Επιστροφή στην καθημερινότητα επιχειρεί η κυβέρνηση, επιθυμώντας να αφήσει πίσω της την πληγή που άνοιξε με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Με όπλο το θετικό αφήγημα από την κατάθεση του προϋπολογισμού, την καλή πορεία των δημοσίων εσόδων και το… συμμάζεμα των δημοσιονομικών, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη δημόσια συζήτηση, δίνοντας την υπόσχεση ότι όσο αυτή η πορεία συνεχίζεται, στόχος θα είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης.
Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, που σήμερα εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας στα βασικά αγαθά, αλλά και λόγω της στεγαστικής κρίσης, παραμένει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και τονίζεται με έμφαση, με το Μέγαρο Μαξίμου να δεσμεύεται ότι όσο “συνεχίζει να υπεραποδίδει η πολιτική μας και να έχουμε περισσότερα έσοδα θα τα σπρώξουμε όλα, θα τα ρίξουμε όλα, η έμφασή μας θα είναι στη στήριξη της μεσαίας τάξης μέσω φοροαπαλλαγών”, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης, “μαρτυρώντας” τις επόμενες σκέψεις του πρωθυπουργού για περαιτέρω μειώσεις φόρων, και κυρίως του βασικότερου, που δεν είναι άλλος από τον φόρο εισοδήματος.
Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός πήρε τη… σκυτάλη από τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου και σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών με την ΑΔΑΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, “έδειξε” το 2026 και το 2027 ως έτη περαιτέρω μείωσης της φορολογίας.
“Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα, ναι, μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Ήμουν πολύ προσεκτικός, λοιπόν, γι’ αυτό και μίλησα για το 2026 και για το 2027, διότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα να φανεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι μέτρα τα οποία αποδίδουν μόνιμα…
Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στην Ελλάδα είναι, θα έλεγα, αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα… Πιστεύω ότι είναι και η δικαίωση της φορολογικής μας πολιτικής και αυτό το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι το 2027, όταν θα κριθούμε πάλι από τους πολίτες, το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους. Όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα, που είδαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, είδαν την αύξηση του αφορολόγητου, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και στη μεσαία τάξη, η οποία έχετε δίκιο να λέτε ότι ειδικά οι μισθωτοί στα μεσαία εισοδήματα έχουν δει μεν φορολογικές μειώσεις, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους έως το 2027″, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο διμέτωπος με το ΠΑΣΟΚ και η παρέμβαση Καραμανλή
Η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλει τη φυγή προς τα εμπρός με την κυβέρνηση να επιθυμεί να κλείσει το θέμα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και να επιστρέφει στα καθ’ ημάς με πόλωση που κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από χθες έχει ουσιαστικά πάρει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ανεξαρτητοποίηση των Θ. Τζάκρη και Γ. Πούλου.
“Πρακτικά σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τυπικά, άλλαξε χρώμα και κόμμα. Μακάρι να αποκτήσει και κοστολογημένο πρόγραμμα. Μέχρι τότε, μένουμε μόνο σε αυτά τα δύο: Δηλαδή στο χρώμα και στο κόμμα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας να προσδίδει στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της διαγραφής Σαμαρά ωστόσο πρέπει να ακουστεί και ο τελευταίος ομιλητής, που δεν είναι άλλος από τον Κώστα Καραμανλή. Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει την παρέμβασή του, η οποία ευελπιστεί ότι θα κινηθεί σε ενωτικό κλίμα, χωρίς να… ξύσει δηλαδή την πληγή που άνοιξε η ρήξη με τον Μεσσήνιο πολιτικό.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η απόφαση της διαγραφής δεν είχε προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά επρόκειτο για πολιτική διαφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι “κόκκινες γραμμές δεν προσωποποιούνται”.
Όσο για τη σημερινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στην Πάτρα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι “κάθε τοποθέτηση και ομιλία ενός πρώην Πρωθυπουργού έχει αξία, περιμένουμε πάντοτε επισημάνσεις και παρατηρήσεις”.
THE TOC.GR