Ο Κουφοντίνας και το «δαχτυλίδι» της διαδοχής- Τι λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

«Το τρομοκρατικό ‘δακτυλίδι’ και τη ‘σκυτάλη’ του εγχώριου αντάρτικου πόλης, αγχώνεται, και θέλει να δώσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναζητώντας τους κατάλληλους επιχειρησιακά και κυρίως ιδεολογικά ανθρώπους να το πάρουν» αναφέρουν εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας πως αυτή του η επιθυμία ήταν έκδηλη και στις σελίδες του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Με αφορμή την 48ωρη άδεια του «Λουκά» της 17Ν, πολλοί «παλιοί και νέοι» αστυνομικοί ανέσυραν από τη μνήμη τους, τις δολοφονίες του, την «πίκρα» από την έλλειψη βοήθειας και τις αλήθειες και τα ψέματα του βιβλίου του.

Ο «φαρμακοχέρης» εκτελεστής της 17 Νοέμβρη με τις 11 δολοφονίες, μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του συντρόφου του Σάββα Ξηρού, αναζητούσε απεγνωσμένα και μάταια, εκείνους που θα έπρεπε να τον βοηθήσουν, σύμφωνα με το «σχέδιο» της οργάνωσης σε μια τέτοια περίπτωση. Πήγε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι, «καταχώνιασε» την παλιά γραφομηχανή και το πρώτο 45άρι της οργάνωσης, γύρισε στα στέκια χωρίς… συνάντηση, έπειτα έφθασε στην Αίγινα, μετακινήθηκε στο Αγκίστρι, και μετά από δύο μήνες… διαλογισμού αποφάσισε να παραδοθεί. Ακόμη και η παράδοση ενός τρομοκράτη-δολοφόνου είχε χιουμοριστικά χαρακτηριστικά, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς της φρουράς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που εύλογα φοβήθηκαν ότι οπλοφορούσε και συνεργοί του ήταν έξω για να επιχειρήσουν την «προσβολή του κτιρίου».

Θέλει «όψιμους» επαναστάτες

- Advertisement -

Παλιά στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σχολίαζαν, πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι «μικρό κεφάλαιο» στο βιβλίο της εγχώριας τρομοκρατίας, ωστόσο… αγχώνεται να δώσει το «δακτυλίδι» σε όψιμους επαναστάτες, ενώ είπε πολλά… ψέματα στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα. Ένας από τους τρεις αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που από τα νεανικά του χρόνια βάδισε παράλληλα με τους «αντιπάλους» του ΕΛΑ και της 17Ν, έως την εξάρθρωση και σύλληψη μελών τους, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αναγνωρίζει στον Δημήτρη Κουφοντίνα την ανασύσταση της 17Ν μετά το 1983, με την επισήμανση ότι στρατολόγησε άτομα ικανά επιχειρησιακά αλλά «κενούς» ιδεολογικά.

Τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των δύο μηνών «απομόνωσης» πριν αποφασίσει να παραδοθεί απευθύνθηκε σε δύο ομάδες «συντρόφων» του, σε εκείνους που μίλησαν αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δράσης τους στην οργάνωση και σε εκείνους που ήξεραν και δεν μίλησαν, όπως ο φερόμενος αρχηγός Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματικό, είναι ο εξωραϊσμός αυτοϊκανοποίησης του εαυτού του και 2-3 κοντινών του, ενώ αισθάνθηκε προδομένος που το τρομοκρατικό «κύκλωμα» δεν είχε τα περιθώρια να αντέξει το βάρος της υπόθαλψής του, μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Ξεκίνησε την τρομοκρατική του πορεία διαβάζοντας και εκείνος τα «Λιπάσματα» το 1978. Ήταν το βιβλιοδετημένο έντυπο περίπου 70 σελίδων, με πράσινο εξώφυλλο και ψευδεπίγραφο τίτλο: «Εξαιρετικά χημικά λιπάσματα και κυριότερες αντιδράσεις στη χρήση τους». Ήταν το μανιφέστο του Ε.Λ.Α.

Θέλει να «εμπνεύσει»

Ο πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε εντυπωσιαστεί από το συγγραφικό εγχείρημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος δεν παρέθετε λεπτομέρειες, αλλά είχε αποκλειστικό ενδιαφέρον να «εμπνεύσει» νέες γενιές τρομοκρατών και η συνέχιση της ένοπλης δράσης όταν λέει αρκετές φορές πως μπορεί να γίνει από «απλούς αγωνιστές, με διάθεση και κατανόηση των σημερινών προβλημάτων». Σε κατά καιρούς δημοσιεύσεις κειμένων του προσδιορίζει πως και εκείνοι λειτούργησαν με απλά υλικά και «οικοδόμησαν» μόνοι τους την τρομοκρατική δράση τους, δίνοντας το έναυσμα στους νεότερους, και «πρόθυμους» να κρατήσουν όπλο.

Στο βιβλίο του είπε και ψέματα, όταν παρουσίαζε νεκρό τον «γέρο» επιχειρηματία των βορείων προαστίων, ο οποίος τους έδινε πληροφορίες και έκαναν «παρέα», αλλά είναι ακόμη ζωντανός. Πριν το Αγκίστρι, το τρομοκρατικό «κύκλωμα» δεν άντεξε το βάρος της υπόθαλψής του, με τον Κουφοντίνα να βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο μετέτρεψε σε «ηρωική έξοδο».

Το «λάθος»

Ο «φαρμακοχέρης» της 17Ν, έχει παραδεχθεί αρκετές φορές το «λάθος» της υπερενίσχυσης του «στρατιωτικού» τομέα αφήνοντας στην τύχη του τον ιδεολογικό. Έγραψε και μόνος του για «λανθασμένες στρατολογίες» και μονόπλευρη ανάπτυξη της οργάνωσης. «Πήραν άτομα, ικανούς επιχειρησιακά αλλά ‘κενούς» ιδεολογικά. Άτομο που είχαμε συλλάβει στη Θεσσαλονίκη, μίλησε περισσότερο απ’ ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός. Κάθε ‘κουβέντα’ του ήταν και ένταλμα σύλληψης μέλους της 17Ν. Όταν τελείωσε ρώταγε ‘αν μπορεί να πάει στα πρόβατα’» αναφέρει ενδεικτικά ο πρώην αξιωματικός. Το λέει και μόνος του άλλωστε στο βιβλίο του, που μιλά για συλληφθέντες με συμπεριφορά… ναυαγού, χωρίς στέρεη ιδεολογική βάση και χαρακτήρα, οι οποίοι πρόδωσαν αρχές, ιδέες, φίλους, αδερφούς και συντρόφους.

«Οι συλληφθέντες είχαν ακριβώς την απελπισία του ναυαγού. Την απόγνωση του αβοήθητου, του εγκαταλειμμένου που μένει μόνος απέναντι στη μανία των κυμάτων. Έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους, έχαναν κάθε κουράγιο, κάθε πίστη. Ο τρόμος παρέλυε κάθε λογική. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει στέρεη ιδεολογική βάση, ισχυρή συγκρότηση του χαρακτήρα για να ανταποκριθείς στην εσωτερική σύγκρουση (αξιοπρέπεια-πνιγμός ή ομολογία-σανίδα σωτηρίας). Η αιώνια σύγκρουση αξιών, το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Όταν, επιπλέον και προπαντός, δεν υπάρχει αναλαμπή ελπίδας από εκείνους που είχαν την ηθική αρμοδιότητα να σταθούν ακλόνητοι. Τότε ο πανικός οδηγεί σε φυσική αποδιοργάνωση της συμπεριφοράς. Μπροστά στην καθολική ήττα αποδέχεσαι ως κάτι φυσικό και την πλήρη προσωπική ήττα. Την προδοσία των αρχών και των ιδεών τότε την ακολουθεί η προδοσία φίλων, αδερφών, συντρόφων. Μαζί με το έδαφος κάτω από τα πόδια σου χάνεις και κάθε ιδεολογική βάση, κάθε έρμα, κάθε ηθική αρχή» έγραφε ο «Λουκάς» της 17Ν.

«Αναγέννησε» την 17Ν

«Ο ΕΛΑ ήταν στρατός το 1975. Τη διετία 1979-1981 αποχώρησε περίπου το 90% εκείνων που είχαν ένοπλη δράση. Δεν επιθυμούσαν την αιματηρή συνέχιση του αγώνα τους αλλά στοχευμένες βομβιστικές ενέργειες με ιδιαίτερη σημασία. ‘Όχι αίμα και ληστείες’, αυτά ήταν τα βασικά αίτια διάσπασης με εκείνους που δημιούργησαν την 17Ν, μετά από ομηρικούς καυγάδες» περιγράφει ο πρώην αξιωματικός.

Συμπληρώνει επίσης, πως ο Κουφοντίνας, ήταν εκείνος που ουσιαστικά προχώρησε στην επιχειρησιακή ανασύσταση της 17Ν μετά το 1983: «Δεν είχαν μείνει πολλοί τότε. Ο «Λάμπρος», η «Άννα» και 1-2 ακόμη. Τότε ήταν που ο ‘ψηλός’, μπήκε στα Εξάρχεια αναζητώντας νέους ‘αναβιωτές’ της δράσης της 17Ν. Βρήκε τον Κουφοντίνα»…

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *