Ο Λαμιώτης που ταξιδεύει στην Σομαλία για το… μεροκάματο! (εικόνες, video, συνέντευξη)

10 Min Read

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

-Advertisement-

Από τον Ιωνικό στον… Ινδικό! Σε ηλικία 24 ετών ο Λαμιώτης Δημήτρης Ξεσφίγγης, ως ένα από τα “γνήσια” τέκνα της ελληνικής κρίσης ρισκάρει στην κυριολεξία για το μεροκάματο!

Και αν οι περισσότεροι παίρνουν τον δρόμο για Γερμανία, Αγγλία, Σκανδιναβία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκείνος όπως και αρκετοί ακόμη συμπατριώτες μας (περίπου 7.500) υπό την σκέπη της ανεργίας αναζήτησε την τύχη του και το… μεροκάματο στην θάλασσα!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Συνέντευξη στον Πάνο Κατσώνη

Για την ακρίβεια ο Δημήτρης εδώ και μια 3ετία εργάζεται ως Ιδιωτικός Φρουρός Ασφαλείας Εμπορικών Πλοίων.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το πως οδηγήθηκε στην συγκεκριμένη επιλογή, τους Σομαλούς Πειρατές, την επικινδυνότητα της εργασίας και αρκετές ακόμη εμπειρίες και… συμπλοκές μας εξιστορεί στην συνέντευξη που μας παραχώρησε. Στον ελεύθερο χρόνο του και όταν πατάει τα πάτρια εδάφη παίζει χάντμπολ για λογαριασμό του Ιωνικού Νέας Μαγνησίας στην Β’ Εθνική. Το ύψος του μάλιστα (2.05) τον κάνει να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στον αγωνιστικό χώρο!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

LamiaNOW: Πώς επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα; Είσαι μικρός ηλικιακά. Τι σε ώθησε; Είναι μια δουλειά με ρίσκο ακόμη και για την ίδια σου την ζωή…
Δ.Ξ: Ξεκίνησα την συγκεκριμένη δουλειά το 2015. Πρωτίστως η ανεργία σε συνδυασμό με την απόκτηση εμπειριών αλλά και τα ταξίδια με οδήγησαν στην συγκεκριμένη επιλογή. Φυσικά και τα χρήματα σε σχέση με τα μεροκάματα στην Ελλάδα είναι αρκετά καλύτερα, σίγουρα όμως δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν όπου μια τέτοια δουλειά αμειβόταν μέχρι και 5.000-6.000 ευρώ το μήνα. Πλέον τα χρήματα είναι αισθητά λιγότερα και αναμφίβολα έχει να κάνει και με την εκάστοτε εταιρεία.https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

LamiaNOW: Συνεργάζεσαι με ελληνικές ή με ξένες εταιρείες;
Δ.Ξ: Μέχρι στιγμής συνεργάζομαι με ελληνικές εταιρείες (έχω συνεργαστεί με τρεις) οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αξιόπιστες από πλευράς υπηρεσιών. Στις ξένες εταιρείες είναι πιο δύσκολο να έχεις πρόσβαση -εκεί βέβαια τα χρήματα είναι καλύτερα- εκτός και αν το βιογραφικό σου είναι ιδιαίτερα “βαρύ” με εμπειρία από ταξίδια σε High Risk ζώνες, εκπαίδευση σε όπλα ή ακόμη και συμμετοχή σε πόλεμο.

LamiaNOW: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να πιάσει δουλειά σε μια τέτοια εταιρεία; Τι απαιτείται και αν υπάρχει όριο ηλικίας;
Δ.Ξ: Για να εργαστείς σε μια τέτοια εταιρεία θες οπωσδήποτε ναυτικό φυλλάδιο. Κατά κόρον στην συγκεκριμένη δουλειά εργάζονται άτομα που έχουν περάσει από τις ειδικές δυνάμεις είτε ως έφεδροι είτε να έχουν συνταξιοδοτηθεί από δουλειές που είχαν σχέση με την ασφάλεια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κτλ). Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις. Προσωπικά έχω συνεργαστεί με άτομα από 19-55 χρονών. Από εκεί και πάνω δύσκολα βλέπεις κάποιον, ωστόσο τα ζόρια που τραβάνε οικονομικά κάμποσοι συμπατριώτες μας τους αναγκάζουν να βρουν διέξοδο στα καράβια.

LamiaNOW: Πόσα ταξίδια έχεις πραγματοποιήσει; Είναι εύκολο για σένα να συνεχίσεις να κάνεις την δουλειά;
Δ.Ξ: Μέχρι στιγμής έχω κάνει 27 ταξίδια και βάσει βιογραφικού θεωρούμαι έμπειρος στην συγκεκριμένη δουλειά. Συνήθως δεν έχω πρόβλημα να μπαρκάρω με το βιογραφικό που έχω.

