Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 εισήλθε περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας στην ατμόσφαιρα της Γης, πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, και το μεγαλύτερο μέρος του κάηκε στον αέρα, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ. Ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το σημείο που θα καταπέσει. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από τον στρατό των ΗΠΑ.
Η ταχύτητά του ξεπερνά τις 26.000 χιλιόμετρα την ώρα. «Η υπηρεσία διαστημικών συντριμμιών της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) έδωσε την τελική εκτίμηση για την επιστροφή, προβλέποντας ένα διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών από την 01.07 GMT (04.07 ώρα Ελλάδος) της 2ας Απριλίου», ανακοίνωσε νωρίτερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία.
Ο εγκαταλελειμμένος διαστημικός σταθμός ζυγίζει περί τους οκτώ τόννους, αλλά πέφτοντας δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημίες. Η Κίνα αντίθετα προβλέπει ένα «έξοχο» θέαμα που θα μοιάζει με βροχή μετεωριτών.
Ο διαστημικός σταθμός ετέθη σε τροχιά στον Σεπτέμβριο 2011. Επρόκειτο να κάνει μία ελεγχόμενη επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2016, προκαλώντας ανησυχίες για την πτώση του.
Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμι του διαστημικού σταθμού βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO).
«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας», βεβαιώνει η υπηρεσία.
Αυτός ο τύπος διαστημικού σταθμού «δεν συντρίβεται στη Γη βίαια όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύεται σε μία θαυμαστή βροχή μετεωριτών σε έναν ωραίο έναστρο ουρανό…θα είναι κάπως σαν πλήθος μετεωριτών που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή το ίδιο λεπτό. Τα διάπυρα συντρίμμια θα είναι ορατά σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον αστρονόμο Φλοράν Ντελεφλί, του Αστεροσκοπίου του Παρισιού.
Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, υπήρξαν 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, σύμφωνα με τον Στιν Λέμενς, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Τα περισσότερα κομμάτια θα διαλυθούν στον αέρα και ένας μικρός αριθμός θα φθάσει αργά μέχρι την επιφάνεια της Γης και θα πέσει πιθανότατα στη θάλασσα, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη.
Ο σταθμός Tiangong-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που κάνει μη ελεγχόμενη επιστροφή από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουλε, αστρονόμο του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάκτηση του διαστήματος στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας.
Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημικό σκάφος στον Άρη περί το 2020, πριν αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.
Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει μέχρι το 2022 επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Ονειρεύεται επίσης να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.
Πηγή: skai.gr