Οι λάτρεις του καφέ ενδέχεται σύντομα να αντικρίσουν μια ακριβότερη πρωινή απόλαυση, καθώς οι τιμές του καφέ στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Την Τρίτη, η τιμή των κόκκων Arabica, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως, ξεπέρασε τα 3,44 δολάρια ανά λίβρα (0,45 κιλά), σημειώνοντας αύξηση άνω του 80% μέσα στο 2024. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κόκκων Robusta σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.
Η αύξηση αυτή συνδέεται με τις προβλέψεις των εμπόρων καφέ για μείωση της παραγωγής, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως, η Βραζιλία και το Βιετνάμ, πλήττονται από κακοκαιρία, ενώ η δημοφιλία του καφέ συνεχίζει να αυξάνεται.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τιμές των καφέδων ίσως αυξηθούν το νέο έτος. Σύμφωνα με τον Βινχ Νγκουέν, διευθύνοντα σύμβουλο της Tuan Loc Commodities, οι μεγάλες εταιρείες καφέ, όπως η JDE Peet (ιδιοκτήτης της Douwe Egberts), η Nestlé και άλλες, έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να απορροφήσουν τις αυξήσεις τιμών πρώτων υλών χωρίς να επιβαρύνουν τον καταναλωτή.
«Αλλά τώρα βρίσκονται σχεδόν στο όριο. Πολλές από αυτές τις εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2025», δήλωσε στο BBC ο Νγκουέν.
Σε εκδήλωση για επενδυτές τον Νοέμβριο, ανώτατος στέλεχος της Nestlé παραδέχτηκε ότι η βιομηχανία καφέ περνά δύσκολες στιγμές, και ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να προσαρμόσει τις τιμές και τα μεγέθη συσκευασιών.
«Δεν έχουμε ανοσία στην τιμή του καφέ, κάθε άλλο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρένι, υπεύθυνος για τα εμπορικά σήματα καφέ της Nestlé.
Ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις
Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής τιμής για τον καφέ είχε καταγραφεί το 1977, όταν μια ασυνήθιστη χιονόπτωση κατέστρεψε φυτείες στη Βραζιλία.
«Οι ανησυχίες για την παραγωγή του 2025 στη Βραζιλία είναι ο κύριος παράγοντας», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής πρώτων υλών στην Saxo Bank.
«Η χώρα υπήρξε μάρτυρας της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 70 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους ότι η ανθοφορία της σοδειάς μπορεί να αποτύχει».
Δεν πλήττονται μόνο οι φυτείες καφέ Arabica στη Βραζιλία, που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, αλλά και οι φυτείες Robusta στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό αυτής της ποικιλίας, οι οποίες αντιμετώπισαν επίσης ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις.
Ο καφές είναι το δεύτερο πιο διακινούμενο εμπόρευμα παγκοσμίως, μετά το αργό πετρέλαιο, και η δημοτικότητά του συνεχώς αυξάνεται. Για παράδειγμα, η κατανάλωση στην Κίνα έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
«Η ζήτηση για το προϊόν παραμένει υψηλή, ενώ τα αποθέματα των παραγωγών αναφέρονται ως χαμηλά», δήλωσε η Φερνάντα Οκάδα, αναλύτρια τιμών καφέ στην S&P Global Commodity Insights.
«Η ανοδική τάση στις τιμές του καφέ αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», πρόσθεσε.
news247.gr