LamiaNOW: Μπορεί οι εταιρείες ασφαλείας να είναι ελληνικές αλλά υποθέτω δεν βρίσκονται μόνο Έλληνες στα καράβια;
Δ.Ξ: Σαφώς. Ως επί το πλείστον τα πληρώματα στα καράβια είναι Ινδοί και Φιλλιπινέζοι, όπως και Ουκρανοί και Ρώσοι. Συναστρεφόμαστε με αρκετές εθνικότητες. Υπάρχουν φορές που ανεβαίνεις σε ένα καράβι και δεν υπάρχει Έλληνας. Ως επί το πλείστον στα καράβια οι Έλληνες είναι αξιωματικοί.

-Advertisement-
=Advertisement=
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Eικόνα από την Σρι Λάνκα

LamiaNOW: Ποια η διαδικασία ενός τέτοιου ταξιδιού;
Δ.Ξ: Καταρχήν εμείς φυλάμε εμπορικά πλοία. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έρχεται σε συμφωνία με την εκάστοτε Maritime Security και αναλαμβάνει την φύλαξη του καραβιού βάσει ΒΜP4 και Urf (κανόνες εμπλοκής και ασφαλείας). Για να γίνω πιο κατανοητός οι συγκεκριμένοι κανόνες ορίζουν πως θα θωρακιστεί και θα φυλαχτεί ένα καράβι και πως θα επέμβουμε σε μια κατάσταση εμπλοκής διανύοντας ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο σε ζώνες υψηλού κινδύνου όπου ελοχεύει ο κίνδυνος ενός πειρατικού ή ακόμη και τρομοκρατικού χτυπήματος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Eικόνα από την Σρι Λάνκα

LamiaNOW: Πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα ταξίδι φύλαξης;
Δ.Ξ: Κυρίως τα ταξίδια που κάνω εγώ μπορούν να διαρκέσουν από 7 ημέρες  ώς και 20 ημέρες. Μιλάμε για ταξίδια που βρίσκεσαι μέσα στο πλοίο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Εικόνα από την Σρι Λάνκα

LamiaNOW: Παλιότερα θυμόμαστε ότι είχαμε σχεδόν καθημερινές επιθέσεις Σομαλών Πειρατών στα συγκεκριμένα σημεία. Σήμερα τι γίνεται; Συνεχίζει να υφίσταται η ίδια επικινδυνότητα;
Δ.Ξ: Σίγουρα πριν μια δεκαετία τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα ζόρικα με τους Σομαλούς κυρίως να εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας και να “χτυπούν” εμπορικά τα οποία τραβούσαν στις σομαλικές ακτές ζητώντας στην πορεία λύτρα από υπό καθεστώς ομηρείας πλοίο. Επικινδυνότητα υπάρχει και σήμερα όχι όμως στα επίπεδα που ήταν παλιότερα. Ανά πάσα στιγμή ωστόσο υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής.

LamiaNOW: Πως ακριβώς προσεγγίζουν οι Σομαλοί ή άλλοι πειράτες τα πλοία;
Δ.Ξ: Υπάρχουν δύο τρόποι. Τo coast to coast (όταν το πλοίο βρίσκεται κοντά στην ακτή) αλλά και η Open Sea επίθεση όπου μικρά ψαράδικα με καλές και γρήγορες εξώλεμβιες (3-4 τέτοια μαζί) προσεγγίζουν τα καράβια και προσπαθούν να πετάξουν γάντζο ή σκάλα και να ανέβουν πάνω στα πλοία. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται κυρίως στον Κόλπο του Άντεν και το Μπάμπ ελ Μαντέμπ (όπου λέγεται η πύλη των δακρύων)*. Το Μπάμπ ελ Μαντέμπ είναι ο πορθμός που συνδέει την Ερυθρά θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό (κόλπος του Άντεν). Τα νερά ανάμεσα στην Υεμένη και το Τζιμπουτί.-Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα το 2012.

LamiaNOW: Σου έχει τύχει κάποιο επεισόδιο στα ταξίδια που έχεις πραγματοποιήσει;
Δ.Ξ: Όπως είπα παραπάνω τα πιο πολλά σκηνικά γίνονται στο Μπάμπ ελ Μαντέμπ. Εκεί τουλάχιστον 4 φορές από όσο θυμάμαι Σομαλοί πειρατές προσπάθησαν να μας προσεγγίσουν για να ανέβουν στο πλοίο. Την μια εξ’ αυτών μάλιστα έφτασαν αρκετά κοντά μας και λίγο έλειψε να ανέβουν στο καράβι. Σε αυτή βέβαια ενεργήσαμε με ψυχραιμία και με την χρήση όπλων καταφέραμε και τους απομακρύναμε.  https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Eικόνα από την Κένυα

LamiaNOW: Αρκετές οι μέρες και οι ώρες μέσα στο καράβι; Συνήθως πόσο εργάζεστε και πως περνάει ο υπόλοιπος καιρός;
Δ.Ξ: Συνήθως οι βάρδιες είναι τετράωρες. 4 ώρες φύλαξη το πρωί και άλλες 4 το βράδυ. Τον υπόλοιπο χρόνο, βλέπουμε ταινίες, έχουμε μαζί μας λάπτοπ, επικοινωνούμε με τους δικούς μας μέσω ίντερνετ ή ξεκουραζόμαστε. Υπάρχει και γυμναστήριο στα περισσότερα καράβια.

