Ο κορονοϊός κάνει την Αττική… Μαδρίτη – Το σχέδιο για τοπικά lockdown και κλειστά πάρκα

Νewsroom
By Νewsroom 1 comment
5 Min Read

Ο κορονοϊός έχει «φωλιάσει» στην Αττική και δεν λέει να υποχωρήσει. Όλο και περισσότερο πλησιάζει στο «κόκκινο» και αυτό φέρνει, όπως όλα δείχνουν, μίνι lockdown όπως αυτό που εφαρμόζεται για ένα εκατ. κατοίκους στη Μαδρίτη. Τι προβλέπει το ισπανικό μοντέλο, τι θα γίνει με τους άνω των 65.

Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ με 453 κρούσματα κορονοϊού με την Αττική να παραμένει σχεδόν στο… κόκκινο (174 κρούσματα χθες) και τους επιστήμονες να αγωνιούν για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τα δραματικά στοιχεία από τους διασωληνωμένους κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Και ήδη υπάρχουν οι σκέψεις για νέα μέτρα. Αυτό που ονομάστηκε «μοντέλο Μαδρίτης», αφού θα μοιάζει με το μίνι lockdown που εφαρμόστηκε στην ισπανική πρωτεύουσα.

Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Στο τραπέζι είναι και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν υιοθετηθεί το «μοντέλο Μαδρίτης» και στην Αττική, να επιστρέψουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας και τα SMS για μέρος του πληθυσμού της Αττικής και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί.

Στη Μαδρίτη από τη Δευτέρα (21.09.2020), ένα εκατομμύριο από τους 6,6 εκατ. κατοίκους της πόλης έχει τεθεί σε light καραντίνα και δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους εκτός αν πρόκειται για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» δε, τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ανοιχτά έως τις 10:00 το βράδυ, με εξαίρεση τα μαγαζιά που κάνουν delivery. Επίσης, έχουν κλείσει τα πάρκα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αττική, κυρίως από τις πλατείες, όπου θα μπουν κορδέλες και δεν αποκλείονται κοινές περιπολίες αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας.

Πάμε πλατεία… not

Περιπολικά της Αστυνομίας θα περιπολούν σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός ατόμων μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, ακόμα και στους Λόφους της Αττικής όπως στου Φιλοπάππου, στο Λυκαβηττό και στο λόφο του Στρέφη.

Σκοπός των αστυνομικών που θα περιπολούν σε συγκεκριμένες περιοχές είναι αρχικά να ενημερώνουν τους συγκεντρωμένους, από τα μεγάφωνα του περιπολικού, πως υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού, και στην συνέχεια στην περίπτωση που οι συγκεντρωμένοι δεν συμμορφώνονται θα υποχρεώνονται σε απομάκρυνση από το σημείο.

Με οδηγό την εμπειρία από την καραντίνα Μαρτίου και Απριλίου, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ έχουν χαρτογραφήσει περιοχές που παρουσιάζουν φαινόμενα συνωστισμού και ήδη έχουν διαμοιραστεί τα σχετικά στοιχεία στα πληρώματα των περιπολικών που έχουν βραδινή υπηρεσία, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες και να περιοριστούν τα φαινόμενα συγκέντρωσης ατόμων.

Οι περιπολίες των αστυνομικών θα είναι αυξημένες μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, όταν και λήγει η ισχύ των μέτρων που ελήφθησαν πριν από μερικές μέρες.

Αττική: Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Η περιοχή που βράζει δεν είναι άλλη από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα τα Σεπόλια, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Πετράλωνα και η Αττική.

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας εξελίσσεται σε μια υγειονομική βόμβα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς από τους 2.100 που φέρουν τον κορoνοϊό, οι 966 θετικοί σχεδόν τα μισά δηλαδή ενεργά κρούσματα του λεκανοπεδίου, διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, αναπτύσσεται, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Δευτέρας, ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

πηγή: newsit.gr

Share This Article
1 Comment
  • Μητσοτάκης, 06 Αυγούστου 2020:
    «Η οικονομία ΔΕΝ αντέχει νέο lockdown».
    Σταϊκούρας, 22 Σεπτεμβρίου 2020:
    «Η οικονομία αντέχει νέο lockdown».
    Οι άνθρωποι δεν απλά ανισόρροποι.
    Ή είναι εντελώς ηλίθιοι.
    Ή είναι εγκληματίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *