Έκαψε την είσοδο από την Τράπεζα της Γαλλίας στο Παρίσι, όπου διαμένει τους τελευταίους μήνες έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο
Νέα μπλεξίματα με τον νόμο αντιμετωπίζει ο Πιορτρ Παβλένσκι, ο Ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής που είχε γίνει διάσημος ανά την υφήλιο όταν κάρφωσε το όσχεό του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας.
Στο πλαίσιο ενός ακόμη αμφιλεγόμενου πρότζεκτ, ο Παβλένσκι έβαλε φωτιά στην είσοδο της Τράπεζας της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στην Πλατεία της Βαστίλλης στο Παρίσι.
Ο καλλιτέχνης, που τους τελευταίους μήνες διαμένει στη Γαλλία, έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μετά την ποινική δίωξη στη χώρα του, φωτογραφήθηκε μάλιστα στο σημείο με φόντο τις φλόγες στα σιδηρόφρακτα παράθυρα, και οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
Σύμφωνα με τη φωτογράφο Capucine Henry, η οποία ανέβασε τις φωτογραφίες στον λογαριασμό της στο Twitter, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον ακτιβιστή καλλιτέχνη γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα.
Η καταστροφική performance του Παβλένσκι είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή λειτουργίας της τράπεζας τουλάχιστον για τη Δευτέρα, όπως ενημέρωνε σχετικό σημείωμα που αναρτήθηκε στην καρβουνιασμένη είσοδο.
Αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιο ήταν το μήνυμα του νέου δρώμενου του Παβλένσκι, μια ακτιβίστρια των Femen εξήγησε ότι, κατά τη γνώμη του καλλιτέχνη, η «αναβίωση της επαναστατικής Γαλλίας μπορεί να πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κύμα επαναστάσεων».
Υπενθυμίζεται ότι ο Παβλένσκι συνηθίζει να δίνει «προκλητικές» παραστάσεις με πολιτική χροιά. Το 2013 κάρφωσε το όσχεό του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Την προηγούμενη χρονιά είχε ράψει τα χείλη του σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για μια “πανκ προσευχή” που τραγούδησαν εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα.
Τον Ιούνιο του 2016 οι αρχές του επέβαλαν πρόστιμο επειδή έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά στην πύλη της έδρας της πρώην KGB, στο κέντρο της Μόσχας. Μάλιστα βιντεοσκόπησε την πράξη του και ανάρτησε τις εικόνες στο διαδίκτυο. Είχε κρατηθεί για επτά μήνες και στη συνέχεια, μολονότι ζητούσε να δικαστεί για “τρομοκρατία”, του επιβλήθηκε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερος.
πηγη-protothema.gr