LamiaNOW: Σε ποιες χώρες έχεις ταξιδέψει ώς τώρα;
Δ.Ξ: Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Ινδία, Νότια Αφρική, Αίγυπτο, Ομάν, Υεμένη, Μοζαμβίκη, Τανζανία, Μαγαδασκάρη, Κομόρες, Κένυα, σχέδον σε όλη την Ανατολική Αφρική.https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Eικόνα από την Κένυα

LamiaNOW: Πως είναι η κατάσταση σε αυτές τις χώρες και αν έχεις δει κάτι περίεργο;
Δ.Ξ: Την κατάσταση σε αυτές τις χώρες θα την χαρακτήριζα ιδιαίτερη. Όσο για το ποιο περίεργο (το ξέρω θα ακουστεί κάπως) Live Εκτέλεση στην Σαουδική Αραβία. Ο νοών νοείτο…

LamiaNOW: Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω αν θα συνιστούσες σε όποιον έχει τα προσόντα το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Δ.Ξ: Αν έχει όρεξη για ρίσκο, αρκετή υπομονή και του αρέσουν τα ταξίδια θα μπορούσε. Κακά τα ψέμματα η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι για τον οποιονδήποτε. Κυρίως βλέπεις ή νεαρά παιδιά έτοιμα για ρίσκο και με όρεξη να γνωρίσουν νέους τόπους και μεσήλικες που έχει χρέη στην πλάτη τους να το παίρνουν απόφαση. Όλοι μας θα θέλαμε μια εργασία στην ξηρά, η θάλασσα είναι δύσκολη, πόσο μάλλον αν έχεις να αντιμετωπίσεις και ρίσκο ακόμη και για την ζωή σου. Απλά για την ώρα η ανεργία που υπάρχει στην χώρα μας δεν μας δίνει την δυνατότητα να αναζητήσουμε κάτι άλλο.https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

LamiaNOW: Δημήτρη σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Πότε σκοπεύεις να ξαναμπαρκάρεις;
Δ.Ξ: Παρακάλω. Λογικά μέχρι τα τέλη του μήνα περιμένω ειδοποίηση.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Αγκαλιά με τον πύθωνα στην Σρι Λάνκα

*Το Μπάμπ ελ Μαντέμπ είναι τα στενά που φράσσουν την Ερυθρά θάλασσα από τον Ινδικό ωκεανό. Ονομάζονται και “Πύλη των Δακρύων” διότι εκεί οι γυναίκες θρηνούσαν άνδρα, πατέρα και αδελφό που χάνονταν στον πόλεμο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
2 Comments
  • Αααα και αυτό που δείχνει τους Φρουρούς στο κατάστρωμα ειναι τουλάχιστον γελοίο γιατί..
    1ον)Πρόκειται για άσκηση που μόνο η συγκεκριμένη Εταιρεία κάνει ,
    2ον)Δεν αφήνεις ποτέ την Γέφυρα του Πλοίου εκτός εαν πρέπει να συνοδέυσεις τον Πλοίαρχο στο Καταφύγιο και να κλειστεί και η Ομάδα εκεί γιατί απλά ανέβηκαν επάνω και έχεις χάσει πλέον το πλοίο,
    3ον)Πρέπει να είσαι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ γιατι ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ και απο αυτόν μπορείς να πάρεις εντολή ακόμη και κατάπαυσης πυρός.
    4ον)Δεν κατεβαίνεις ποτέ τόσο χαμηλά γιατί είναι σαν “να τους παίζεις στα ίσα”…
    Δηλαδή είμαι απο πάνω τους περίπου στα 35 με 40 μέτρα και είμαι τόσο χαζός που κατεβαίνω στο Κατάστρωμα και χάνω το πλεονέκτημα του Ύψους.

    Και πολλά πολλά άλλα..

  • Λοιπόν το παλικάρι είναι τουλάχιστον παραμυθατζής …

    Η εταιρεία που εργάζεται δίνει πλέον το χειρότερο μισθολόγιο όποτε το δίνει και όποτε θυμάται να πληρώσει.
    ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να έχει γίνει απόπειρα Πειρατών στο Bab El Mandeb όπως την περιγράφει τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του UKMTO.

    ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να έχει πάει γιατί ακόμη δεν επιτρέπονται οι Ενοπλοι Φρουροί λόγω πως τα Στενά του Μάλακα είναι Εθνικά και όχι Διεθνή Υδατα και στα Εθνικά Νερά απαγορεύεται η ανάληψη ενεργείων για αποτροπή Πειρατείας μιας και και εκεί δρούν οι Τοπικές Δυνάμεις.

    Η φωτογραφία που σας πάσαρε σαν Εικόνα απο την Σρι Λάνκα είναι απο την Κένυα , Μομπάσα.

    Και όσοι εργαζόμαστε σε σοβαρές εταιρείες ποτε δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες με όπλο γιατι ισοδυναμεί με απόλυση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *