κρύβεται μία χρυσή άμαξα που τη φυλάει ένας δράκος που μουγκρίζει, που έχει μεγάλη σχέση με αυτό που συμβαίνει κάτω από την «πλατεία Λαού» της Λαμίας, όπου λένε ότι στο παρελθόν έχει θαφτεί ένα κάρο γεμάτο με χρυσά γουρούνια, που το φυλάει το φάντασμα ενός αμαξά, κι αν το πειράξει κάποιος ή το αφαιρέσει από εκεί, θα γίνει σεισμός και θα γκρεμιστεί όλη η πόλη…
Η γουρούνα με τα εφτά χρυσά γουρουνάκια που την ψάχνουν (;) και στην… Λαμία!
Αυτόν τον θησαυρό τον έχουν αναζητήσει παντού. Ο θρύλος μιλά για ένα γλυπτό σε σχήμα γουρούνας, κατά άλλους μαζί με γουρουνάκια, από μασίφ χρυσό.
Η ιστορία πρωτοακούστηκε στην Ιεράπετρα, όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ισχυρίστηκαν πως είχαν βρει μία χρυσή γουρούνα με τα χρυσά γουρούνια της.
Η άλλη ιστορία έχει κέντρο την Δεκέλεια Αττικής όπου εκεί λέγεται πως βρέθηκε ένα κασόνι με μία χρυσή γουρούνα, τμήμα της συλλογής των πρώην βασιλιάδων.
Στην Εδεσσα την ψάχνουν ακόμη. Λένε οτι η γουρουνίτσα είναι θαμμένη κάτω από ένα αιωνόβιο δένδρο.
Από την άλλη οι Λαμιώτες ξέρουν άλλη εκδοχή. Πιστεύουν πως το χρυσό αντικείμενο βρίσκεται κάτω από την πλατεία Λαού και εκεί μάλιστα υπάρχουν πολλά χρυσά γουρούνια.
Εύβοια: Ο θρύλος του αμύθητου θησαυρού – »Υπάρχουν 12 σεντούκια με λίρες και διαμάντια»!
Μπορεί η ιστορία να θυμίζει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, όμως ο θρύλος ενός αμύθητου θησαυρού με χρυσές λίρες και βουνά από διαμάντια μεταφερόταν από πάππου προς πάππου στα νεότερα μέλη της οικογένειας από την Εύβοια, πέντε εκ των οποίων έχουν βάλει τώρα σκοπό της ζωής τους να τον ανακαλύψουν με τη βοήθεια τριών φίλων τους. «Όταν τα τελευταία λόγια του πατέρα σου είναι για τον θησαυρό που άκουγες από παιδί, δεν μπορείς παρά να πιστέψεις ότι υπάρχει» τονίζει στην εφημερίδα Espresso, μια από τους οκτώ επίδοξους «Ιντιάνα Τζόουνς». Όπως λέει, οι ιστορίες για τα πολύτιμα σεντούκια που φέρεται ότι είναι θαμμένα σε χώρο που ανήκει σε εκκλησία της Μητρόπολης Χαλκίδας, Ισταίας και Βορείων Σποράδων ήταν καθημερινά αντικείμενο συζητήσεων του παππού, καθώς υποστήριζε ότι τα είχε θάψει ο δικός του προπάππους…
«Από μικρή άκουγα τον παππού μου να μου περιγράφει τον θησαυρό. Μιλάμε για 12 κασόνια με χρυσές λίρες και κοσμήματα με διαμάντια και πετράδια. Τις τελευταίες ώρες προτού φύγει από τη ζωή, μας φώναξε κοντά του και τα τελευταία του λόγια, η τελευταία του επιθυμία, ήταν να του υποσχεθούμε ότι θα ψάξουμε να τον βρούμε. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος την ώρα που φεύγει για το τελευταίο του ταξίδι, να λέει ψέματα» τονίζει κ. Ελένη και συνεχίζει λέγοντας: «Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί κάποιος να απαγάγει εμένα ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μου για να του υποδείξουμε που είναι θαμμένος ο θησαυρός!».
Οι λίρες της Γραβιάς
Στις αρχές του 2000, οι περιβόητες λίρες των Άγγλων που «ρίχνονταν με αεροπλάνα» προκάλεσαν αναστάτωση στη Φθιώτιδα. Στον δρόμο μεταξύ Μπράλου και Γαβριάς κάποιοι πίστευαν ότι υπήρχαν κιβώτια με λίρες. Η περιοχή επί δύο μήνες φυλασσόταν από αστυνομικούς. Για αρκετές ώρες η περιοχή σκάφτηκε από μηχανήματα, παρουσία των αρμοδίων. Δεν βρέθηκε τίποτε, όμως δύο ημέρες πριν από την επίσημη προσπάθεια άγνωστοι είχαν σκάψει μεγάλη τρύπα, διακόσια μέτρα από το σημείο που φυλασσόταν. Πολλοί, τότε, είπαν ότι βρέθηκαν λίρες…
Ο θησαυρός του πλουσιότερου Τούρκου του Μοριά
Ο λόγος για τον Κιαμίλ-μπέη, ο οποίος ήταν ο πασάς της Κορίνθου και ο πλουσότερος Τούρκος του Μοριά.
Πολλοί πιστεύουν πως ο θησαυρός του έμεινε στα αζήτητα, όταν κατά την επανάσταση συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Η αξίας της περιουσίας του σύμφωνα με οθωμανικά έγγραφα από το 1800 υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια, ενώ κάτοικοι του Κιάτου θεωρούν πως η περιοχή τους είναι και η επικρατέστερη για την εύρεση αυτού του θησαυρού. Φυσικά και δεν έχουν βρει απολύτως τίποτα.
Στην ίδια περιοχή, οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς του σήμερα, αναζητούν πέρα από τον θησαυρό του Κιαμίλ Μπέη και το αυτοκρατορικό ξίφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πάνω στο οποίο υπάρχουν μεγάλες πολύτιμες πέτρες.
Τα κλοπιμαία του λήσταρχου Παπακυριτσόπουλου
Στην Φθιώτιδα έχουν την δική τους ιστορία για έναν λήσταρχο, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε και έκλεψε πολλά πανάκριβα λάφυρα, αλλά μάλιστα τα έθαψε κάπου στο βουνό Οίτη.
Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος δεν είχε προλάβει να ξεθάψει το θησαυρό πριν πεθάνει από τα πυρά των αστυνομικών αρχών. Και κάπως έτσι, οι σημερινοί Ιντιάνα Τζόουνς ψάχνουν και ψάχνουν και ξαναψάχνουν…
Η Ροδόπη παίρνει την πρωτιά… με τρεις κρυμμένους θησαυρούς
Ευκολόπιστοι φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι στην Ροδόπη, οι οποίοι γνωρίζουν όχι μία, αλλά τρεις ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς.
Οι θησαυροί σχετίζονται με τον Καρά Αλή, τον Πέτκόφ και τον Βαλσάμ Βοεβόδα.
Αναφορικά με τον πρώτο, υπάρχει ο μύθος πως ο Καρά Αλή κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας συγκέντρωσε χρυσαφικά, λίρες και ασημικά από ληστείες τα φόρτωσε σε εφτά καμήλες και τα έβαλε μέσα σε μία σπηλιά κάπου στην Ροδόπη. Ο θρύλος λέει πως ο Καρά Αλή έφραξε την είσοδο με έναν τεράστιο βράχο, με αποτέλεσμα όσοι βλέπουν σήμερα σπηλιά με βράχο στην Ροδόπη να τους μπαίνουν ιδέες.
Οσον αφορά τον Πέτκοφ, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που αναζητούν τα ξυλοκιβώτια γεμάτα κοσμήματα και λίρες του κομιτατζή.
Σχετικά με τον κλέφτη Βαλσάμ Βοεβόδα, αυτός έζησε και ενέργησε στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα πολλοί ντόπιοινα πιστεύουν πως κάπου έχει κρύψει την αμύθητη περιουσία του που έχει βγάλει από τις ληστείες. Και κάπως έτσι ξεχύνονται στα βουνά…
Ο θησαυρός του Πύρρου στην Ηπειρο
Στα βουνά της Πρέβεζας εδώ και χρόνια κάτοικοι αναζητούν τον θησαυρό του Πύρρου (ο οποίος έζησε στο 300 πΧ) και ήταν βασιλιάς των Μολοσσών.
Λέγεται πως μετά τους πολέμους του βασιλιά στην Ιταλία, ο Πύρρος κατάλαβε πως η ώρα που θα χάσει την ζωή του σε κάποια μάχη δεν αργεί και έτσι διέταξε να θαφτούν όλα του τα πλούτη σε κάποιο βουνό κοντά στην Πρέβεζα.
Αν και οι Ελληνες Ιντιάνα Τζόουνς ψάχνουν και ξαναψάχνουν τίποτα απολύτως δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.
Ο θησαυρός του Λύκου στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο ο πιο φημισμένος θησαυρός σχετίζεται με τον λήσταρχο Λύκου ή Λύγγου, από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με παλιό δημοσίευμα του arkadia press ο λήσταρχος Λύγγος τον 19ο αιώνα έκρυβε ανεκτίμητα χρηματικά ποσά (σε χρυσό) σε υπόγειες στοές του Μαίναλου, κι από την άλλη ο καπετάν Πέρδικας (του ΕΛΑΣ-Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού- από τα κατοχικά στρατεύματα) έκρυψε εκεί χρυσές λίρες.
Το καλοκαίρι του 2000, δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα είχαν φέρει ένα ειδικό και πανάκριβο ηλεκτρομαγνητικό μηχάνημα από τις ΗΠΑ με υπερσύγχρονο Scanner. Εψαξαν στο Μαίναλο, αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτα.
Οι λίρες των Βρετανών Στην Ηπειρο
Στην Ηπειρο έχουν «χούι» να ψάχνουν θησαυρό με λίρες και συγκεκριμένα αυτές που πιθανώς έχουν κρύψει οι αντάρτες.
Αυτή την φορά, λοιπόν, στο στόχαστρο των ειδικών είναι και οι λίρες που πετούσαν οι Αγγλοι με στόχο να ενισχύσουν την ελληνική αντίσταση -συγκεκριμένα τις δυνάμεις του Ζέρβα- οι οποίες δεν έφτασαν όλες στον στόχο τους. Πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι οι λίρες δεν ήταν της βασίλισσας της Αγγλίας, αλλά ο ελληνικός χρυσός που είχε φυγαδευτεί στην Αίγυπτο και κατέληξε στο Λονδίνο.